Sprint naar content
Onderzoekslijn van Enabling technologies

Distributed sensor systems

Sensoren zijn overal: in je mobiele telefoon, auto of oven. Binnen de onderzoekslijn Distributed sensor system werken we aan twee elementen van sensortechnologie: de ontwikkeling van nieuwe sensorsystemen en de ontwikkeling van sensornetwerken en computersystemen om betere beslissingen te nemen.

Over de onderzoeksgroep

Onze interesses gaan van de fysieke basis van een individuele sensor tot het complete systeem, inclusief gegevensanalyse en -communicatie, regelsystemen en actuatoren. We werken aan projecten die uiteindelijk door anderen gebruikt zullen worden. Het grootste deel van ons onderzoek wordt gedreven door problemen die bedrijven en andere kennisinstituten ons voorleggen. Vervolgens ontwikkelen wij sensorsystemen die deze problemen helpen oplossen.


Onderzoeksgebieden

Ons onderzoek is gebaseerd op twee maatschappelijke thema's:
Duurzaam en slim leven
Duurzaam en slim leven

Binnen het thema duurzaam en slim leven ontwikkelen we technologie om de menselijke voetafdruk te helpen verkleinen. We werken samen met bedrijven om e-bikes efficiënter te maken door de accu te optimaliseren, om duurzamere centrale-verwarmingssystemen te ontwikkelen via alternatieve technologieën voor warmteopslag en om de efficiëntie van de landbouw te verbeteren door betere monitoringsystemen.

Gezondheid en welzijn
Gezondheid en welzijn

Binnen het thema Gezondheid en welzijn werken we samen met bedrijven om het leven van mensen te verbeteren. Hier zien we technologie als iets dat zorgverleners kan helpen in plaats van vervangen. We ontwikkelen bijvoorbeeld sensorsystemen om hen te helpen angst te detecteren bij mensen die niet kunnen communiceren. Ook ontwikkelen we visualisatiehulpmiddelen om orthopedisch instrumentmakers te helpen betere inlegzolen te ontwerpen voor mensen met orthopedische problemen.


Kennisteam en contact

Chris Lee

C.J. (Chris) Lee

Onderzoeksleider Distributed Sensor Systems
Foto van persoon

H.G.P.H. (Harold) Benten

Docentonderzoeker
Foto van persoon

L. (Lizeth) Gonzalez Carabarin

Docentonderzoeker
Foto van persoon

Q. (Qin) Zhou

Docentonderzoeker
Foto van persoon

R.A.G. (Ralph) Goes

Docentonderzoeker

Impact

Onderzoekers van de Distributed Sensor Systems nemen deel aan diverse evenementen zoals beurzen en symposia om lezingen en presentaties te gegeven om zo kennis uit het onderzoek te delen. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten en publicaties.

Lezingen/Workshops

  • Lezing ‘Distributed Sensor Systems: from sensor development to system development’ - Chris Lee - TU/e ESC group- 13-04-2024- Group Colloq
  • Bijdrage Congres ‘Virtual sculpting with position sensors’ - Chris Lee – Precisiebeurs Den Bosch- 15-16 November 2023
  • Workshop HBO Input to Photon Delta – Chris Lee - Utrecht 28-09-2023 – Photon Delta
  • Lezing Engineering education as a "choose your own adventure" story - Chris Lee & Harold Benten - EAEEIE Eindhoven 2023- 14-16 June 2023- Electrical Engineering Educational Conference
  • Workshop Battery 2nd life - Desiree Seo & Chris Lee – Fontys - 18-04-2023 – Fontys Meet & Match

Publicaties


Voor studenten

Volg je een technische hbo-opleiding dan kun je deelnemen aan een van de projecten van de onderzoeksgroep Distributed Sensor Systems (DSS). Je kunt denken aan:

  • Minor BeCreative
  • Stage in jaar 3
  • Semester 7-project in jaar 4
  • Afstudeerproject
Deelname projecten

Over het algemeen heeft DSS grote projecten, die we onderverdelen in kleinere projecten. Deze zijn geschikt voor vier tot zes studenten in een projectgroep, of stage of afstudeeropdracht voor een student.

Sfeerafbeelding Fontys

Vacature Student Research Assistants (0.2 FTE)

Distributed Sensor Systems is op zoek naar enthousiaste studenten voor verschillende onderzoeksprojecten. We zijn op zoek naar studenten die parttime aan een project werken voor minimaal één jaar, en bij voorkeur twee. Je fungeert als schakel tussen verschillende projectgroepen in het 3e en 4e jaar die een semester met je samenwerken. Deze posities zijn met name geschikt voor studenten die de ambitie hebben om door te stromen naar een masteropleiding.

Lees meer over de vacature via deze link (NL en EN version).

De thema's en projecten waar het komende jaar (2024-2025) aan gewerkt wordt:
Sfeerafbeelding Fontys
Battery Management Systems & modeling
  • Battery Pack simulation models
  • Battery Systems hardware
  • Battery spectroscopy
  • Battery Second life measurement

Sfeerafbeelding Fontys
Therapeutic &
diagnostic devices
  • Augmented reality hand revalidation systems
Sfeerafbeelding Fontys
Sensors for fusion

Sfeerafbeelding Fontys
IoT
Sensors
  • Vibration sensor SoC design
  • Custom sensor for IoT vibrationsensor


    Daar komen in de toekomst nog projecten bij op het gebied van: Quantum Key Distribution

    Contact

    Wil je meer weten over de mogelijkheden om deel te nemen aan een van de projecten van DSS? Neem dan contact op met Chris Lee via c.lee@fontys.nl


    Samenwerkingspartners

    Alle projecten binnen ons lectoraat zijn gericht op het teweegbrengen van impact en het verlichten van maatschappelijke vraagstukken.

    Betere zorg

    Op het gebied van de gezondheidszorg zijn de projecten bedoeld om
    specifieke problemen in de dagelijkse praktijk van zorgwerkers aan te pakken.
    We hebben een ecosysteem van zorgonderzoekers van bijvoorbeeld het Leiden Universitair Medisch Centrum en Fontys Paramedisch. Naast onderzoekers in de gezondheidszorg werken we ook samen met bedrijven in de markt voor zorgapparatuur en software, zoals Mentech en Footmill. En we hebben ook rechtstreeks contact met zorgwerkers, zodat we ervoor kunnen zorgen dat onze ontwerpbeslissingen zinvol zijn.

    Duurzaamheid in de breedte

    Het thema duurzaamheid is vrij breed, maar over het algemeen neemt onze onderzoeksgroep alleen projecten aan die passen binnen onze huidige onderzoeksinteresses. Daarom werken we samen met grote bedrijven zoals Vink (plastic recycling) en NXP (batterijtechnologieën), maar ook met start-ups en mkb's, zoals Celcius (thermische batterijontwikkeling) en de circulaire plasticfabriek. Op het gebied van de ontwikkeling van sensortechnologieën is KITT Engineering een van onze partners. Daarnaast maken we deel uit van het BatteryNL consortium, dat bestaat uit een groot aantal instituten en bedrijven. Zo hebben we een robuust netwerk van contacten bij zowel academische instellingen, onderzoeksinstituten als in de industrie.


    Verbinding met onderwijs

    Het onderzoek van ons lectoraat levert contextrelevante projecten op. Bovendien verbreedt het onderzoek het curriculum van de Fontysopleiding Elektrotechniek.

    Sfeerafbeelding Fontys