Sprint naar content
Profiel

Ondernemerschap & Retail Management

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Duaal
Eindhoven

Kom kennismaken

 • Open dagen
 • En meer...

Ben jij werkzaam als (aankomend) retailmanager met de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie? Zoek je een hbo-opleiding die je kunt combineren met je baan? Een opleiding die wordt vormgegeven door een bevlogen en betrokken docententeam? Dan is deze 4-jarige duale opleiding Ondernemerschap & Retail Mangement (bachelor) écht iets voor jou.

Over de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Tijdens de opleiding volg je vakken. Tegelijkertijd ga je met de opgedane kennis aan de slag met een project op je werk. Theorie en praktijk gaan dus hand in hand. Bedrijfskundige kennis combineren we met specifieke kennis van de retailbranche. Bovendien zet je een flinke stap vooruit in je professionele én persoonlijke ontwikkeling.

Een coach begeleid je in de uitvoering van je project. Met je studieloopbaanbegeleider kijk je tot slot naar de afstemming van de studie op jouw werk- en privésituatie

Bij Fontys kun je de opleiding Ondernemerschap & Retail Management in verschillende vormen volgen. Oriënteer je goed, bekijk de verschillende opties via de knoppen:

Waarom de duale opleiding Ondernemerschap & Retail Management (bachelor)?

 • Je krijgt les van bevlogen en betrokken docenten.
 • Theorie en praktijk sluiten naadloos op elkaar aan.
 • Intensieve begeleiding van ervaren projectcoaches en studieloopbaanbegeleider.
 • Je legt een stevige basis, zodat je de functie van afdelingsmanager, bedrijfsleider, vestigingsmanager of regiomanager goed kan vervullen.

 

Wat ga je leren?

Met deze bacheloropleiding leg je de basis voor een functie in een leidinggevende rol. Eén dag in de week bieden onze vakdocenten een aantal vakken aan via werk- en hoorcolleges. In jaar één en twee is elk semester opgebouwd rond een thema met daaraan gekoppeld een project. De eerste twee leerjaren zijn inhoudelijk gelijk aan de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management. Jaar drie en vier zijn opgebouwd rond drie leerlijnen: Analyse, Retail en Leiderschap.

 • In de leerlijn Analyse leert de student de kengetallen van de winkel dieper te doorgronden. Waarop kan ik mijn bedrijfsvoering bijsturen? Hoe doen mijn concurrenten het in vergelijking met mijn winkel? Hoe geef ik vorm aan de Planning & Control cyclus? Kortom; wat is de wereld achter alle cijfers?
 • In de leerlijn Retail leert de student de eigen branche en specifieke uitdagingen beter kennen. Implementatie van een omnichannelstrategie, samenwerking in winkelgebieden en inzicht in nieuwe businessmodellen zijn enkele onderwerpen die aan de orde komen.
 • In de leerlijn Leiderschap bouwt de student voort op de zelfkennis die deze in de eerste twee studiejaren reeds heeft opgebouwd. Gevorderde gespreksvaardigheden, persoonlijke effectiviteit en leidinggeven aan verandering vormen de kern van deze leerlijn.
 
Studenten wandelen op campusterrein

 

Hoe ziet je week eruit?

 • Op dinsdag volg je tussen 08.45 uur en 16.55 uur colleges op de Fontyscampus in Eindhoven. Je krijgt dan ook coaching in je praktijkproject. Jaar 3 en 4 heeft donderdag als vaste dag.
 • Qua tijd is de studie als volgt ingedeeld: 20% theorie, 30% zelfstudie en 50% praktijk
 • Met je coach bespreek je de deelproducten van je praktijkproject, wissel je ervaringen uit én je krijgt persoonlijke feedback. Je studieloopbaanbegeleider bewaakt met jou de balans van je studie, werk en privé en monitort je studieresultaten.
 • De opleiding start in september en duurt vier jaar (bachelor).
 
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid met ec of m&o of be
 • Natuur & Techniek met ec of m&o of be
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Met een associate degree diploma (niveau 5) word je toegelaten tot deze bacheloropleiding.

