Sprint naar content

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Leon Langenhuizen

Ik werk al jaren bij Defensie en ben altijd bezig met de vraag waarom mensen bepaalde keuzes maken, waarom doen mensen wat ze doen?

 

Opbouw

De kracht van flexibel studeren: doordat de opleiding is opgebouwd uit modules kun jij zelf je studieprogramma bepalen, net als je studietempo en studieduur. Dit betekent dat je zelf een traject kunt samenstellen dat aansluit op jouw persoonlijke situatie en professionele ambities. Je krijgt hierin ondersteuning van een persoonlijk coach.

Kennis & vaardigheden Toegepaste Psychologie
De deeltijdopleiding Toegepaste Psychologie start in jaar 1 met de basismodules Body of Knowledge en Beroepsvaardigheden. Na afronding van deze modules kun je een keuze maken uit diverse modules.

Praktijkgerichte modules rondom beroepsrollen en competenties:

Module Body of Knowledge
Deze module bestaat uit 5 kennisvakken waarin je belangrijke psychologische kennis opdoet. Dat zijn:

  • Algemene psychologie
  • Doelgroep jeugd
  • Doelgroep volwassenen
  • Persoonlijkheidspsychologie
  • Sociale psychologie

Je creëert hiermee een brede kennisbasis op het gebied van de psychologie, die voor alle beroepsrollen van de toegepast psycholoog relevant is. Het is daarom van belang deze module in het eerste jaar van je opleiding te volgen.

Ieder vak betaat uit 8 bijeenkomsten. Deze staan in het teken van het verwerken en toepassen van kennis. Voorafgaand aan de lessen bestudeer je literatuur, bekijk je filmmateriaal en maak je opdrachten. Ieder kennisvak sluit je af met een toets. Toetsvormen zijn open-vragentoetsen, meerkeuzetoetsen, opdrachten of essays. Voor de kennisvakken is, in tegenstelling tot de overige modules, geen praktijkplek nodig. Uiteraard maken we wel gebruik van voorbeelden uit de praktijk, in de vorm van casuïstiek. Er is ook ruimte om eigen relevante casuïstiek in te brengen.

Module Beroepsvaardigheden
In de module Beroepsvaardigheden staan de basisvaardigheden van een psycholoog en beroepsoriëntatie centraal. De module bestaat uit 2 delen:

  • deel rondom verbale vaardigheden en beroepsoriëntatie
  • deel rondom psychodiagnostiek en onderzoek

Voor deze module is het van belang dat je de vaardigheden in de praktijk kunt oefenen, maar er is geen specifieke praktijkplek of opdrachtgever noodzakelijk. In veel gevallen kun je de opdrachten binnen je eigen werkomgeving uitvoeren.

Verdiepingsmodules rondom beroepsrollen en competenties:

  • Preventie
  • Coachen
  • Mind the Gap
  • Onderzoek
  • Trainen
  • Psychodiagnostiek

Module Preventie
In de module Preventie ga je een preventieprogramma - gericht op gedrag/beleving van mensen - ontwikkelen, uitvoeren (in de praktijk) en evalueren. Voorbeelden van preventie zijn het voorkomen van overgewicht, ziekteverzuim, schulden of schooluitval. Je hebt een praktijkplek waar daadwerkelijk behoefte bestaat aan een preventieprogramma op het gebied van menselijk gedrag. De preventie moet je ook uitvoeren binnen de organisatie. Je ontwikkelt zelf een preventieprogramma, maar tijdens de bijeenkomsten en daarbuiten werk je ook samen met andere studenten. De module Preventie is in samenwerking met de opleiding Pedagogiek.

Module Coachen
Bij coachen staat het helpen van mensen om verbetering aan te brengen in hun ontwikkeling, welbevinden of effectiviteit, centraal. In de module Coachen leer je algemene coachvaardigheden en verdiep je je in coach-methodieken die passend zijn voor de mensen die jij begeleidt. Ook ontdek je jouw eigen voorkeursstijl, die past bij jouw manier van werken. Je hebt een praktijkplek waar behoefte bestaat aan individuele coaching van mensen. De vraagstukken kunnen zowel persoonlijk, werkgerelateerd als relationeel van aard zijn.

Module Mind the Gap: talent, proces, project
In de module Mind the Gap: talent, proces, project is aandacht voor de rol die je als toegepast psycholoog inneemt binnen een organisatie. Je geeft sturing aan een project of verandering (bijvoorbeeld implementatie van nieuw beleid) in een organisatie. Je leert sensitiviteit te ontwikkelen voor belangen van de organisatie en overige betrokkenen en daar adequaat op in te spelen. Daarnaast staat jouw persoonlijke ontwikkeling en de samenwerking met anderen centraal. Je krijgt inzicht in je talenten en die van anderen en leert deze in te zetten.

Voor deze module is het van belang dat je de kans krijgt een project te leiden, of er in ieder geval een prominente rol in te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn; het implementeren of evalueren van beleid, regels, methodieken of andere belangrijke veranderingen binnen je organisatie. 

De module Mind the Gap: talent, proces, project is in samenwerking met de opleiding Pedagogiek.

Module Onderzoek
In de module Onderzoek voer je zelf een praktijkgericht onderzoek uit. Vertrekpunt is een aan psychologie gerelateerde vraag of probleem uit de praktijk. Op basis van dit praktijkvraagstuk doe je, op een methodologisch verantwoorde manier, kwalitatief of kwantitatief onderzoek. Hierbij hoort bijvoorbeeld het maken van een onderzoeksopzet, het doen van literatuuronderzoek, dataverzameling en uiteraard het schrijven van een onderzoeksrapport.

Module Trainen
In de module Trainen doe je ervaring op met het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van trainingen op het gebied van inter- of intrapersoonlijke vaardigheden. Je leert onder andere verschillende didactische werkvormen in te zetten en af te stemmen op de leerbehoefte, kenmerken en omstandigheden van de doelgroep. Ook leer je over je eigen voorkeuren en eventuele valkuilen. Uiteraard worden de trainingen in de praktijk uitgevoerd en geëvalueerd.

Module Psychodiagnostiek
In de module Psychodiagnostiek worden gedragsvraagstukken vertaald naar psychodiagnostisch onderzoek. Het uitvoeren van  psychodiagnostisch onderzoek gebeurt onder supervisie van een gekwalificeerde professional op de praktijkplek.
De diagnostische cyclus, van intake tot en met terugkoppeling, wordt meerdere keren doorlopen. Er is aandacht voor zowel verklarende als meer beschrijvende diagnostiek. Voorbeelden van organisaties waar je deze opdracht kan uitvoeren zijn werving- en selectiebureaus, assessmentsbureaus, onderwijsadviesbureaus en onderwijsinstellingen.