Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
De deeltijdopleiding Theologie zit vol afwisseling. Van hoorcolleges tot werkgroepen, trainingen en stage. Je krijgt theoretische vakken zoals filosofische ethiek, godsdienstsociologie en bijbelwetenschappen, maar ook trainingen en praktijkopdrachten.
De opleiding is een combinatie van colleges, zelfstudie en praktijk. Elk jaar volg je zes uur college op dinsdag, de colleges op vrijdagen zijn facultatief. Elk studiejaar loop je stage, waarbij je begeleid wordt vanuit de opleiding. Zo kun je je ervaringen uit de stage inbrengen, bespreken en omzetten in gedrag. Je draagt zelf een stageplaats aan.
In het eerste jaar draait alles om kennismaken met de praktijk. Je loopt een korte stage, werkt aan diverse vaardigheden en maakt je eerste beroepsproduct. Ook krijg je gastcolleges van professionals uit het werkveld.
Daarnaast maak je kennis met alle vakgebieden binnen de studie Theologie, zoals religiewetenschappen, theologie, christendomsgeschiedenis, filosofie, bijbelwetenschappen, sociale wetenschappen en oosterse en westerse spiritualiteit.
In het tweede jaar verdiep je je verder in de lesstof met vakken zoals ‘Jodendom en Islam’, ‘Filosofische ethiek’, ‘Godsdienstsociologie’ en ‘Oude Testament’.
Bij het onderdeel ‘Oefenen in de praktijk’ breid je je observatie- en oriëntatievaardigheden uit en focus je meer op de praktijk van geestelijke begeleiding. Je krijgt hiervoor trainingen in gespreksvoering, didactiek, vieren en rituelen, en groepsdynamica. Daarnaast werk je aan drie beroepsproducten.
Ook nu is er ‘Oefenen in de praktijk’ met stage en beroepsproducten. Je oefent met behulp van je eigen ervaringen en die van medestudenten. Je gaat aan de slag met ondernemerschap en theologische vakken.
In periode 3 en 4 kies je een minor, waarmee je je studie een eigen invulling geeft. Dit kan binnen Fontys, bij een andere hogeschool of zelfs in het buitenland. Je kunt je specialiseren in een specifiek onderwerp of juist je blik verbreden.
Je bereidt je voor op het zelfstandig uitoefenen van je toekomstige beroep. Bij ‘Werken in de praktijk’ werk je aan projectmatig werken, verandertrajecten en het voorgaan in vieringen of ceremonies.
Daarnaast maak je drie opdrachten voor de vakken ‘Bijbelwetenschappen’, ‘Systematische theologie’ en ‘Filosofie’. Je sluit je studie af met een assessment, waarin je laat zien dat je klaar bent voor het werk als geestelijk verzorger.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.