Technische Bedrijfskunde (Bachelor & Ad)
Inschrijven en financiën
Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties. Daarnaast ontvang je na je aanmelding een Fontys e-mailadres. Check dit e-mailadres regelmatig op de to-do acties van de toelatingsprocedure van je opleiding.
naar studielinkContact
Heb je nog vragen over studielink? Neem dan gerust contact met ons op!
In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een tweede opleiding en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.
naar collegegeldmeter studiejaar 2024-2025Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.
Hoe betaal je je collegegeld?
Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.
Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.
Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.
Betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?
Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld. In een aantal situaties is sprake van 'instellingscollegegeld'. Zie hiervoor de 'Toelichting instellingscollegegeld"
Regeling collegegeld
Regeling collegegeld 2024-2025
Op dit moment zijn er 2 subsidies waar je eventueel gebruik van kunt maken:
Praktijkleren: Kunnen werkgevers subsidie krijgen als zij een leerplaats aanbieden? | Rijksoverheid.nl
Meubelindustrie en interieurbouw: http://www.ecm.nl/jouw-loopbaan/subsidiemogelijkheden/scholingssubsidies/
Mijn opleiding
Om je rooster in te zien ga je naar connect.fontys.nl. Hier log je in met je email en wachtwoord. Vervolgens klik je op de tegel 'ROOSTER'. Daar vind je alle informatie m.b.t. je rooster. Ben je een eerstejaarsstudent? Via het plusteken (+) voeg je de groep '48_TB-TBD1a' toe aan je rooster.
Bijspijkertrajecten
Heb je extra hulp nodig voor het vak wiskunde of twijfel je of je voldoende wiskundekennis hebt? Kijk dan even bij ons bijspijkerprogramma! Wij bieden een gratis bijspijkertraject voor aan. Het programma start in lesweek 3 en is iedere donderdag om 12:00 uur. Het gehele programma duurt 6 weken. Inschrijven is niet nodig, houd er wel rekening mee dat voor wiskunde het boek 'Basisvaardigheden Wiskunde' (ISBN 9789001034818) editie 5 wordt gebruikt. Het boek kost €45,95 en bestel je hier: Basisvaardigheden Wiskunde (noordhoff.nl)
Wil jij je taalvaardigheden verbeteren? Dat kan via Hogeschooltaal, waar je het Nederlandse oefenprogramma kunt downloaden. Let op: dit is een extern programma. Benieuwd naar de inhoud van deze cursus? Bekijk dan onderstaande informatie.
Naar de bijspijkerprogramma'sIn het eerste jaar van de deeltijd opleiding technische bedrijfskunde ga je vanuit een breed bedrijfskundig perspectief naar bedrijven kijken. Het onderwijs wordt gegeven in 2 losse semesters.
Van september-januari ligt de focus op het productieproces binnen het bedrijf en de daarmee samenhangende organisatie, besturing en financiële zaken.
Van februari-juli gaan we vooral kijken wat de effecten zijn van de omgeving op het bedrijf waarbij stakeholders, inkoop, marketing en verdienmodellen aan de orde komen.
In de downloadbare brochures kun je meer lezen over de inhoud en opzet van onze cursussen voor het eerste jaar.
De brochures kun je downloaden via onze portal met je inloggegevens van Fontys
Naar interne BrochuresAls je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.
Onderwijskalender 2024-2025
Vakanties en feestdagen
Wij vinden het heel belangrijk dat je met een goed gevoel en de juiste verwachtingen aan de studie begint. Ook willen we graag bespreken in hoeverre je werkomgeving past bij de opdrachten voor de opleiding. Daar helpt de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij!
Hoe werkt het?
- Je meldt je aan voor de opleiding via Studielink. We adviseren je om voordat je je aanmeldt voor een opleiding deel te nemen aan in ieder geval één studiekeuzeactiviteit. Zie hiervoor de studiekeuzeactiviteiten agenda.
- We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen.
- Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een online check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst.
- Dit gesprek kan persoonlijk bij ons op Nexus of online via Teams, wat jij zelf het prettigste vindt.
- Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies.
- Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in.
- Je start met je opleiding, van harte welkom!
We heten je graag van harte welkom op onze opleiding met onze introductiemiddag op donderdag 6 februari. Op deze dag start jouw avontuur, plan je vakantie en andere verplichtingen hier dus omheen. Dit geldt ook voor de eerste lesdag, 13 februari. Jouw aanwezigheid is belangrijk op deze dagen om een goede start te kunnen maken.
Op de introductiedag wordt je verwacht om 10.00 uur, inloop vanaf 09.45 uur.
Let op: normaliter starten we om 13.30 uur. Alleen voor deze introductiedag eenmalig om 10.00 uur.
De dag wordt afgesloten om 17.30 uur. Lunch wordt door ons verzorgd.
