Sprint naar content

Tool: Talentscan vergelijker

In verschillende projecten heeft het lectoraat Dynamische Talentinterventies voor 14 talentscans op 17 criteria informatie verzameld. Deze informatie hebben we voor jou in een overzichtelijke vergelijker gezet.

Doelstelling

Het doel van de talentscan vergelijker is om HR-professionals, leidinggevenden en andere geïnteresseerden te helpen in de keuze voor een bepaalde talentscan, en hen verdiepende informatie te bieden over deze scans.

De tool

In deze vergelijker zitten 14 talentscans en zij zijn op 17 criteria nader bekeken. Deze criteria hebben te maken met de inhoud van de scan, de kwaliteit en de bruikbaarheid. In deze tool vergelijken we de talentscans op een aantal van deze 17 criteria. Wil je een overzicht van alle informatie op één scan? Dan kan dat ook!

De volgende talentscans staan in de vergelijker:

1. Clifton Strengths Online Talent Assessment

2. Insights Discovery

3. CoreTalents/ KernTalenten

4. PAPI 3 SL

5. VIA Character Strenghts

6. NEO PI 3

7. MBTI

8. OPQ

9. TMA

10. Q1000 vragenlijst

11. Me-Scan

12. Talent builder

13. iScreen

14. Talent Navigator

De talentscan vergelijker maakt deel uit van de toolbox ‘Kies de juiste talentscan’. In deze toolbox zitten nog video’s over talent, een infographic met een stappenplan om de juiste talentscan uit te kiezen en achtergrondinformatie over de beoordelingscriteria.

Voor wie is deze tool geschikt?

De directe gebruikers zijn HR-professionals en leidinggevenden die behoefte hebben aan handvatten om een inhoudelijke keus te maken voor de talentscan die het best past bij hun behoefte.

Klik hier of op de afbeelding hieronder om naar de Talentscan vergelijker te gaan.


Hoe is de talentscan vergelijker te gebruiken?

Als je op de bovenstaande afbeelding klikt, kom je op de homepagina van de talentscan vergelijker. Op de eerste pagina zie je twee keuzemogelijkheden:

1. Door op de linkerzijde van de homepagina te klikken op de iconen kun je aangeven of je de talentscans met elkaar wilt vergelijken op inhoud, doel, kwaliteit en bruikbaarheid.
Na je eerste keuze komt je op een vervolgpagina, waarbij je op de linkerzijde van de pagina kunt aangeven op welk aspect je wilt selecteren. Vervolgens worden op de rechterzijde van de pagina de talentscans getoond die passen bij je voorkeur en behoeften.

2. Door op de rechterzijde van de homepagina te klikken op de naam van één specifieke talentscan krijg je de mogelijkheid om voor deze scan de informatie op alle criteria in te zien.
Als je hiervoor gekozen hebt, kom je op de pagina van deze specifieke talentscan terecht en kun je door te klikken op de onderwerpen aan de linkerzijde van de pagina alle informatie op dat onderdeel in beeld krijgen.

Mag iedereen deze tool gebruiken? 

De tool mag door iedereen gebruikt worden, mits je gebruik maakt van bronvermelding. Het werk valt onder de CreativeCommons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie. Lees hier wat dat inhoudt. 

Hoe is de vergelijker tot stand gekomen?  

In drie projecten (in 2018, 2020 en 2021) heeft het lectoraat Dynamische Talentinterventies voor 14 talentscans op 17 criteria informatie verzameld. Deze informatie is in het najaar van 2021 geüpdatet.

De 14 scans zijn geselecteerd in overleg met recruitment- en assessmentexperts. We hebben gekozen voor de talentscans die volgens hen het meest worden gebruikt in Nederland en België. De beschikbaarheid van het instrument was een belangrijk selectiecriterium. Alleen testen die we kosteloos mochten inzien en gebruiken zijn meegenomen in het onderzoek. Ook was het belangrijk dat de deskundige die de scan t.b.v. het onderzoek beschikbaar heeft gesteld bereid was om meer informatie te verstrekken over de test.

De talentscans zijn op basis van 17 criteria beoordeeld. Deze criteria zijn bepaald op basis van eerder onderzoek naar het gebruik van talentscans onder HR-professionals, en op basis van de input van recruitment- en assessmentexperts die we hebben geraadpleegd.  

Voor elke talentscan hebben we de informatie opgezocht in de handleiding van de betreffende talentscan, op de website van de uitgevers en in de COTAN informatiebank. Vervolgens hebben we de gevonden informatie in een overzicht geplaatst en ter controle toegestuurd aan de uitgever zelf of aan een bureau met een licentie tot afname van de scan. Naar aanleiding van de verkregen feedback is de informatie aangepast en in de vergelijker geplaatst.

Contact?

De talentscan vergelijker is gemaakt door Marian Thunnissen van het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys HRM en Toegepaste Psychologie. Wil je meer weten, of zou je graag willen bijdragen aan de verbetering van onze talentscan vergelijker? Neem gerust contact met ons op.