Clara Blass

Edwin de Klein

Mijn naam is Clara Blaß en ik ben dit jaar afgestudeerd aan de Academie voor Danseducatie.

Ik denk en voel door te dansen. Dit is ook de kern en de essentie van mijn danslessen en werk als maker. Mijn doel is het om connecties te creëren door middel van dans. De connectie met jezelf als individu; in contact te treden met je eigen krachten, gevoelens en je eigen innerlijk kind. Dit gaat hand in hand met de connectie die we door middel van dans delen met anderen en onze omgeving. We dragen onze eigen kern naar buiten en ik geloof dat deze authentieke kern het mooiste is wat een mens van zichzelf kan laten zien.

Ik nodig mensen uit om met een open blik, nieuwsgierigheid en intuïtie naar dans te kijken en sta zelf ook als docent met deze houding in de les.

Om de verdieping op te zoeken voor het bewustzijn voor je eigen fysieke, emotionele en mentale sensaties heb ik me dit jaar verdiept in Somatic Movement; technieken tools en een visie op het samenbrengen van hoofd en licham. Niet denken - maar doen, en voelen.

Deze visie betrek ik op elke stijlen van Modern, Improvisatie, Jazz tot floorwork en klassiek. Ik stel mijn lessen open voor iedereen en geloof ook in de samenwerking tussen verschillende leeftijden. Want iedereen heeft een innerlijk kind wat je altijd terugleidt naar je kern.

Vanaf komend jaar ga ik een deeltijd opleiding in Haptonomie volgen om zo mijn kennis over de connectie tussen geest en lichaam in beweging meer te onderzoeken en te verdiepen.

Genomineerde Jacques de Leeuw Prijs 2021

Nominatietekst opgesteld door de opleiding:

 “Das Leben ist immer für Dich (nie gegen Dich)“   

 Clara’s reis door de opleiding, de zorg waarmee ze die heeft aangepakt en de kwaliteit van haar werk,  getuigen van een hoge mate van lerend vermogen en sensitiviteit voor de wereld om haar heen. Ze gaat de dialoog aan met de mensen die op haar pad komen en staat open voor feedback. Ze is plichtsgetrouw, maar voert een opdracht nooit uit ‘omdat het moet’. Clara zoekt altijd naar de diepere betekenis om de noodzaak van een vraag of opdracht voor zichzelf te vinden, waarbij ze inzet op het bereiken van het hoogst haalbare op dat moment. Ze doet dat niet voor een ander, maar vanuit een zuivere wens om zichzelf uit te dagen en te ontwikkelen.

Ze kiest haar eigen pad, maar blijft daarbij zorgvuldig in contact met anderen. Of, zoals ze ook wel wordt beschreven door mensen die haar goed kennen: “haar kijken naar de wereld is zo open en zonder oordeel, bij haar kun je gewoon jezelf zijn”. Clara is in staat de verbinding aan te gaan met mensen en hen in haar werk mee te nemen naar nieuwe plekken en in nieuwe ervaringen.
Clara vertrouwt op en werkt vanuit intuïtie. Haar werk is visueel rijk en gevarieerd en prikkelt de verbeelding van het publiek. Als je Clara’s werk ziet of meemaakt, word je nieuwsgierig, wil je meedoen en kom je in beweging. Dat is wat dans en danseducatie beoogt. Clara heeft de potentie een authentieke en bijzondere docerend dansmaker en performer te worden die een nieuwe impuls kan geven aan een werkveld in ontwikkeling.

In het afgelopen jaar heeft Clara ontdekt dat zij hoog sensitief is, en alhoewel haar dit in voorgaande jaren belemmerde of in de weg stond, kan zij dat nu inzetten als een kracht. Ook dat typeert Clara, zij zoekt en vindt door haar intelligentie, doorzettingsvermogen en onderzoekend vermogen, altijd oplossingen en ziet kansen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. In toenemende mate onderzoekt Clara somatic movement als sleutel in haar eigen ontwikkeling om haar sensitiviteit om te zetten in kansen en kwaliteiten, maar ook om in te zetten als maker, performer en docent. Clara omschrijft een belangrijke drijfveer in haar werk zelf als volgt: “het creëren van alertheid voor je eigen emoties en bevindingen en het vinden van de juiste vorm om deze emoties en bevindingen te uiten om van daaruit het contact met de wereld aan te gaan.”
Acceptatie van wat is en kan zijn, om zo verder te komen in de wereld, kleuren haar handelen. “Das Leben ist immer für Dich“.

Het team danseducatie gelooft in Clara’s kwaliteiten, nieuwsgierigheid, sensitiviteit, lerend vermogen en bevlogenheid. We gunnen haar de ruimte en de tijd om zich te ontwikkelen tot een collega die het veld een impuls kan geven vanuit haar unieke kwaliteiten, en dragen haar daarom graag voor als onze genomineerde voor de Jacques de Leeuw Prijs 2021. 

Portretfilm Clara

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.