Kom jouw leslocatie bezichtigen en kennis maken met je medestudenten, docenten en begeleiders.Tijdens de introductiedag leer je meer over onze onderwijsprogramma’s, systemen, en verbind je met gelijkgestemden. Ontdek hoe wij jou naasthet overbrengen van kennis gedurende de studie ook gaan ondersteunen bij jouw professionele ontwikkeling.Graag sluiten we deze dag af met een borrel om het begin van een nieuw hoofdstuk te vieren.We kijken ernaar uit je te verwelkomen op onze introductiedag!
Kun je niet komen, ook dan horen we het graag!
Meld je aanDe eerste lesdag vindt plaats op donderdag 13 februari. Ter voorbereiding op de eerste lesdag en het kunnen vinden van een passende duo-partner voor het uitwerken van de opdrachten willen we je vragen het Mix & Match-formulier in te vullen.
Naar het Mix&Match formulierVoor het volgen van deze opleiding is een boekenlijst opgesteld. Het is mogelijk om deze informatie op verschillende manieren te verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld de specifieke boeken aanschaffen, zowel nieuw als tweedehands (let op juiste druk en het ISBN-nummer), maar het is ook mogelijk om digitaal de kennis te vergaren.Jij bepaalt zelf waar je boeken aanschaft. Fontys werkt niet samen met één leverancier. Houd de pagina in de gaten, de boekenlijst wordt hier op korte termijn gepubliceerd.
Aanvullend:
Bij de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde werken wij met een aanbevolen bronnenlijst. De boeken in deze lijst dekken voor een groot deel de kennis af die je nodig hebt in de eerste twee jaar van de opleiding. Vanuit de themamodules zal er vaak naar deze bronnen worden verwezen. De bronnen zijn ook nuttig bij zelfstudie, onder andere als je je wilt voorbereiden op de voortgangstoets. Je kunt zelf bepalen welke boeken je aanschaft en wanneer, eventueel in overleg met je vakdocent tijdens de eerste lesdagen. Sommige uitgaven zijn online in te zien via de mediatheek.
Bij de start van de opleiding krijg je nog meer informatie over boeken voor de vaardighedenlijn. Deze boeken zijn NIET verplicht, aangezien ze afhankelijk zijn van welke workshops je gaat volgen. Deze boekenlijst vind je hier: boeken vaardighedenlijn.
We raden je aan om gedurende je studie een privé-laptop te gebruiken en niet je werk-laptop i.v.m. toetsensoftware. Bij Technische Bedrijfskunde worden een aantal technische programma's gebruikt, hiervoor dient je laptop te voldoen aan bepaalde specificaties: Windows 10 computeri5 processor (of beter) 8 GB RAM (of meer) 64 bit versie (dus géén 32 bit) Excel 365 of Excel 2016 nodig ivm compatibiliteit PowerBI.
Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontys studenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software. Let op: Office 365 download je gratis, zie item hieronder.
Let op: Apple wordt beperkt ondersteund door de IT helpdesk.
Naar SurfspotOffice 365 (gratis voor studenten)
Je hebt als Fontys student of cursist toegang tot de Fontys Cloudomgeving van Office365.
Je krijgt toegaging tot de volgende onderdelen:
- Office Online: onder andere Word, Powerpoint, Excel, OneNote, Forms, Delve, Teams, Sway
en OneDrive - OneDrive365: 1 TeraByte opslagruimte
- Software om Office365 te installeren op je eigen apparaten (max. 5 laptops/smartphones)
Je kunt gebruik maken van de Fontys cloudomgeving zolang je hier studeert.
Inlog, e-mail en wifi
Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.
meer info over inloggen meer info inloggegevens FontysaccountOpen je e-mail online via o365.fontys.nl/mail en log in met je Fontys account.
naar o365.fontys.nl/mailOf bekijk je mail op je telefoon. Hieronder vind je de handleiding voor iOS en Android.
uitleg voor iOs (download) uitleg voor android (download)Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken van een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!
gebruik de handleidingOp de meeste Fontyslocaties vind je een IT Servicepoint waar je terecht kunt met je IT vraag.
Openingstijden IT servicedeskwerkdagen 8:00 - 17:00 uur
Fontys Studentenkaart
De Fontys Studentenkaart is onmisbaar. Deze is nodig:
- om te printen en te kopiëren
- om te parkeren op de campussen
Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.
Hoe te verkrijgen?
Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.
Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.
STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)
STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.
Parkeren
Om onze locaties goed bereikbaar te houden, bieden we parkeergelegenheid op onze
terreinen.
Een aantal terreinen zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.
In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.
Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inloggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).
Lees meer over locatie Emmasingel.
Vragen over parkeren?
Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl
Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.
Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.
Afzender mail: no-reply@fontys.nl
Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation
Campus faciliteiten
Alle informatie met betrekking tot de mediatheken en online databanken vind je via onderstaande button.
Naar de mediathekenAlle Fontys-studenten en -medewerkers betalen voor het parkeren op de TU/e campus. Om de enorm hoge parkeerdruk terug te dringen, heeft de TU/e er voor gekozen om haar parkeerbeleid ook in te stellen voor alle andere organisaties die op de TU/e campus gevestigd zijn.
