iHeat
Hoe kun je energie uit zonnepanelen zo efficiënt mogelijk opslaan om je huis zo duurzaam mogelijk te verwarmen? Binnen het onderzoeksproject iHeat wordt een thermische batterij (accu) ontwikkeld die dit mogelijk maakt. De onderzoekslijn Distributed Sensor Systems ontwerpt de sensorsystemen voor deze accu. Met de gegevens uit deze systemen, kan de huiseigenaar de batterij gebruiken als een normale centrale verwarming.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Veel huizen hebben tegenwoordig zonnepanelen. De energie van die zonnepanelen wil je zo efficiënt mogelijk gebruiken om je huis mee te verwarmen. Als de zon schijnt en er energie opgewekt wordt, is de temperatuur vaak zo hoog dat je huis niet verwarmd hoeft te worden. Op een ander moment, als de temperatuur laag is, moet iedereen zijn huis verwarmen waardoor het elektriciteitsnet zwaar wordt belast (en de prijzen stijgen). De thermische batterij iHeat zorgt voor een efficiënte energieopslag. De zonne-energie van overdag wordt op een ander moment gebruikt om je huis te verwarmen. Daarnaast kun je ’s avonds laat, wanneer de vraag laag is, de thermische batterij opladen met de eerder opgewekte energie.
Zoutkristallen
In het iHeat-systeem wordt energie opgeslagen in zoutkristallen die warmte absorberen wanneer ze uitdrogen. Wanneer het zout hydrateert (water absorbeert), geven de kristallen warmte af die gebruikt kan worden om het huis te verwarmen. Dit is veel efficiënter dan energie opslaan in warm water. Als water opwarmt, slaat het energie op, maar die energie ontsnapt als het water afkoelt. Het warme water moet dus extreem goed geïsoleerd zijn om de energie lang vast te houden. De zoutkristallen worden nooit veel warmer dan kamertemperatuur, waardoor het makkelijk is om te isoleren en de energie voor langere tijd in de kristallen vast te houden.
Projectdoelstelling
Het iHeat-project heeft als doel een systeem te bouwen dat voldoende energie kan opslaan om een huis te verwarmen en dat gebruikt kan worden voor centrale verwarming in een huishouden. Om dit te kunnen controleren, moeten de temperatuur en de vochtigheid van de zoutkristalkamer nauwkeurig worden gemeten. Daarnaast is het belangrijk om te meten hoeveel energie er is opgeslagen in de batterij. De onderzoekslijn Distributed Sensor Systems van Fontys ontwikkelt de sensorsystemen voor de batterij. Deze systemen meten twee dingen: de hoeveelheid energie die er in accu is opgeslagen en de hoeveelheid warmte die er aan het huis wordt geleverd. Vervolgens worden die sensorgegevens zo omgezet dat de gebruiker de batterij kan bedienen zoals een normale centrale verwarming.
Looptijd
Resultaat
Partners
Dit project is een samenwerking tussen TNO, TU/e, Fontys Engineering,
Fontys Toegepaste Natuurwetenschappen en het bedrijf Celsius.