Gezonde en inclusieve samenleving
Een samenleving waarin iedereen een eerlijke kans heeft op een gezond leven. Waarin iedereen op een volwaardige manier mee kan doen, zich thuis voelt en tot zijn recht komt. Dat is waar het binnen het thema Gezonde en inclusieve samenleving om gaat.
Daarbij ligt de focus enerzijds op eerlijke gezondheidskansen voor elk individu (Gezond) en anderzijds op vraagstukken rond een toekomstbestendige inclusieve samenleving, waarvoor diversiteit, sociaaleconomische ongelijkheid en de toegankelijkheid van de leefomgeving belangrijke ingrediënten zijn (Inclusief). Vanuit die verschillende invalshoeken – die elkaar raken op het punt van gezondheidsongelijkheid en een gezonde leefomgeving – doen we binnen het centre of expertise Health en het Centre of Expertise Inclusive society praktijkgericht onderzoek gericht op een gezonde, inclusieve samenleving.
Podcast
Onderzoeksproject KwilT: kwetsbaarheid ombuigen naar sterkte door samenredzaamheid te bevorderen. Lector Eveline Wouters en onderzoeker Hélène van den Nieuwenhoff gaan in op samenredzaamheid en kwetsbaarheid in de wijk Fatima-Oost in Tilburg. Eén van de grootste uitdagingen is dat we het tegenwoordig niet meer redden met alleen professionele zorg, maar dat we ook veel zelf moeten doen.
SmartScan: de Game Changer. Onderzoekers Fred Holtkamp en Geert-Jos van der Maazen vertellen in deze podcast over de alternatieven voor het aanmeten van zooltjes, smartscan en de kracht van samenwerking en doorzettingsvermogen.
Focus van Fontys
Het vertrekpunt binnen Gezonde samenleving is het individu: hoe kunnen we in de huidige, digitale samenleving zorgen voor een eerlijke kans op een gezond leven voor elk individu? Dat doen we vanuit een brede kijk op gezondheid: gezond leven betekent niet alleen dat je lichamelijk en psychisch gezond bent. Het gaat ook over preventie, gezond gedrag, leefstijl en bijvoorbeeld de vaardigheden om zelf je gezondheid te beïnvloeden. Daarbij richten we ons op technologische innovatie, maar ook op sociale innovatie: een andere manier van werken en organiseren.
Het vertrekpunt binnen Inclusieve samenleving is het collectief, het maatschappelijk weefsel: hoe creëren we een samenleving waarin iedereen kan meedoen en zich deel voelt van het geheel? Door het maatschappelijk weefsel fundamenteel te vernieuwen bouwen we aan een toekomstbestendige, inclusieve samenleving.
Verbinding met andere kennisthema’s
Het thema Gezonde en inclusieve samenleving treft de andere kennisthema’s van Fontys op verschillende knooppunten. De verbinding met andere expertises is nodig om de complexe vraagstukken die in onze samenleving spelen multidisciplinair te kunnen aanpakken. Gezonde en inclusieve samenleving is bijvoorbeeld een toepassingsgebied voor het thema Enabling technologies, maar er wordt ook samengewerkt met de centra binnen de thema’s Toekomst van leren (bijvoorbeeld als het gaat om de arbeidsmarkt), Duurzaamheid en circulariteit (leefomgeving) en Creatieve economie.
Samenwerken
Als je meer wilt weten over dit thema, benieuwd bent naar hoe wij jouw bedrijf of organisatie kunnen versterken, of wilt verkennen hoe we betekenisvol en wederkerig kunnen samenwerken...
Onderzoeksprojecten
-
Circulaire Economie in de Sport
Dit project zoekt uit hoe mensen die reclame maken voor sport, kunnen omgaan met vragen over duurzaamheid.
Lopend
-
Athlete Branding
Dit project richt zich op het helpen van topsporters en topsport talenten bij het ontwikkelen van hun Personal Brand.
Lopend
-
2SHIFT: eerlijke kansen op een gezond leven
Sprong2Shift: Societies and Systems for Health, Inclusiveness and Fairness in Transition. De ambitie is het vergroten van eerlijke kansen op gezond leven.
Lopend
-
Community Building in de sport
Onderzoeksproject dat zich richt op het ontwikkelen en versterken van community’s in de sport.
Lopend
-
De vergeten student
Dit project is er om inzicht te krijgen in behoeftes van ‘vergeten’ studenten ten aanzien van sociale steun
Lopend
Betrokken lectoraten
Contact
Leading lector Centre of expertise Health
Centre of Expertise Health