Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de pabo en lerarenopleidingen van Fontys. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Algemene vragen
Contact
Veelgestelde vragen lerarenopleiding
-
Algemene vragen
Heb je een algemene vraag die zowel geldt voor de pabo als de lerarenopleiding? Klap onderstaande vragen open door op het plusje te klikken. Scroll verder naar onder voor specifieke vragen over de pabo of lerarenopleiding.
-
Hoe weet ik of leraar zijn bij mij past?
Leraar zijn is een beroep waarin je veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hebt. Het is daardoor ook een pittig beroep. Check hieronder of jij over de eigenschappen van een goede leraar beschikt.
Leraar zijn past bij jou als:
- je wil werken met mensen en ze wil helpen om het beste uit zichzelf te halen.
- je nieuwsgierig bent en altijd precies wil weten hoe dingen in elkaar steken.
- je deze kennis vervolgens ook duidelijk en enthousiast kan overbrengen op anderen.
- je het lef hebt om voor de klas te staan en bij durft te sturen wanneer nodig.
- je het fijn vindt als geen dag hetzelfde is en je snel kunt schakelen tussen verschillende situaties.
- je beschikt over een gezonde portie geduld.
Natuurlijk hoef je niet meteen op al deze punten uit te blinken. Fontys helpt je juist ook deze eigenschappen te ontwikkelen tijdens je studie.
-
Wat is het verschil tussen een lerarenopleiding en de pabo?
Het grootste verschil tussen de lerarenopleiding en de pabo is de doelgroep waarvoor je opgeleid wordt. Bij de pabo word je opgeleid als leerkracht in het basisonderwijs, dus jonge kinderen. Bij een lerarenopleiding word je opgeleid als docent voor het middelbaar onderwijs of het mbo. Je focust je dan ook op een specifiek vak, bijvoorbeeld wiskunde, Nederlands of geschiedenis.
-
Wat is het verschil tussen Fontys en andere hogescholen?
Fontys is een school van formaat en toch kleinschalig. Daardoor profiteer je van de goede faciliteiten en uitgebreide studiemogelijkheden, maar ook van de betrokkenheid en persoonlijke aandacht van docenten. Onze studenten prijzen Fontys vooral om de persoonlijke aandacht en begeleiding die zij van docenten krijgen. Bij Fontys heb je veel mogelijkheden om te groeien. Groeien als persoon, maar ook als toekomstige professional. Je leert met verschillende mensen om te gaan en je kunt jezelf, naast je studie, actief profileren.
-
Wat kan ik met mijn diploma?
Met je diploma leraar basisonderwijs (pabo) kun je aan de slag in het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het speciaal voortgezet onderwijs en in het praktijkonderwijs. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een master volgen.
Als afgestudeerde van de lerarenopleiding kun je meteen gaan werken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo en vwo), het beroepsonderwijs (vmbo/mbo) en de volwasseneneducatie. Een leraar is allround inzetbaar binnen een schoolorganisatie.
-
Maar kan ik dan alleen maar leraar worden?
Hoewel we in de eerste plaats opleiden voor het beroep leraar, kiezen sommige afgestudeerden ervoor om buiten het onderwijs aan de slag te gaan. Als afgestudeerde leraar kun je bijvoorbeeld ook in het bedrijfsleven gaan werken en bij (semi)overheids- en particuliere instellingen. Denk bijvoorbeeld aan pedagogische centra, onderwijsbegeleidingsdiensten en uitgevers van schoolboeken en vakbladen. Je kunt natuurlijk ook nog kiezen om door te studeren en een master te volgen.
-
Is het makkelijk om een baan te vinden als leraar?
Op dit moment is er landelijk een lerarentekort. Daarom heb je veel kans om snel een baan te vinden na je studie. Dat is natuurlijk niet de belangrijkste reden om te kiezen voor het docentschap, maar wel een fijn vooruitzicht.
-
Hoeveel verdien je als leraar?
Leraren in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs vallen onder de cao primair onderwijs (cao po). Een leraar die start in de eerste trede van schaal L10 krijgt op basis van de cao po 2018 ongeveer € 3.000 per maand. In principe geldt dat naarmate een leraar meer ervaring heeft, het salaris hoger wordt. Meer info >
Leraren in het voortgezet onderwijs vallen onder de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Een leraar die start in de eerste trede van schaal LB krijgt op basis van de cao vo 2018-2019 ongeveer € 3.000 per maand. In principe geldt dat naarmate een leraar meer ervaring heeft, de leraar in treden stijgt en salaris hoger wordt. Meer info >
-
Ik ben bang dat robots het werk van docenten gaan overnemen
De wereld wordt steeds digitaler en robots steeds slimmer. Er wordt wereldwijd ook al getest met robots in het onderwijs. Toch zal een robot een docent niet snel vervangen. Juist het sociale proces en het improvisatievermogen van een leraar zijn erg belangrijk. De robot kan wel werk uit handen nemen door een leraar te ondersteunen. Dit maakt het makkelijker om als leraar nog meer persoonlijke opleiding en begeleiding bieden. Win-win.
-
Veelgestelde vragen pabo
Hieronder vind je vragen die specifiek over de pabo gaan. Vragen over lerarenopleidingen? Scroll naar onder of klik terug naar veelgestelde vragen.
-
Waar kan ik de pabo doen?
De voltijdopleiding wordt op zes leslocaties aangeboden: Tilburg, Den Bosch, Veghel, Eindhoven, Venlo en Sittard.
-
Welke profielen zijn geschikt voor de pabo?
