Mike over Automotive Management

"Mijn naam is Mike Smulders, ik ben 22 jaar oud en afkomstig uit Gemert. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding Automotive Management. In februari ga ik starten met mijn afstudeerstage en daarna hoop ik een leuke baan te vinden in de automotive branche!

Waarom heb ik voor deze opleiding gekozen?

Vanaf dat ik klein was lagen mijn interesses al bij motoren, machines, auto’s en eigenlijk alles wat rolt of rijdt. Na het afronden van mijn havo heb ik ervoor gekozen om een mbo opleiding uitvoerder grond- water- en wegenbouw te gaan volgen. Ik vond het een leuke opleiding, maar kwam er na één jaar achter dat het niveau toch te laag was en dat ik mezelf verveelde. Ik ben toen gaan oriënteren voor een hbo studie en ben eigenlijk vrij snel bij Automotive Management terecht gekomen. Mijn vader heeft een autobedrijf, waar ik al ervaring op had gedaan in de praktijk. Deze studie biedt de mogelijkheid om naar de organisatie zelf en de bijbehorende processen te kijken. Daarnaast wordt er gedurende de studie veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan managementvaardigheden en presentatietechnieken.

“Deze studie biedt de mogelijkheid om naar de organisatie en bijbehorende processen te kijken.”

Wat voor mij ook een pluspunt aan de opleiding is, is de informele sfeer en persoonlijke benadering. Leraren kennen studenten persoonlijk en de lijntjes zijn kort. Als je vragen hebt, loop je gerust even de lerarenkamer binnen om een praatje te maken en je vraag te stellen.

Automotive binnen de opleiding

Vanaf jaar 2 ga je brancheweken volgen waarin je in verschillende weken basiskennis over autotechniek krijgt aangereikt. Je begint bij het begin en gedurende de opleiding wordt deze kennis uitgebreid en in de praktijk toegepast.

“Ik heb stage gelopen bij BAS Trucks in Veghel, waar ik een operationeel marketingplan voor een Tyres Wholesale unit heb geschreven.”

In jaar 3 ga je voor het eerst stage lopen bij een automotive bedrijf. Gedurende 20 weken ga je een onderzoek in de praktijk uitvoeren, waarbij je je kennis uit de opleiding gebruikt. Zelf heb ik stage gelopen bij BAS Trucks in Veghel, waar ik een operationeel marketingplan voor een Tyres Wholesale unit heb geschreven. Omdat de stageperiode goed is verlopen, werk ik er nu nog naast mijn studie. Het tweede deel van leerjaar 3 staat in het teken van de minor ‘autotechniek voor managers’. Deze verplichte minor is een verdieping op de kennis die je al hebt opgedaan gedurende de brancheweken uit het tweede jaar. Naast technische trainingen en gastcolleges loop je ook hier weer stage bij een automotive bedrijf waarin je in de praktijk gaat leren. Je krijgt dagelijks te maken met echte klanten, leveranciers en je collega’s. Dit is erg leuk en daarnaast ontwikkel je een professionele houding.

Wat kan ik nieuwe studenten adviseren?

Wat ik nieuwe studenten wil adviseren is om veel open dagen te bezoeken en om bij jezelf na te gaan wat je nu echt leuk vindt. Als een opleiding je leuk lijkt, vraag dan een meeloopdag aan om een reëel beeld te krijgen van de opleiding. Studenten van de opleiding kunnen je veel vertellen en dit kan je keuze bevestigen of juist doen veranderen. Ik wens je veel succes met het afronden van je huidige opleiding en je studiekeuze!"

Sfeerafbeelding Fontys

Naam: Mike Smulders

Instituut: Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek

Locatie: Eindhoven

Opleiding: Automotive Management

Meer over deze opleiding