Sprint naar content
Foto van persoon

Programmamanager

H. (Hanna) van Beelen

Waar anderen gillend gek worden van veranderingen en zaken die (nog) niet duidelijk zijn, loopt onderzoeksmanager Hanna van Beelen hier juist helemaal warm voor. “Ik vind het te gek om ingewikkelde processen uit te zoeken en ‘saaie’ gesprekken te voeren met beleidsmakers. Laat mij mijn tanden maar zetten in taaie materie en orde scheppen in de chaos. Als dat betekent dat anderen daardoor hun werk beter kunnen doen, is mijn doel bereikt.”

De rol van onderzoeksmanager – of programmamanager, zoals Hanna het zelf liever noemt – is haar dan ook op het lijf geschreven. Bij het Kenniscentrum Leven Lang Ontwikkelen zijn allerlei verschillende mensen betrokken, elk met hun eigen achtergrond en expertise. “We hebben te maken met Fontys onderzoekers van verschillende opleidingen, maar ook met mensen uit het werkveld. Iedereen binnen de groep spreekt zijn eigen taal. De uitdaging aan mij is om de juiste vertaalslag te maken en ervoor te zorgen dat de boodschap voor iedereen helder is.”

“Ik vertegenwoordig en faciliteer mijn collega’s op de werkvloer, zodat zij hun werk op de best mogelijke manier kunnen uitvoeren.”

Vraag je Hanna wat haar functie nu precies inhoudt, dan zegt ze: “Ik vertegenwoordig de werkvloer. Het is voor beleidsmakers soms lastig om een plan te maken dat passend is voor de werkvloer. Zo merkte ik tijdens mijn studie en stages dat een aantal cruciale zaken binnen de Nederlandse zorg helemaal niet zo goed is geregeld als de beleidsmakers soms denken. We hebben te maken met onderbezetting en ongeschoold personeel. Ook zitten er cliënten in de gehandicaptenzorg, terwijl ze eigenlijk thuishoren in de GGZ. Als zorgverlener op de werkvloer kun je hier hoogstens je ongenoegen over uiten. Sta je met je voeten in de klei, dan lukt het vrijwel nooit om écht invloed uit te oefenen. Super frustrerend! En daarom ben ik ook zo blij met mijn huidige functie. Ik vertegenwoordig en faciliteer mijn collega’s op de werkvloer, zodat zij hun werk op de best mogelijke manier kunnen uitvoeren.”

Alle neuzen dezelfde kant op

In haar werk als onderzoeksmanager put Hanna vrijwel dagelijks uit de kennis die ze tijdens haar studie Social Work heeft opgedaan. “Vaak zeggen mensen dat het zo zonde is dat ik niks meer met mijn studie doe. Juist wel! Mijn mensenkennis helpt me om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, om veranderingen binnen een organisatie als Fontys te begeleiden. Ik vind het heerlijk dat ik vanuit de kennisinstelling Fontys impact kan maken op de samenleving. Onderzoekers, lectoren én het werkveld werken niet langer individualistisch. Ze kiezen ze ervoor om hun krachten te bundelen en van elkaar te leren. Dit heeft als gevolg dat het onderwijs praktischer wordt en steeds beter aansluit op de praktijk.”

“Iemand die gepassioneerd is, kan alles leren.”

Het valt Hanna op dat talent en intrinsieke motivatie steeds belangrijker worden. Veel belangrijker nog dan een diploma in een bepaald vakgebied. “Kijk naar mijzelf. Ik heb dan wel een hbo-diploma, maar niet een die per se aansluit bij wat ik nu doe. Werkgevers zijn bereid dat risico te nemen. Want iemand die gepassioneerd is, kan alles leren. Ik ben Fontys heel erg dankbaar dat ze me de kans hebben gegeven om zelf te ontdekken wat het beste bij mij past en waar ik mijn talenten het beste kan inzetten. Voorlopig voel ik me hier als een vis in het water!”


Contact

Foto van persoon

H. (Hanna) van Beelen

Programmamanager