Met een afgeronde associate degree Ondernemerschap en retailmanagement kun je zelfs instromen in jaar 3 van de bacheloropleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. Je hoeft in dat geval nog maar 120 studiepunten van deze bachelor te halen om ook je bachelordiploma te bemachtigen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kom gerust bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt.
We ontmoeten je graag tijdens een open dag of voorlichting óf neem contact met ons op

 

Opbouw

De eerste twee leerjaren zijn inhoudelijk gelijk aan de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management. Jaar drie en vier zijn opgebouwd rond drie leerlijnen: Analyse, Retail en Leiderschap.
Dag in dag uit ben je als winkelmanager aan het sturen om het juiste winkelbeeld neer te zetten. Uiteraard wil je dan weten of je idee/oplossing ook goed werkt in de praktijk. In dit semester onderzoek je het imago door de ogen van het management, de medewerkers, klanten en een onafhankelijke onderzoeker.
De winkel maakt onderdeel uit van een formule. Maar is deze formule wel optimaal benut voor de lokale markt waar deze winkel zich in bevindt? Of kan het beter? In dit semester breng je de interne sterkten en zwakten van de organisatie in kaart en zet je deze af tegen kansen en bedreigingen in de lokale markt.
Je gaat het resultaat van de winkel in kaart brengen en optimaliseren. Je analyseert de bedrijfsprocessen, maakt een eigen balanced scorecard en ontwikkelt eigen prestatie-indicatoren. Dit alles om na te gaan op welke wijze je als manager het resultaat kunt verbeteren.
Het laatste semester staat in het teken van afstuderen. Samen met jouw werkgever benoem je welk probleem of welke kans je binnen jouw organisatie gaat onderzoeken in deze periode. Je doet verdiepend onderzoek en schrijft hier een scriptie over. Het resultaat is een adviesrapport. Een afstudeerbegeleider en intervisiebijeenkomsten met medestudenten ondersteunen en helpen je hierbij.
In de leerlijn analyse leer je de kengetallen van de winkel dieper te doorgronden. Waarop kun je je bedrijfsvoering bijsturen? Hoe doen je concurrenten het in vergelijking met jouw winkel? Hoe geef je vorm aan de Planning & Control cyclus? Kortom, wat is de wereld achter alle cijfers?
In de leerlijn retail leer je de eigen branche en specifieke uitdagingen beter kennen. Implementatie van een omnichannelstrategie, samenwerking in winkelgebieden en inzicht in nieuwe businessmodellen zijn enkele onderwerpen die aan de orde komen.
In de leerlijn leiderschap bouw je voort op de zelfkennis die je de eerste twee studiejaren al hebt opgebouwd. Gevorderde gespreksvaardigheden, persoonlijke effectiviteit en leidinggeven aan verandering vormen de kern van deze leerlijn.
Semester 8 staat in het teken van het afstuderen. Je gaat aan de slag om in een praktijkgerichte en complexe omgeving met een helicopterview een analyse te maken van een (centrale) vraag en hierna aanbevelingen te doen op strategisch niveau.
 
 

Werk/stage

Het bedrijfsleven is altijd op zoek naar snelle, slimme, talentvolle en ambitieuze werknemers. Zeker in de dynamische wereld van de detailhandel en (fast)foodbranche is er een grote behoefte aan goed opgeleide leidinggevenden. Met je bachelor Ondernemerschap & Retail Management op zak heb jij alles in huis om sturing te geven aan je eigen winkel(s) of om grote projecten binnen het retail- of fastfoodbedrijf tot een goed einde te brengen. We leiden je op voor ondernemende functies in de retail- en fastfoodsector, zoals:

 • Filiaal- of vestigingsmanager
 • Shop- of supermarktmanager
 • Regiomanager
 • Manager operations
 • Projectmanager
 
Fontys campus Eindhoven gebouw R3

 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Wil je graag een gesprek met de opleidingscoördinator van Ondernemerschap & Retail Management bachelor duaal? Dat kan. Stuur een mail naar Marianne Kuppens, m.kuppens@fontys.nl. Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

 • STAP-budget
 • Leven Lang Leren Krediet
 • Beurzen voor leraren
 • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Lees meer over je collegegeld.

 

Locaties en contact