Cultuur & Maatschappij
Instroombaar met wiA of wiB
Economie & Maatschappij
Direct instroombaar
Natuur & Gezondheid
Direct instroombaar
Natuur & Techniek
Direct instroombaar
Je leert in de opleiding Toegepaste Psychologie de talenten van mensen te benutten en weet hoe je die goed kunt waarnemen, interpreteren en versterken. Als professional draag je bij aan een duurzame en inclusieve samenleving. In deze flexibele deeltijdopleiding combineer je werk met studie. Dat is hard werken, de opleiding vergt naast de contacturen behoorlijk wat tijd om zelfstandig te studeren. Wel stel je zelf je persoonlijke studieroute samen, aangepast aan jouw situatie en interesses. Vanaf het tweede jaar heb je een geschikte werk-/praktijkplek nodig.
In de opleiding Toegepaste Psychologie verdiep jij je in menselijk gedrag en beleving. Je doet psychologische kennis op, bijvoorbeeld over leren, het geheugen, motivatie en persoonlijkheid. Daarnaast leer je vaardigheden zoals het voeren van gesprekken, het afnemen van psychologische tests of het doen van onderzoek.
In jaar 1 vinden de onderwijsactiviteiten wekelijks plaats op dinsdag van 15.00 tot 21.45 uur. Vanaf jaar 2 heb je 1x per 3 weken een bijeenkomst op donderdag en/of dinsdag vanaf 15.00 uur.
Tijdsinvestering
Je bereidt de lesstof voor door middel van het bestuderen van literatuur, het bekijken van filmmateriaal en het maken van (praktijk)opdrachten. Gemiddeld besteed je zo’n 25 tot 35 uur per week aan je studie (inclusief de contacturen). De tijdsinvestering is sterk afhankelijk van je ervaring, voorkennis en werk-/praktijkplek.
De opleiding vraagt van studenten een behoorlijke dosis discipline en zelfredzaamheid. Maar je staat er niet alleen voor. Het contact met medestudenten, bijvoorbeeld door samenwerking in projecten, is een goede stimulans. Bovendien kun je met specifieke vragen altijd terecht bij de docenten.
In wat voor groep/klas kom ik?
In het eerste jaar kom je in een groep van 20 tot 25 studenten (maximaal 30) met verschillende docenten. Vanaf jaar 2 krijg je per module les in groepen van circa 15 personen met 1 vaste docent/begeleider per module.
Instroombaar met wiA of wiB
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Relevante werk-/praktijkplek
Voor alle modules, maar in ieder geval voor de verdiepingsmodules in jaar 2, is het van belang dat je over een geschikte praktijkplek beschikt. Voor de uren die je maakt op je praktijkplek geldt als richtlijn een halve dag per week per module.
Na de opleiding
De studie succesvol afgerond? Gefeliciteerd! Als afgestudeerd toegepaste psycholoog benadruk je de veerkracht van mensen en werk je zowel met individuen (coaching) als met groepen (trainen, beleid, campagnes). Als toegepast psycholoog kun je onder andere werkzaam zijn op de terreinen arbeid, gezondheid, techniek, onderwijs & ontwikkeling, welzijn, duurzaamheid en veiligheid. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
Docenten en studenten vertellen je alle ins en outs over de opleiding. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. We gaan graag met jou in gesprek.
Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.
Lees meer over subsidieregelingen:
- Leven Lang Leren Krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 31 augustus - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas ingeschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Lees meer over je collegegeld.
Houd rekening met aanvullende kosten voor studieboeken, leermiddelen en activiteiten.
Als je inschrijving compleet is, ontvang je van ons een startbrief met meer informatie over de introductiebijeenkomst en de eerste lesdag. Als je inschrijving nog niet compleet is, of je hebt nog niet aan alle voorwaarden voldaan, sturen wij jou een herinnering dat je nog aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Als je twijfelt over je inschrijving, of als je niet weet of je aan alle voorwaarden hebt voldaan, neem dan contact op met Team Inschrijvingen.
Bij contractonderwijs volg je niet de hele deeltijdopleiding, maar slechts een (paar) module(s). Als je studeert op contractbasis ontvang je geen getuigschrift, omdat je niet de gehele opleiding volgt. Wel krijg je na het behalen van de losse module(s) een certificaat uitgereikt.
Contractonderwijs kan geschikt zijn voor jou:
Als je geïnteresseerd bent in contractonderwijs en je wilt graag de voordelen en de nadelen weten, maak dan een afspraak met de studieadviseur.