Sprint naar content

Alumnus Simcha van Helvoort

Wanneer heb je je diploma behaald en voor welke opleiding?

In juni 2020.

Kon je na het behalen van je diploma makkelijk een baan vinden?

Ik ben mijn eigen bedrijf gestart. Dus een baan had ik direct, dus is niet per se representatief. Wel hadden we als bedrijf direct onze eerste opdracht. De opdracht kwam vanuit het netwerk die we via Fontys hadden opgebouwd. Dit bewees wel dat er vraag was naar mensen zoals ons. Maar veel van mijn klasgenoten hebben direct na hun afstuderen ook een baan gevonden.

Hoe ziet jouw werkcarrière er tot nu toe uit?

Ik ben op mijn 17e begonnen met de opleiding. Ik was toen nog redelijk jong en had daadwerkelijk geen idee wat ik daarna wilde gaan doen. In mijn derde studiejaar was ik samen met twee studiegenoten, Tiemme Goederop (rechts op de foto) en David van Keulen (links op de foto), bij een pitch-wedstrijd. Tiemme nam deel en heeft toen de publieksprijs gewonnen. Super gaaf natuurlijk, dus daar moest op gedronken worden. Een paar biertjes later kwamen we met het idee om met z’n drieën een bedrijf te starten. Nadat de biertjes de volgende dag uitgewerkt waren, klonk het nog steeds als een super goed idee. En zo zijn wij met z’n drieën in september 2018 het bedrijf 'Tau Omega' gestart. Wij waren nog jonge studenten en dachten bij onszelf ‘pfoh, dat kunnen wij wel’. Maar het was echt hard werken. Tijdens de periode dat onze medestudenten stage moesten lopen, hebben wij fulltime gewerkt aan het opbouwen van ons eigen bedrijf. Dat heeft een jaar geduurd. Daarna zijn wij alle drie vanaf februari 2020 begonnen met afstuderen. En nu werk ik samen met Tiemme fulltime voor ons bedrijf.

Simcha van Helvoort (midden) Simcha van Helvoort (midden)

Wat zie je terug van wat je hebt geleerd tijdens je opleiding in je huidige baan?

Natuurlijk de wiskunde-kennis die ik heb opgedaan om mijn opdrachten nu uit te kunnen voeren bij Tau Omega. Daarnaast heeft de leerlijn professionaliseren mij enorm geholpen. Vooral bij het voeren van gesprekken met potentiële klanten, waarbij ik de wiskunde moet vertalen in begrijpelijke taal. Want wat je uiteindelijk doet met toegepaste wiskunde, is dat je heel veel informatie krijgt vanuit een bedrijf en die informatie moet je vertalen naar wiskunde. Vanuit daar krijg je een oplossing in wiskundige termen. Die oplossing in wiskundige termen moet je dan weer terug kunnen vertalen naar de businesstaal. Juist die vertaalslag kunnen maken, maakt je een goede toegepaste wiskundige.

Wat vind je het meest interessant of uitdagend aan je werk?

Het geven van de laatste presentatie waarbij wij onze bevindingen en adviezen geven aan het bedrijf. Alle wiskundige formules die wij continue hebben gebruikt, worden nu omgezet in een bruikbare taal die iedereen snapt. En juist dat versimpelen, is voor ons een enorme uitdaging. Vervolgens kom je bij de eindpresentatie met een oplossing waar het bedrijf ook achter staat. Dat geeft wel echt een kick.

Als alumnus, heb je een tip voor de huidige studenten van de opleiding?

Neem de leerlijn ‘Professionaliseren’ serieus en doe er een beetje je best voor. Deze skills kunnen je namelijk erg goed van pas gaan komen. Je denk als wiskundige natuurlijk ‘ik ben hier om wiskunde te studeren en niet om mijn soft skills bij te werken’. Maar geloof mij, het brengt je veel verder dan je nu denkt.

Hoe zie jij de toekomst van een engineer met jouw opleiding?

Heel goed! Toegepaste wiskunde is altijd en overal nodig. Ik hoop vooral dat de afgestudeerde toegepaste wiskundige zijn of haar waarde kan toevoegen aan het werk. Dus dat je iets goeds doet voor de toekomst. Met mijn wiskundige kennis help ik bijvoorbeeld Jeugdhulp.