Voor de praktijkinstelling
Ik wil een verpleegkundige opleiden tot 'verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg' (VS AGZ).
Als praktijkinstelling voor individuele gezondheidszorg wil je een verpleegkundige opleiden tot verpleegkundig specialist (VS). Fontys leidt alleen VS AGZ op. Hierbij de link naar het aanvraagformulier.
Voor de wettelijke erkenning van een VS wordt het Algemeen Besluit Specialismen Verpleegkunde toegepast door de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) Dit besluit beperkt zich niet tot de VS, maar stelt vanzelfsprekend ook eisen aan opleiders, opleidingsinstellingen en praktijkinstellingen. De kwaliteit van de professional wordt immers in aanzienlijke mate bepaald door de kwaliteit van de opleiding. Toepassen van het besluit houdt onder meer in dat moet worden onderzocht of aan de geformuleerde eisen wordt voldaan. Daarom vinden er sinds 2014 visitaties plaats van praktijkinstellingen die door de RSV (voorwaardelijk) zijn erkend als praktijkopleidingsplaats.
Een instelling moet voldoen aan de volgende (rand)voorwaarden:
- De praktijkinstelling is erkend voor het opleiden van vios door de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) of vraagt erkenning aan vóór de start van de opleiding. Zie de beleidsregel Erkenning Praktijkinstelling.
- De praktijkinstelling heeft een functieprofiel voor 'verpleegkundig specialist' met een duidelijk takenpakket en kan daarnaar verwijzen.
- Er zijn een verpleegkundig specialist als praktijkopleider en een medisch specialist als medisch leermeester beschikbaar.
- Praktijkinstelling ziet toe op het inzetten van een erkende praktijkopleider en opleidingsgroep, die voldoen aan het Profiel praktijkopleider en opleidingsgroep Verpleegkundig Specialist. De praktijkopleider (VS) is primus inter pares van de opleidingsgroep.
- Tenminste één van de praktijkopleiders heeft in de laatste vijf jaar een didactische training gevolgd of is bereid deze te gaan volgen. Fontys biedt deze tweedaagse, geaccrediteerde cursus Didactische Basisvaardigheden gratis aan.
- Praktijkopleiders volgen tijdens de opleiding de geaccrediteerde praktijkopleidersbijeenkomsten.
- De praktijkinstelling faciliteert de begeleidingstijd die praktijkopleiders nodig hebben voor supervisie, leer- en beoordelingsgesprekken en praktijkopleidersavonden. Ook committeert ze zich aan de afspraken zoals vastgelegd in de duale overeenkomst die gesloten wordt met de praktijkinstelling(en), vios en opleidingsinstelling. Dit kan gaan om een drie- of vierpartijenovereenkomst.
- Als geen verpleegkundig specialist en/of medisch specialist beschikbaar is op de werkvloer binnen de praktijkinstelling, worden afspraken gemaakt over begeleiding van de vios in stageverlenende praktijkinstelling(en) conform de richtlijn. Er wordt dan een vierpartijenovereenkomst afgesloten. Dit geldt in elk geval voor vios die opgeleid worden voor huisartsenposten, ambulance, GGD, ARBO, wijkzorg etc. zoals beschreven in eerder genoemde richtlijn.
- Inzake stagevergoedingen heeft Fontys geen bemiddelende rol.
Toekenning opleidingsplaats
De opleidingsplaatsen zijn beperkt en worden landelijk verdeeld over tien MANP opleidingen. Bij Fontys is voor september 2025 het definitieve aantal opleidingsplaatsen 57.
Indien een praktijkinstelling volgens bovenstaande link één of meerdere opleidingsplaats(en) heeft aangevraagd, treedt de volgende procedure in werking. In november 2024 worden 57 opleidingsplaatsen voor 2025 in volgorde van aanmelding toegekend aan praktijkinstellingen. Fontys onderscheidt in klinisch onderwijs drie aandachtsgebieden te weten: eerstelijnszorg, langdurige zorg en specialistische zorg. Gestreefd wordt naar drie lesgroepen van vergelijkbare grootte. Overige aanmeldingen worden op de wachtlijst geplaatst en praktijkinstellingen krijgen hiervan bericht.
Binnen drie maanden na toekenning dient een praktijkinstelling de naam van een geschikte kandidaat aan te leveren via een email aan de studentenadministratie: fmg-studentenadministratie@fontys.nl . Daarnaast meldt betreffende kandidaat zich via Studielink aan bij de Hogeschool. Het recht op plaatsing vervalt wanneer niet binnen drie maanden een geschikte kandidaat is aangemeld en deze zal worden aangeboden op de volgende plek op de wachtlijst.
Procedure tot definitieve plaatsing
Nadat de kandidaat zich heeft aangemeld in Studielink vraagt de studentenadministratie gegevens op ten behoeve van de check op toelaatbaarheid. Van praktijkinstelling wordt gevraagd de praktijkinstelling zelfscan in te vullen én het IPOP (Instellings Praktijk OpleidingsPlan) aan te leveren om aan te tonen dat deze aan de erkenningseisen van de RSV voldoet.
Het IPOP beschrijft de visie van de instelling op de functie van VS en het opleidingsbeleid voor opleiden vios. Het is gepersonaliseerd naar de betreffende praktijkleerplaats van de individuele vios en diens opleidingsgroep. De kandidaat krijgt via de studentenadministratie een uitnodiging om een intakegesprek te plannen met de hoofdopleider van de opleidingsinstelling en de beoogde praktijkopleiders en manager - leidinggevende. Het IPOP dient uiterlijk een week voorafgaand aan het intakegesprek bij de studentenadministratie te zijn aangeleverd via: fmg-studentenadministratie@fontys.nl . Na afloop van een succesvol afgesloten intakegesprek ontvangt de kandidaat een duale overeenkomst ter ondertekening. Hierbij kan het gaan om een drie- of vierpartijenovereenkomst.
Praktijkleren
Wil je meer informatie over de inrichting van het praktijkleren dan vind je hier ter illustratie het Handboek Praktijkleren van cohort 2024.