Registratie voor parkeren tegen reductietarief
Net als de TU/e maken wij voor het parkeren op de TU/e campus ook gebruik van het betalingssysteem (H)Eerlijk Parkeren, waarmee medewerkers en studenten profiteren van een gereduceerd tarief. Als je gebruikmaakt van (H)Eerlijk Parkeren, betaal je € 3,50 per dag voor het parkeren op de TU/e campus. Je registratie verloopt in twee stappen:
Stap 1: registreer je via fontysconnect.nl/betaaldparkeren, doorloop alle stappen en bevestig je registratie. Let op: je hebt hiervoor je Fontys pas nodig.
Stap 2: activeer je account op www.heerlijkparkeren.nl en vul je saldo in je account aan. Kijk voor meer informatie over (H)Eerlijk Parkeren op: www.heerlijkparkeren.nl/hoe-werkt-het.
Duurzame alternatieven Kom je altijd met de auto, dan is dit een goed moment om eens na te denken over andere, meer duurzame, manieren om naar onze locaties te reizen. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, met de fiets of door samen te rijden.
Meer weten?
Staat jouw vraag er niet bij? Je kunt deze vragen mailen naar betaaldparkeren@fontys.nl.
Parkeermogelijkheden op de TU/e-campus:
Adres:
Adres
ER, De Rondom 1, Eindhoven
Openingstijden:
De lestijden zijn leidend voor de openingstijden van het gebouw.
Maandag, dinsdag en donderdag: 07.30 uur tot 22.00 uur.
Woensdag en vrijdag: 07.30 uur tot 18.15 uur.
In de onderwijsvrije weken is het gebouw geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur.
Openingstijden TU/e terrein: het terrein is 24/7 geopend. De voorzieningen uiteraard niet.
Studentbegeleiding
Vanaf de start van je studie krijg je ondersteuning van een coach die je helpt met jouw studievoortgang. Daarnaast ondersteunt de coach je ook op jouw persoonlijke ontwikkeling als professional.
Je ontvangt na je aanmelding een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met een van onze coaches. We adviseren je om ter voorbereiding op je eerste coachgesprek na te denken op welke vlakken een coach jou verder kan helpen.
Er is meer
Soms heb je extra hulp of advies nodig naast de begeleiding vanuit je opleiding en je persoonlijke coach. Dan biedt Fontys meer hulp! Bijvoorbeeld bij vragen over jouw persoonlijke omstandigheden, studievertraging, financien, ongewenst gedrag, bestuurlijke activiteiten, studeren en topsport, functiebeperking, studiekeuze et. Check Fontys Helpt voor een overzicht van de mogelijkheden voor jou!
Een functionele beperking in welke vorm dan ook, kan er voor zorgen dat studeren je veel energie kost en dat je meer tijd nodig hebt dan iemand zonder beperking. Of dat nu van fysieke of psychische aard is. Bij Fontys kijken we naar jouw mogelijkheden en begeleiden we jou wanneer je om wat voor reden dan ook beperkt wordt in je functioneren. Maak voorafgaand aan de opleiding een afspraak met één van de studentdecanen.
Voorbeelden van functiebeperkingen:
* Dyslexie
* Autisme
* ADHD/ADD
* Psychische klachten
* Chronische ziekte
Voorbeelden van voorzieningen en regelingen bij Fontys:
* Extra studiebegeleiding
* Extra tijd bij tentamens
* Online tool Kurzweil bij samenvatten, lezen en schrijven
* Vergroot lettertype
* Aangepast studierooster
* Aangepaste toetsvorm
* Extra jaar studiefinanciering van DUO
* Financiële regeling Fontys bij studievertraging (FOS-regeling)
* Huisvesting & toegankelijkheid
Niet over maar mèt studenten
Heb je goede ideeën? Fontys denkt en doet graag samen met jou mee! Je levert jouw bijdrage aan de verbetering van het onderwijs en de organisatie, maar werkt ook aan je eigen skills en ervaring. Denk bijvoorbeeld mee over de studentenapp, de catering, Fontys Connect, de inrichting van een curriculum, onderwijsfacilitering en nog veel meer! Of laat ons weten waar jij zelf nou graag een punt van maakt. Hoe? Mail naar cvm@fontys.nl en samen kunnen wij het verschil maken.
Meedenken
Wil jij invloed uitoefenen op het beleid van Fontys? Dat kan. Fontys vindt het belangrijk om in gesprek met jou te gaan om tot kwalitatief goed onderwijs en een transparante organisatie te komen, waarin jij het beste uit jezelf kunt halen.
Je doet ervaring op met bestuurlijke activiteiten en werkt nauw samen met medewerkers van Fontys. Interesse? Mail ons (cvm@fontys.nl) en wij vertellen jou alle ins en outs over onze diverse medezeggenschapsraden.