Sprint naar content
 

Voor jou als werkgever

Om als organisatie in de toekomst succesvol te zijn én te blijven is het belangrijk dat medewerkers de juiste scholing krijgen. Fontys Technische Bedrijfskunde biedt een deeltijd Associate Degree en een Bachelor voor werknemers. Onze deeltijdprogramma’s zijn ontworpen om werk en studie te combineren en onze docenten komen veelal zelf uit het bedrijfsleven.

Maar wat is de meerwaarde van de Fontys opleiding Technische Bedrijfskunde? Wat houdt de opleiding in? En wat leert de werknemer nu eigenlijk? Allemaal terechte vragen vanuit het perspectief van jou als werkgever. Hier vind je alle antwoorden op deze vragen. Wil je graag verder in gesprek? Vraag een gesprek aan met onze relatiemanager Muriel Keuning

Voor jou als werkgever biedt onze studie veel voordelen:

Direct rendement voor het eigen bedrijf

Onze deeltijdstudenten gaan praktisch aan de slag met aandachtspunten en verbeteringen binnen hun eigen organisatie. Ook wordt de student zich meer bewust van hun eigen functie en de relatie tot de rest van de organisatie. Ze weten beter wat hun rol is in het grotere geheel en de gevolgen die hun acties hebben op de rest van het bedrijf. Dat levert voor de werknemer direct veel voordelen op.

Sterk gemotiveerde mensen

De keuze voor een deeltijdstudie toont een sterke motivatie! Studenten leren het bedrijf beter kennen, wat zorgt voor meer betrokkenheid.

Nieuwe inzichten en gericht op verbeteren

Onze opleiding richt zich naast theoretische kennis ook op persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld met de vakken Leiderschap en Communicatie. De student leert verbeteringen in de organisatie te signaleren en deze vervolgens ook te onderbouwen met concrete analyses naar anderen. Hij of zij leert om te gaan met weerstand en hoe deze weg te nemen. Doordat er opdrachten worden gemaakt in samenwerking met een student, krijg je een frisse blik op bestaande processen.

Toekomstbestendigheid

Technische Bedrijfskunde is een vakgebied dat voortdurend veranderd. Het bijhouden van recente ontwikkelingen en trends via een opleiding houdt medewerkers toekomstbestendig. Door de snelle automatisering en robotisering, is kennis van processen en in staat zijn om vanuit een helicopterview naar het werk te kunnen kijken, cruciaal.

Kennis van de Brainportregio

De opleiding Technische Bedrijfskunde bevindt zich midden in de slimste regio van Europa: de Brainport. Door de samenwerking met andere studenten en de kenniskringen, leren de studenten ook van elkaar en andere bedrijven.

Goed werkgeverschap

Investeren in personeel is niet alleen gunstig voor individuele werknemers, maar het levert ook voordelen op voor het bedrijf, zoals betere prestaties, talentbehoud en een positieve bedrijfsreputatie. Dit draagt allemaal bij aan de langetermijnsucces van een organisatie.

Deeltijdstudenten besteden veel energie aan hun studie en hebben de steun van hun werkgever nodig om te slagen. Wij vragen daarom het volgende vanuit jou als werkgever.

Flexibiliteit

Een deeltijdstudie combineren met een fulltime baan is niet altijd even makkelijk. Wij vragen van jou als werkgever om flexibel om te gaan met het werkschema en goede afspraken te maken met de werknemer. Studenten moeten de tijd hebben om colleges te volgen en aan groepsopdrachten te werken. Naast de studiedag op donderdag, is een medewerker nog ongeveer 12 uur aan zelfstudie kwijt. Een belangrijk onderdeel van deze zelfstudie is het afnemen van interviews en het doen van onderzoek op de werkvloer.

Medewerking leveren

Gedurende de studie werkt een student aan praktijkcases van jouw bedrijf of organisatie. Voor de opdrachten heeft de student de juiste informatie nodig. Wij vragen van de werkgever om deze informatie te verstrekken aan de student. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inzichten hoe het inkoopproces verloopt en wie de stakeholders zijn van het bedrijf. Uiteraard wordt er gewerkt met een geheimhoudingsverklaring indien nodig.

Je kunt bij ons een driepartijenovereenkomst opvragen om te gebruiken voor de subsidie Praktijkleren (Subsidieregeling praktijkleren (rvo.nl)).

Placeholder for Fontys video
"Het idee wat Geert gedurende zijn studie onderzocht en getest heeft, hebben wij met IGS nu vol enthousiasme opgepakt." - Hans Arts, CSO van IGS GeboJagema
Meer bedrijven over de studie >>

 

  • Ervaring IGS
     

    Geert over zijn studie Technische Bedrijfskunde Deeltijd

    "Je verdiept je theoretische kennis, maar gaat ook aan de slag met managementvaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling als professional. Dat was precies de stap die ik wilde zetten.”

