Sprint naar content

Veelgestelde vragen

Vooropleiding en toelating

  1. Wat zijn de toelatingseisen? Dit verschilt per opleiding en cursus. De werkomgeving en werkervaring spelen een belangrijke rol bij de verwerving van de opleidingscompetenties. Heb je niet de juiste vooropleiding voor een bacheloropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
  2. Wat houdt de 21+ test in? De 21+ toets bestaat uit een capaciteitenonderzoek, de Differentiële Aanleg Test (DAT). Deze verzameling tests meet je intellectuele capaciteiten. De DAT toetst op taalaanleg en -vaardigheden (spelling, grammatica) en exacte aanleg en – vaardigheden (rekenvaardigheid, ruimtelijk- en praktisch inzicht). Je kunt je voor deze testen niet voorbereiden. Om een idee te krijgen van de vorm van de tests kijk je op www.iq-test.nl/testjezelf.
  3. Waarvoor krijg ik vrijstellingen? hoe ziet traject eruit? Afhankelijk van je competenties, die je tijdens je vooropleiding en/of werkervaring hebt opgedaan, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Je volgt dan alleen de modulen die nodig zijn om je bevoegdheid te behalen. Dit houdt in sommige gevallen in dat je de opleiding in een korter tijdsbestek kunt doorlopen. In andere gevallen zal dit niet mogelijk zijn. Tijdens een intakegesprek wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat sommige opleidingen een verkort traject alléén op basis van vooropleiding bieden. Werkervaring telt dan niet mee. 

    Inhoud opleiding/cursus

    1. Welke vakken krijg ik? Hoe zit de opleiding in elkaar? Hoe is het ingericht? Bij de opleidingsinformatie op de website proberen we waar mogelijk inzicht te geven van de inhoud van de opleiding of cursus, aangezien dit sterk verschilt per opleiding. Kijk daarom op de pagina van de cursus of opleiding van jouw keuze. Mocht je nog vragen hebben over de inhoud dan mag je altijd contact opnemen met medewerkers van de opleiding.
    2. Moet er veel gelezen worden? Tijdens de opleiding of cursus wordt gebruik gemaakt van lesmateriaal. De docent bepaalt de lesstof, zoveel mogelijk afgestemd op de praktijk, en het lesmateriaal. Ga ervan uit dat het lezen van boeken, artikelen, syllabus (collegemap) en websites tot het lesmateriaal behoren.
    3. Wat is het verschil tussen een hbo-master of een academische master? Opleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) leiden op voor een beroep. Een master in het hbo is dan ook meer praktisch en beroepsgericht. Je bent dan vaak zowel aan het werk als aan het studeren tijdens zo’n master. Een masteropleiding aan de universiteit is gericht op het doen van onderzoek. Je traint hier onder andere je analytische en onderzoekstechnische vaardigheden.
    4. Kan ik bij mijn huidige baan opdrachten uitvoeren en het geleerde direct toepassen? Fontys heeft diverse contacten met bedrijven en instellingen. Hiermee zorgen we dat ons aanbod aan blijft sluiten op de beroepspraktijk. Zo zijn bijvoorbeeld de opdrachten tijdens je studie zoveel mogelijk toegespitst op de praktijk. 
    5. Kan ik de studie zelf samenstellen? welke modules volg ik wel/niet. Dit is al bij een paar bacheloropleidingen mogelijk, bijvoorbeeld bij economische deeltijdopleidingen. Kijk eens op de pagina Flexibele modules voor meer informatie en de mogelijkheden.
    6. Als er iets tussen komt wil ik tijdig kunnen stoppen en later weer doorgaan, kan dat? Bij de modulaire opleidingen kan dat. In andere gevallen kun je dit bespreken met de studiebegeleider.

      Combinatie werk en studie

      1. Is de studie te combineren met een (deeltijd) baan? De studie en een (deeltijd) baan zijn uitstekend te combineren met elkaar.
      2. Wat is de lesdag en welke uren op die dag? Studiebelasting per week? I.v.m. combi werk/prive/school/enz. Je zult 1 of 2 avonden in de week een klassikale bijeenkomst hebben en je studiebelasting zal gemiddeld tussen de 12 en de 24 uur per week liggen.
      3. Is er aanwezigheidsplicht tijdens lessen? Fontys wil onderwijs bieden waarbij nadrukkelijk lesaanwezigheid van studenten als (morele) verplichting geldt.

