
Theologie
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Deeltijd
Kom kennismaken
Ja, dat wil ik- Open dag
- Kom meelopen
- En meer...
Over de opleiding
Jij werkt graag met mensen. De aandacht voor zingeving en spiritualiteit neemt toe. Tijdens deze deeltijdopleiding ontwikkel je je theologische, filosofische, religiewetenschappelijke en communicatieve deskundigheid. Hiermee begeleid je mensen bij levensvragen. Filosofie en reflectie zijn belangrijke onderdelen van de katholieke theologie, het vertrekpunt van je studie. Kennis en praktijk zijn in de opleiding sterk met elkaar verweven. Als deeltijdstudent volg je hetzelfde programma als de voltijdstudenten, maar we verwachten van je dat je de competenties sneller eigen kunt maken.
Waarom de opleiding Geestelijk begeleider?
- Persoonlijke aandacht
- Betrokken en bevlogen docenten
- Leren uit de praktijk: elk jaar stage en trainingen
- Een open sfeer en een diverse studentenpopulatie
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding komen naast het christendom ook andere levensbeschouwelijke tradities aan bod. Er is een grote diversiteit aan vakken, zoals filosofische ethiek, oosterse en westerse spiritualiteit en sociale wetenschappen. Je leert methodisch op je handelen te reflecteren. Ook doe je begeleidingsvaardigheden op via diverse trainingen die geïntegreerd worden in de stages.
- Je krijgt een stevige kennisbasis
- Grote aandacht voor levensbeschouwelijke gesprekvoering
- Studieonderdelen als interreligieuze dialoog, ondernemerschap en moraaltheologie
- Je krijgt de ruimte om je verder te ontplooien
Hoe ziet je week eruit?
Lesdagen
Je hebt vier jaar, elke week op dinsdag les van 13.30 - 20.30 uur.
Het eerste jaar komt daar, om een stevige basis te leggen, om de week een vrijdag bij van 13.30 - 18.30 uur.
Studielast
Tijdens het intakegesprek, volgend op je inschrijving, maken we een inschatting van de hoeveelheid uren zelfstudie die je nodig hebt. Dit hangt van veel factoren af, waaronder de al beschikbare kennis en competenties.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Eerder een opleiding gedaan?
Heb je al eerder een hbo- of wo-opleiding gedaan? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een onderzoek naar Eerder Verworven Competenties (EVC). Neem hiervoor contact op met e.luijten@fontys.nl.
Werk/stage
Elk studiejaar loop je stage. Tegelijkertijd krijg je vanuit de opleiding begeleiding. Zo kun je je werkervaringen uit de stage inbrengen, bespreken en omzetten in gedrag. Je bent vrij om een stageplaats te zoeken in de buurt van je eigen woonplaats. Natuurlijk dient deze wel aan onze voorwaarden te voldoen.
Stage per studiejaar
De 'praktijkleerlijn' begint in de propedeuse met een korte stage: ongeveer 30 uur op de stageplek. In de hoofdfase (jaar 2 en 3) kijk je of je geschikt bent voor een beroepsmogelijkheid van de opleiding Theologie. De stage en bijbehorende trainingen omvatten 30 studiepunten. In het vierde jaar loop je het gehele jaar stage. Ondertussen werk je aan een aantal beroepsproducten.
Beroep midden in de samenleving
Met de opleiding Theologie kies je voor een beroep midden in de samenleving. Je werkt vaak in een context met diverse levensbeschouwingen. Ook kun je bij een specifieke geloofsgemeenschap aan de slag.
Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als:
- Geestelijk begeleider in een instelling of thuissituatie
- Ritueel begeleider
- Zingevingscoach
- Kerkelijk werker
- Geestelijk verzorger bij de politie
Meer weten over de opleiding Theologie
Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?
Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens de open avond kijken we samen hoe jij je optimaal kunt ontwikkelen.
18:45 Algemene informatie
19:15 Pauze
19:25 Proefcollege
19:55 Afsluiting en laatste vragen
18:45 Algemene informatie
19:15 Pauze
19:25 Proefcollege
19:55 Afsluiting en laatste vragen
Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.
Tijdens een lesdag/avond meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt dan bijvoorbeeld een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan. Je maakt zo een gewone lesdag/avond mee en je kunt met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren.
Wil je graag een gesprek met iemand van de deeltijdopleiding Theologie? Dat kan. Neem contact op met ons bureau via theologielevensbeschouwing@fontys.nl of via telefoon: 08850-73000.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:
- Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
- Levenlangleren krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Start je in februari met je studie?
Stroom je tussentijds in of kies je voor een opleiding met een instroom in februari*, dan vindt incasso van je collegegeld plaats op of rond de 25ste van de maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na je inschrijving. Ook hier geldt dat de laatste incasso plaatsvindt op of rond 25 juni. Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.
Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Meer informatie over je collegegeld vind je hier.
In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.
Download de factsheet