    Waarom zou je Technische Bedrijfskunde deeltijd bij de Fontys gaan studeren? Voor Geert begon het met een duidelijk doel voor ogen: hij wilde projectmanager worden. Tijdens zijn studie komt hij er al snel achter dat zijn ambitie veel groter is dan alleen die functie. Inmiddels is hij succesvol afgestudeerd én gaat hij een nieuwe vestiging in Amerika aansturen. Samen met Hans Arts, CSO van IGS GeboJagema, gaat hij in gesprek over zijn afgeronde deeltijdstudie.   

     

    De keuze

    Begonnen als spuitgieter bij IGS, een bedrijf dat vooral bekend is van matrijzen voor onder andere lenzendoosjes, astma-inhalatoren en insulinepennen, werkt Geert zich al snel op tot Senior Process Engineer. Vanuit die rol wil hij verder groeien en daar staat IGS voor open. Hans legt uit: “Ik investeer in mensen die een toegevoegde waarde bieden voor ons bedrijf. Die gemotiveerd zijn en toekomstperspectief hebben. Wij juichen het erg toe als werknemers zich verder willen ontwikkelen.”

    Geert van Amstel, IGS Geert van Amstel, IGS

     

    Geert gaat op zoek naar een passende studie. De voorlichting van Technische Bedrijfskunde deeltijd bij Fontys spreekt hem erg aan. “Tijdens deze voorlichting werd duidelijk dat de studie ingaat op de manier waarop een bedrijf zijn organisatie heeft ingericht. Je verdiept je theoretische kennis, maar gaat ook aan de slag met managementvaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling als professional. Dat was precies de stap die ik wilde zetten.”

    De impact 

    Gedurende de studie krijgt Geert vanuit IGS steeds zwaardere verantwoordelijkheden en wordt hij teamleider. Zijn studie helpt hem hierbij: “Door de zachte kant van de opleiding, met vakken zoals ‘verandermanagement’ ontwikkel je je managementvaardigheden en leer je hoe je een goede teamleider wordt. De theorie sluit daarbij aan, omdat je veel beter snapt hoe een organisatie werkt en wat je kunt verwachten van mensen.”  

     

    De balans 

    Een deeltijdstudie naast je baan vraagt veel van iemand, dat merkt Geert ook. Gemiddeld besteedt hij zo’n 2 á 4 uur per week aan zijn studie op zijn werk. Naarmate zijn studie vordert worden de opdrachten steeds groter. Daardoor heeft hij op zijn werk aangegeven hier meer ruimte voor nodig te hebben.    

     

    Hans: “Natuurlijk willen wij flexibel meedenken. We geven toestemming om documenten en data in te zien en denken mee over het werkschema. Daarentegen verwachten we van de werknemer dat deze de verantwoordelijkheid pakt voor het volgen van een studie naast de baan.” Goede afspraken tussen de werknemer en werkgever en een stukje verwachtingsmanagement zijn van essentieel belang voor beide partijen.   

     

    Afstudeeropdracht 

    De afstudeeropdracht bestaat uit een aantal verplichte onderwerpen die een student moet aantonen, waaronder duurzaamheid. Geen onderwerp waar Geert meteen enthousiast van wordt. Toch verandert dat op het moment dat hij voor de machines van IGS staat. De machines die matrijzen maken voor de productie van plastic producten, zoals lenzendoosjes, 

    zijn nog niet zo energiezuinig. Tijdens het proces komt er veel warmte en energie vrij. Vanuit de simpele gedachte ‘thuis doe je toch ook het raam dicht als het koud is’ bedenkt Geert een manier om deze warmte op te slaan.  

     

    En dat slaat aan! Hans: “Het idee dat Geert gedurende de studie onderzocht en getest heeft, heeft IGS heel enthousiast opgepakt’. De zogenaamde ‘Green Moulds’, die duurzamer in energieverbruik zijn, worden al in de markt weggezet. Wij zijn het enige bedrijf dat deze matrijzen wegzet, wat een enorme unieke innovatie is.”  

    Geert - “Sinds dit onderzoek let ik op energieverbruik in zaken waar ik dat voorheen veel minder deed, zoals bij de aanschaf van nieuwe producten.”  

     

    Inmiddels is Geert betrokken bij de nieuwe vestiging van IGS in Amerika. Hier is hij medeverantwoordelijk voor de aansturing en zorgt hij ervoor dat de vestiging naar IGS-standaarden wordt ingericht. Daarnaast is hij werkzaam als RMA-manager, waarbij hij verantwoordelijk is voor de afkeur: “Een hele afwisselende functie, waarbij je continu aan het sturen bent. Ik ben bij alle afdelingen betrokken en krijg veel kansen om zaken aan te pakken. Daarnaast krijg ik in deze functie veel vrijheid, precies wat goed bij mij past. Mede dankzij mijn studie heb ik écht stappen in mijn carrière kunnen zetten.”  

    Sfeerafbeelding Fontys