
Kopopleiding Lerarenopleidingen (voltijd)
- 1 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Kom kennismaken
Ja, dat wil ik- Open dagen
Over de opleiding
Tijdens de voltijdse kopopleiding in Tilburg word je binnen één jaar klaargestoomd voor het onderwijs. Dankzij je vooropleiding ben je vrijgesteld van vakinhoudelijke vakken. Je wordt enkel didactisch en pedagogisch geschoold. Hierbij leg je continu de link tussen theorie, praktijk en jouw ontwikkeling als docent.Je doet verslag van je ontwikkeling, je gemaakte keuzes, de verantwoording en je reflectie daarop. Dit verzamel je, samen met bewijsstukken van aangetoonde bekwaamheden, in een portfolio. Aan het einde van de studie rond je dit portfolio af en ga je op voor je eindassessment.
Waarom de kopopleiding?
- Je lesbevoegdheid in één jaar behalen;
- Meer carrièremogelijkheden;
- Meer arbeidskansen;
- Een bijdrage aan je zelfontwikkeling.
Wat ga je leren?
Binnen de kopopleiding ga je leren hoe je lessen vormgeeft (didactisch), hoe je de relatie aangaat met de leerlingen en studenten (pedagogisch) en hoe je de benodigde vaardigheden als docent verder uitbouwt (reflectie).
- Vanaf dag één draai je mee in het onderwijs;
- Je verzamelt bewijsstukken waarmee je je leeruitkomsten aantoont;
- De rode draad door de opleiding is een intervisie- en reflectietraject;
- Binnen de opleiding is er continu aandacht voor het verbinden van theorie met de praktijk.
Hoe ziet je week eruit?
Je krijgt twee dagen per week les, op dinsdag en vrijdag. Op die dagen volg je onderwijskunde (algemene pedagogische vaardigheden, adolescentiepsychologie en klassenmanagement) en vakdidactiek. Daarnaast heb je coaching- en begeleidingsgesprekken. In de eerste helft van het studiejaar loop je daarnaast twee dagen stage. In de tweede helft van het studiejaar loop je drie dagen stage.
- Op dinsdag volg je onderwijs van 09:30 uur tot 17:00 uur.
- Op vrijdag volg je onderwijs van 09:30 uur tot 14:15 uur.
Toelatingseisen
Je bent toelaatbaar tot de kopopleiding met een bacheloropleiding op hbo- of wo-niveau, direct verwant aan een schoolvak. Toelating vindt plaats na een intakegesprek, waarbij beoordeeld wordt of je volgens de criteria toelaatbaar bent.
Bekijk hier (de tabel) met welke hbo bachelor je toelaatbaar bent en hier met welke wo bachelor je toelaatbaar bent.
Pas je niet in het profiel?
Pas je niet in het profiel van de kopopleiding? Bijvoorbeeld omdat jouw bacheloropleiding niet in het overzicht staat, of omdat je naast je opleiding een baan hebt – dan kun je de opleiding van jouw keuze ook in deeltijd volgen.
Bovenstaande opleidingen kun je volgen bij Fontys. Voor het complete overzicht kopopleidingen in Nederland, bekijk de officiële verwantschapstabel https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-41049.pdf
Kopopleiding Leraar Economie
Er zijn specifieke toelatingseisen voor Leraar Economie. Lees alles over de toelatingseisen Kopopleiding Leraar Economie.
Werk/stage
De kopopleiding van Fontys in Tilburg is net als alle andere lerarenopleidingen praktijkgericht. Leren op een werkplek maakt dan ook een belangrijk deel uit van de opleiding. Je oriënteert je hierbij op de onderbouw van het vmbo, havo en vwo en op het beroepsonderwijs en/of de volwasseneneducatie.
Direct bij de start van de opleiding begin je met stage lopen op een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs. Je voert dan in het begin ondersteunende taken uit en verzorgt na enkele weken delen van lessen en zelfs hele lessen. In de tweede helft van het jaar verzorg je zelf onderwijs en ben je (onder begeleiding) verantwoordelijk voor klassen.
- Leraar in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo;
- Leraar in het mbo;
- Allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie;
- Doorstuderen voor een vakmaster, master Toetsdeskundige, Leadership in Education, Educational Needs, Leren & Innoveren of eerstegraads bevoegdheid om je kennis te verbreden;
- Werken bij bijvoorbeeld pedagogische centra, onderwijsbegeleidingsdiensten of uitgevers van schoolboeken.
Meer weten over de opleiding Kopopleiding lerarenopleidingen
Kom kennismaken
- meld je aan voor events
- stel je vragen
- kom praten met studenten
Wil je graag een gesprek met iemand van de opleiding? Dat kan. Je kunt een e-mail sturen naar opleidingscoördinator Wendy den Teuling, kopopleidingflot@fontys.nl Zij neemt dan contact met je op.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de kopopleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Kijk voor de mogelijkheden voor een tegemoetkoming leraren op www.duo.nl.
Voor de kopopleiding geldt bijna dezelfde aanmeldprocedure als voor andere hbo-bacheloropleidingen. Ga naar de handleiding om er zeker van te zijn dat je je juist inschrijft. Voorafgaand aan je aanmelding willen we wel graag een intakegesprek met je voeren, om er zeker van te zijn dat je toelaatbaar bent en dat de kopopleiding de meest gunstige studieroute voor je is. De kopopleiding kun je alleen volgen in voltijd.
Aanmeldprocedure
Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een voltijdopleiding van Fontys Hogescholen.
Handleiding aanmelden in Studielink
Klik hier voor een korte uitleg over het aanmelden in Studielink voor de kopopleiding.
1. Ga naar Studielink om je aan te melden.
Je maakt als volgt (éénmalig) een account aan bij Studielink:
Klik op de button ‘inloggen met DigiD’.
Zodra je bent ingelogd haalt Studielink jouw persoonsgegevens op uit het BRP (voorheen GBA). Je moet zelf je contactgegevens invullen. LET OP: zorg voor een actief mailadres. Je ontvangt binnen 48u bericht van ons op het door jou ingevoerde mailadres. Ontvang je niets, check dan je spambox.
Bevestig altijd je gegevens.
Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving. Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink.
Ga regelmatig naar je ‘Mijn Studielink pagina’ en check je ‘Mijn To Do lijst’.
2. Regel je machtiging voor betalen collegegeld
Je moet de digitale machtiging voor betaling van het collegegeld uiterlijk voor 1 september hebben geregeld. Je vindt de digitale machtiging in 'Mijn Studielink pagina' bij je ‘Mijn To Do lijst’. Een machtiging afgeven kan pas vanaf 15 mei via Studielink. De eerste incasso vindt plaats op of rond 13 september. Kijk voor een indicatie van je collegegeld op de collegegeldmeter.
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.