Bacheloropleidingen leraar vo en bve (deeltijd)
- Studeren bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg
- Bacheloropleidingen leraar vo en bve (voltijd)
- Bacheloropleidingen leraar vo en bve (deeltijd)
- Masteropleidingen leraar vo en hbo (deeltijd)
- Online voorlichtingen Lerarenopleidingen Tilburg
- Meelopen & Proefstuderen
- Aanmelden
- Studenten over de opleiding
- Alumni van FLOT
- Lectoraten
- Vacatures
- Contact

Contact Bedrijfsbureau
Voor vragen over open dagen, meeloopdagen, toelatingseisen, inschrijven en andere administratieve zaken.
Deeltijdopleidingen talen
Deeltijdopleidingen bèta
Biologie
Natuurkunde
Scheikunde
Wiskunde
Gezondheidszorg & Welzijn
Techniek (Science & Technology)
Omgangskunde
Kopopleiding Lerarenopleidingen
Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen.
Losse modules
Geen tijd voor een volledige opleiding? Volg losse modules van de bacheloropleidingen deeltijd.
-
Losse cursus volgen van de bacheloropleiding?
Wil je in korte tijd je kennis en vaardigheden bijspijkeren op specifieke onderdelen? Of denk je aan een volledige bacheloropleidinig, maar wil je eerst eens ‘proeven’? Kies dan voor een korte cursus.Veel modules van de bacheloropleidingen kun je bij Fontys PRO Educatie ook los volgen. Je volgt de lessen samen met medestudenten van de opleiding. Aan het eind van de cursus kun je desgewenst aan het tentamen deelnemen. Bij positieve beoordeling ontvang je een deelcertificaat, welke je bij inschrijving voor een volledige opleiding meteen kunt inzetten als vrijstelling.
Inhoud
Ga naar de bacheloropleiding van je keuze en bekijk de losse onderwijseenheden in de studiegids.
Voor wie?
De cursussen zijn geschikt voor docenten met een eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Hoewel een bevoegdheid niet verplicht is om deel te nemen, raden we dit wel aan om goed aan de lessen te kunnen deelnemen.
Kosten
De kosten voor contractonderwijs bedragen 95 euro per credit (28 studiebelastinguren). Het aantal credits staat per cursus vermeld. De kosten voor de toets bedragen 115 euro. Deelname aan het tentamen is op vrijwillige basis.
Aanmelden
Je kunt in principe aan elke onderwijseenheid (module) deelnemen. We sluiten hiervoor een contract met je af. Nadat je een keuze hebt gemaakt welke onderdelen je wilt volgen, neem je contact op met de coördinator van de opleiding.
Contact
- 08850 74288
- studentzakenflot@fontys.nl
-
Flexibel studeren
In het kort
Bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) kun je nu flexibel studeren. Deze onderwijsvorm biedt jou als professional meer keuzevrijheid om te bepalen waar, wat en wanneer je studeert.
Hoe werkt flexibel studeren?
Op basis van vooropleiding en ervaring (eerder verworven competenties) en je persoonlijke situatie, stel je samen met je studiebegeleider een persoonlijk maatwerktraject op. Vervolgens kun je kiezen welke onderdelen van de opleiding je zelfstandig leert (via een online leeromgeving), voor welke onderdelen je eventuele (werk)ervaring inzet en aan welk onderwijsaanbod (theorie/praktijk) je actief deelneemt. Dit noemen we blended learning. Het uitgangspunt van flexibel studeren is praktijkleren. Opdrachten worden gemaakt vanuit je eigen ervaringen, waardoor je de theorie meteen toepast in de praktijk.
Aanbod sluit aan op praktijk
De opleiding sluit aan bij de bekwaamheden die je als docent in het onderwijs nodig hebt en die door de overheid zijn vastgesteld. Daarom hebben we aandacht voor het vak, de vakdidactiek en voor de pedagogische rol van de docent.