        Kosten en subsidies

        1. Wat zijn de kosten? De kosten voor een cursus of training zijn afhankelijk van diverse factoren. Zo spelen het aantal en duur van de bijeenkomsten, plaats van uitvoering, e.d. een rol. De kosten staan vermeld bij de specifieke cursus of training.
        2. Belastingvoordeel De fiscus komt een aantal bedrijven tegemoet door een fiscale stimulans. Het hoger beroepsonderwijs stimuleert gelijktijdig werken en leren. In een zogenoemde duale opleiding doen studenten een deel van hun hbo-opleiding in de vorm van een leerwerktraject. De fiscus komt werkgevers die een student in een leer-werk-traject in dienst nemen, financieel tegemoet. Het belastingvoordeel kan oplopen tot € 2.753,- per jaar (2012) per student. Daarnaast stellen ook enkele brancheorganisaties financiële faciliteiten beschikbaar. Meer weten? Belastingdienst.nl, en zoek op afdrachtvermindering onderwijs.
        3. Zijn er andere tegemoetkomingen of subsidies vanuit de overheid mogelijk? Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen die de combinatie van leren en werken aantrekkelijker maken voor werkgevers en werknemers. Werkgevers kunnen de opleiding van een werknemer betalen of een werknemer betaald verlof geven voor studiedagen. Voor sommige opleidingen hebben werkgevers via collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's)  afspraken gemaakt met Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen). In dat geval vergoeden deze fondsen een deel van de kosten. 

          Stages

          1. Mag ik zelf een stage regelen? Je dient voor iedere stage zelf te solliciteren naar een stageplek.
          2. Mag ik mijn baan inzetten als stage? Indien je werk voldoet aan de stagecriteria, kun je je baan meestal inzetten als stage.

            Kennismaken

            1. Kan ik een intake/ gesprek aanvragen? Denk je na over een opleiding, maar weet je nog niet of het past in jouw persoonlijke situatie, of bij jouw vakkennis? Twijfel je of je in je huidige baan voldoende ruimte kunt vrijmaken of dat je een goede leerwerkplek kunt vinden? Wil je eerst meer weten over zo’n maatwerktraject, of loop je tegen heel andere vragen aan? Maak altijd een afspraak voor een persoonlijk gesprek met de opleidingscoördinator van de deeltijdopleiding. Hij/zij kan met je meedenken, jouw persoonlijke situatie in kaart brengen en samen met jou uitstippelen hoe de studie voor jou het beste vorm kan worden gegeven. Het gesprek is uiteraard gratis en geheel vrijblijvend. Bij de opleiding van je keuze vind je meer informatie.
            2. Kan ik een dag meelopen? Veel opleidingen bieden de mogelijkheid om het onderwijs in de praktijk mee te maken. Je kunt dan een dagje of avond meelopen om zo te kijken of de vorm en inhoud bij je past. Interesse? Ga dan naar de opleiding van je keuze en kijk bij het onderwerp ‘Open dagen en zo’. Je vindt daar de mogelijkheden en je kunt je ook direct aanmelden.
            3. Kan ik de sfeer proeven, wat is de beleving die ik krijg bij de opleiding/cursus? Je weet waar je interesse ligt. Maar dan nog zijn er zoveel studies en studievormen om uit te kiezen. Wat past het beste bij jouw wensen en mogelijkheden? Kom je dan eens oriënteren op onze open dagen en avonden. Het is de moeite waard om met hulp van docenten en studenten een juiste keuze te maken. Zij kunnen je informeren over opzet, inhoud en bijvoorbeeld studiebelasting.

              Studieduur en studiebelasting

              1. Hoe lang gaat de opleiding duren?
                Een deeltijd bacheloropleiding duurt 4 jaar. Een Associate Degree duurt 2 jaar. Voor een master, cursus of training geldt een andere studieduur, hoe lang zo’n studie duurt staat altijd aangegeven bij de opleidingsinformatie.
              2. Wat is de studiebelasting? Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan de opleiding?
                Dit kan per opleiding of cursus verschillen. Ook kan dit per periode anders zijn. Iedere opleiding of cursus heeft specifieke contactmomenten (lesuren, praktijkuren) en een indicatie van het aantal uren dat je wekelijks voor je studie moet reserveren, inclusief zelfstudie. Bij de inhoud van de opleidingsinformatie staat vaak vermeld hoeveel uur je gemiddeld kwijt bent aan een cursus of opleiding.
              3. Wat zijn de lesmomenten/lesdagen/collegedagen?
                Dit is sterk afhankelijk van de studie. Bij de deeltijd bachelor en Associate Degree zijn er vaak vaste lesavonden. Bij sommige opleidingen maak je met je begeleider afspraken over de studiemomenten. Bij korte cursussen is er meestal een vaste avond in de week. Kijk hiervoor bij de opleidingsinformatie

                4.     Is de studie in te korten als ik bijvoorbeeld harder werk?
                Dit is sterk afhankelijk van de studie en van de afspraken die je met je begeleider maakt. Vraag er naar bij de opleiding of cursus van je keuze.

                5.     Hebben jullie een verkort/tweejarig traject?
                De verkorte tweejarige trajecten zijn de Associate Degrees, je vindt meer informatie hierover op de pagina Associate Degree.