Je kunt bij de lerarenopleiding instromen met een havo, vwo of mbo-4 diploma. Je kunt met ieder profiel bij ons terecht (CM, EM, NG en NT). Studenten afkomstig van het vwo worden direct toegelaten. Ben je een havo- of mbo-student en wil je verder studeren op de pabo, dan moet je voldoen aan toelatingseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie hierover.
-
Welke vakken krijg je?
In de pabo-opleiding komen alle basisschoolvakken aan bod: rekenen/wiskunde, taal, Engels, schrijven, bewegingsonderwijs, beeldende vorming, drama, muziek, natuur & techniek, geschiedenis, aardrijkskunde en levensbeschouwing. Ook krijg je specifieke vakken met betrekking tot het leraarschap aangeboden: pedagogiek, psychologie, onderwijskunde en algemene studievaardigheden.
-
Ik ben niet zo goed in rekenen, of in een ander bovengenoemd vak. Wat nu?
Studiesucces voor iedere student, dat is onze motivatie. Rekenen en taal (Nederlands en Engels) zijn de zogenaamde succesvakken. Dit betekent dat je eigen vaardigheid met betrekking tot deze vakken op een landelijk aangegeven niveau moet liggen om je studiesucces te garanderen. Om ervoor te zorgen dat succesvakken geen struikelvakken voor je worden is er per vak een selectie voor je gemaakt uit studiemateriaal waarmee je zelf aan de slag kunt om je instapniveau te vergroten. Op deze manier heb je een succesvolle start zelf in de hand.
-
Het lijkt mij leuk om kinderen iets te leren, maar eng om voor de klas te staan!
Tijdens je studie aan de pabo word je voorbereid om juf of meester te worden. Daarbij helpen we je ook om steeds zekerder te worden voor de klas. Tijdens je stages word je hiervoor ook intensief begeleidt door je persoonlijke studieloopbaanbegeleider en de leerkracht van je opleidingsschool.
-
Vanaf wanneer zou ik stage moeten lopen?
Stages zijn een belangrijk element tijdens de hele opleiding. Je loopt direct al stage in de eerste periode tijdens de propedeuse. Je hebt doordeweeks overdag les en één vaste stagedag.
-
Krijg je begeleiding bij je stage?
Elke stage bereid je voor met de docenten van de pabo en je medestudenten. Tijdens elke stage word je begeleid door je persoonlijke studieloopbaanbegeleider en de leerkracht van de stageschool.
-
Mag ik zelf een stageplek kiezen?
De opleiding deelt je in op een stageschool waar Fontys mee samenwerkt. We noemen dit een opleidingsschool. Dit heeft er onder andere mee te maken dat je soms opdrachten krijgt die je in een groep moet maken. Wanneer je samen met andere stagiaires op dezelfde opleidingsschool zit, is dit een stuk gemakkelijker. Wij proberen je op een opleidingsschool zo dicht mogelijk bij je woonplaats te plaatsen, met een maximale reistijd van één uur. Het is de bedoeling dat je ieder jaar van opleidingsschool wisselt om verschillende ervaringen op te doen. Een zelf gevonden stageplaats wordt in de regel daarom niet goedgekeurd.
-
Veelgestelde vragen lerarenopleidingen
Veelgestelde vragen over lerarenopleidingen kun je hier vinden. Vragen over de pabo? Scroll naar boven of klik terug naar veelgestelde vragen.
-
Welke lerarenopleidingen kun je volgen bij Fontys?
Fontys biedt veel verschillende lerarenopleidingen aan. Klik hier voor een overzicht.
-
Waar kan ik een lerarenopleiding doen?
De lerarenopleidingen van Fontys zijn gevestigd in Tilburg op de campus Stappegoor en in Sittard.
-
Welke profielen zijn geschikt om leraar op de middelbare school te worden?
Je kunt bij de lerarenopleiding instromen met een havo, vwo of mbo-4 diploma. Het geschikte profiel (CM, EM, NG of NT) is afhankelijk van het vak waarin je les wilt gaan geven. Een overzicht van alle lerarenopleidingen kun je hier vinden.
-
Is het belangrijk om een passie voor een bepaald vak te hebben?
Als je een lerarenopleiding volgt, kies je meteen aan het begin van je opleiding het vak waarin je les wilt gaan geven. Het is belangrijk dat je een vak kiest waarin je je graag verdiept en waar je enthousiast over kan vertellen aan jouw toekomstige studenten.
-
Vanaf wanneer zou ik stage moeten lopen?
Al vanaf het eerste jaar loop je stage. Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer uren je stage loopt. De praktijk van het leraarschap leer je op school. Stages vormen daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding. Bij de lerarenopleidingen in Tilburg wordt dit "Professioneel Handelen" genoemd, bij de lerarenopleidingen in Sittard "Werkplekleren". Het voordeel is dat je de theorie die je op school leert, meteen in de praktijk kunt brengen. En dat werkt motiverend.
-
Krijg je begeleiding bij je stage?
Tijdens je stage word je extra intensief begeleid. Naast ondersteuning van je instituutsopleider krijg je vanuit je opleiding een werkplekbegeleider. Ook word je begeleid door een of meer docenten van de school waar je stage loopt.
-
Mag ik zelf een stageplek kiezen?
Bij de lerarenopleidingen in Tilburg word je in het eerste jaar door bureau Stagezaken geplaatst op een school. We proberen daarbij rekening te houden met jouw voorkeuren en woonplaats. Na je eerste jaar ga je zelf op zoek naar een stageplaats. Dit kan via ons stage-aanmeldsysteem. Hierin staan stageplaatsen die aangeboden worden door scholen waarmee Fontys nauw samenwerkt. Je solliciteert vervolgens zelf op de aangeboden plaatsen. Bij de lerarenopleidingen in Sittard worden voltijdstudenten alle leerjaren geplaatst door het stagebureau.