Samen studeren
Bij Fontys studeer je niet alleen. Je leert samen met medestudenten, docenten van de opleiding en je toekomstige collega’s uit het werkveld. Je wisselt kennis en ervaringen uit. Je leert door het geven en ontvangen van feedback. Dat samen leren vindt plaats op het instituut, online of op de school waar je werkzaam bent of stageloopt.
Volledige opleiding of losse cursus?
Wil je in korte tijd je kennis en vaardigheden bijspijkeren op specifieke onderdelen? Of denk je aan een volledige bachelor- of masteropleiding, maar wil je eerst eens ‘proeven’? Kies dan voor een korte cursus. Alle modulen van de bachelor- en masteropleidingen kun je bij FLOT namelijk ook los volgen. Je volgt de lessen samen met medestudenten van de opleiding. Aan het eind van de cursus kun je desgewenst aan het tentamen deelnemen. Bij positieve beoordeling ontvang je een deelcertificaat, welke je bij inschrijving voor een volledige opleiding meteen kunt inzetten als vrijstelling. Wil je hier meer informatie over? Neem contact met op de opleidingscoördinator.
Vrijstellingen
Op basis van eerder verworven competenties (hbo- of wo-opleiding en/of werkervaring, binnen of buiten het onderwijs), kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen, waardoor je het traject in verkorte tijd kunt afronden of met minder studiebelasting. Je hebt dan immers aangetoond dat je een gedeelte van de te bereiken leeruitkomsten al beheerst. Om te bepalen wat de te verwachten studieduur voor jou is, neem contact op met de opleidingscoördinator voor een intakegesprek.
Wekelijkse studiebelasting
De studiebelasting is voor iedereen verschillend. Dit hangt namelijk af van je vrijstellingen en de mogelijkheden om je baan in te zetten binnen je opleiding. Breng je niks mee aan ervaring of vooropleiding, dan volg je het reguliere deeltijdtraject van vier jaar en leert de ervaring dat je met efficiënt studeren uitkomt op een gemiddelde wekelijkse studiebelasting van ca. 20-25 uur. Je kunt er omwille van de balans werk-privé en studie ook voor kiezen om het in een rustiger tempo te doen.
Persoonlijke coach
Het combineren van studie, werk en je thuissituatie kan een uitdaging zijn. Bij de start krijg je een persoonlijke studiecoach. De studiecoach volgt jouw ontwikkeling, adviseert en ondersteunt, kan een stok achter de deur zijn en kijkt samen met jou hoe je een optimaal resultaat uit de studie haalt. Maar ook vragen over studievertraging, of switchen van modules zijn bespreekbaar. Jullie vormen een team dat gericht is op jouw persoonlijke situatie. Met je persoonlijke coach leg je je studieplan vast in een onderwijsovereenkomst, bespreek je de studievoortgang en stel je zo nodig je plan bij.
Studiekosten
In het Hoger Onderwijs betaal je jaarlijks collegegeld voor het volgen van een opleiding. De collegegeldtarieven zijn afhankelijk van nationaliteit, woonplaats, een eventueel eerder behaalde graad en van de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt. Wil je precies weten hoeveel je moet betalen aan collegegeld voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Subsidies
Kijk hier voor een overzicht van alle subsidies.
Toelating
Kijk voor de toelatingseisen bij de opleiding van je keuze. Heb je vragen? Neem contact op met de opleidingscoördinator.
Aanmelden
Aanmelden doe je vóór 1 september 2020 via Studielink. Klik hier voor meer informatie over aanmelden.
Volledige opleiding of losse cursus volgen?
Afhankelijk van jouw situatie kies je wat bij je past.
Aanmelden
Infographic
Hoe verloopt de intakeprocedure bij een bacheloropleiding van Fontys? Zie hier de stappen.
Intake en assessment
Hoe verloopt de intake en het assessment bij een deeltijd bacheloropleiding?
Contact
-
Veelgestelde vragen
Vragen over toelating
Waar krijg ik vrijstellingen voor?
Aan de hand van een intakegesprek worden de mogelijke vrijstellingen doorgesproken. Deze zijn afhankelijk van de vooropleiding en het eventueel bijhouden van kennis door werkervaring. Neem contact op met de deeltijdcoördinator of intake-assessor voor het maken van een afspraak.
