Sprint naar content

Vooropleiding en toelating

Vooropleiding en toelating

  1. Wat zijn de toelatingseisen? Dit verschilt per opleiding en cursus. De werkomgeving en werkervaring spelen een belangrijke rol bij de verwerving van de opleidingscompetenties. Heb je niet de juiste vooropleiding voor een bacheloropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
  2. Wat houdt de 21+ test in? De 21+ toets bestaat uit een capaciteitenonderzoek, de Differentiële Aanleg Test (DAT). Deze verzameling tests meet je intellectuele capaciteiten. De DAT toetst op taalaanleg en -vaardigheden (spelling, grammatica) en exacte aanleg en – vaardigheden (rekenvaardigheid, ruimtelijk- en praktisch inzicht). Je kunt je voor deze testen niet voorbereiden. Om een idee te krijgen van de vorm van de tests kijk je op www.iq-test.nl/testjezelf.
  3. Waarvoor krijg ik vrijstellingen? hoe ziet traject eruit? Afhankelijk van je competenties, die je tijdens je vooropleiding en/of werkervaring hebt opgedaan, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Je volgt dan alleen de modulen die nodig zijn om je bevoegdheid te behalen. Dit houdt in sommige gevallen in dat je de opleiding in een korter tijdsbestek kunt doorlopen. In andere gevallen zal dit niet mogelijk zijn. Tijdens een intakegesprek wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat sommige opleidingen een verkort traject alléén op basis van vooropleiding bieden. Werkervaring telt dan niet mee.