Kan ik een intakegesprek krijgen?
Ja, dit is altijd mogelijk. Neem hiervoor contact op met de deeltijdcoördinator of intake-assessor.
Kan ik zij-instromer worden?
Je kunt zij-instromer worden wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden. Je dient o.a. een afgeronde hbo- of wo-opleiding te hebben, verwant aan het vak waarin je les wilt geven. Daarnaast dien je werkzaam te zijn in het onderwijs.
Kom ik in aanmerking voor de kopopleiding?
Je kunt de kopopleiding volgen wanneer je korter dan 7 jaar geleden een hbo- of wo-getuigschrift behaald hebt, in een vak aanverwant aan het vak waarin je je bevoegdheid wilt behalen. Let op: de kopopleiding is een voltijdopleiding. Check de tabel met opleidingen die toegang verlenen tot de opleiding.
Vragen over de opleiding
Hoe lang duurt de opleiding?
De reguliere deeltijdopleiding duurt vier jaar. Mocht je in aanmerking komen voor vrijstellingen, dan kan de looptijd verkort zijn (bijvoorbeeld voor pabo-afgestudeerden). Er is een aantal speciale trajecten.
Is de studie te combineren met een baan?
Dit is te combineren, maar het vraagt wat van je inzet en motivatie. Het hangt ook af van hoeveel uur je werkt. Als je al in het onderwijs werkt, kun je je baan vaak inzetten als stage. In principe is er een studielast van 20-25 uur.
Wat is de studielast?
De studielast bedraagt ca. 20-25 uur per week. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring kun je meer of minder tijd nodig hebben.
Is er een verkort traject voor de opleiding?
Afhankelijk van eventuele vrijstellingen, die je op basis van vooropleiding verleend worden, is het mogelijk de opleiding verkort te volgen. Dit bespreek je met de deeltijdcoördinator of intake-assessor tijdens het intakegesprek.
Waar kan ik de vakken vinden die ik moet volgen?
Wij spreken binnen FLOT over onderwijseenheden. Deze staan volledig beschreven in de studiegids, die je vindt onder het kopje 'inhoud' bij de opleidingsinformatie.
Hoe groot zijn de klassen?
Dit verschilt per opleiding. Je kunt uitgaan van 20 tot 30 studenten per klas.
Wat is de gemiddelde leeftijd van studenten?
Bij de deeltijdopleidingen varieert de leeftijd van 23 tot 60 jaar.
Kan ik ook tentamens maken van hogere jaren?
Ja, dat kan voor de meeste vakken.
Vragen over stage
Kan ik mijn baan inzetten als stage?
Ja, dit is in veel gevallen mogelijk.
Krijg ik vrijstellingen voor stages als ik al een baan als docent heb?
Ja, dat is mogelijk.
Hoeveel stage moet ik lopen?
Per stage gaan we uit van 15 weken, 1 dag per week. De hoeveelheid lessen die je moet verzorgen per stage, is afhankelijk van de snelheid waarmee je jezelf de competenties eigen maakt. Je wordt hierin begeleid door een instituutsopleider (IO).
Moet ik zelf een stage regelen?
Ja, als deeltijdstudent dien je voor iedere stage zelf te solliciteren naar een stageplaats.
Vragen over de arbeidsmarkt
Hoe is de arbeidsmarkt voor de opleiding?
De werkgelegenheid voor leraren in het voortgezet onderwijs is momenteel erg gunstig, want er is een groot lerarentekort. Vooral in de vakken Nederlands, natuurkunde, scheikunde, techniek en wiskunde kom je snel aan een baan. Vind meer informatie via onderstaande link.
Hoe lang kan ik onbevoegd voor de klas staan?
Dit is afhankelijk van de afspraken met je werkgever en wat de overheid hierover beslist. In principe is het niet toegestaan, maar het wordt soms gedoogd wanneer er een lerarentekort is. Lees meer via onderstaande link.