Sprint naar content

Future Energy for Society

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken

 • Over deze minor
 • Voor wie?
 • Inhoud
 • Toetsing
 • In het nieuws
 • Minor voorlichtingen
 • Inschrijven

Waar haal jij je energie vandaan? Uit kolen, aardolie en aardgas, of liever uit wind en zon? De komende jaren staan we voor een ongekende uitdaging. We moeten het fossiele energiesysteem transformeren naar een duurzamer energiesysteem waarbij we putten uit nieuwe bronnen. Deze energietransitie vraagt om economische innovatie en technische oplossingen, maar zeker ook om sociale verbinding.

Voor een succesvolle energietransitie is er heel veel kennis, vaardigheid en inzet nodig. Technische innovaties en investeringsplannen zijn hard nodig, maar het is ook belangrijk om burgers bij deze ontwikkelingen te betrekken.

De aanpak van deze minor is speels en gericht op samen experimenteren, verkennen en leren. Zodat studenten van alle richtingen de kans krijgen om te ontdekken op welke manier ze het verschil kunnen maken.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

After movie: Happy 2050 Escape Room

Een van de challenges van de minor is bijvoorbeeld het ontwerpen en bouwen van een escape room. De escape room verbeeldt hoe een succesvolle energietransitie eruit ziet. Bekijk hier hoe het spelen van de escape rooms ging in oktober 2022!

Wil jij een positieve bijdrage leveren aan de duurzame energietransitie? Dan is deze minor zeker geschikt. De minor Future Energy for Society is zo opgezet dat deze toegankelijk is voor alle hbo-studenten. Je versterkt je eigen vakkennis en leert van elkaar.

Ons motto: niemand kan alles en iedereen kan iets!

SET aanpak

In deze minor draait het om de duurzame energietransitie. We bekijken de energietransitie vanuit een sociale, economische en technische invalshoek. Dat noemen we de SET aanpak. Je hebt veel vrijheid om je te verdiepen in de onderwerpen die jij interessant vindt. We geven een paar voorbeelden:

 • Je verdiepen in waterstoftechnologie: graag!
 • Businessmodellen ontwikkelen die inspelen op dynamische energieprijzen: prima!
 • Nudging techniek inzetten om gebruikers te helpen bij energiebesparing: doen!
 • Werken aan het bestrijden van energie-armoede in een wijk: goed idee!

Vier challenges

De minor is opgedeeld in twee delen: in het eerste deel doe je kennis en ervaring op met de onderwerpen uit de energietransitie. Je gaat aan de slag met vier challenges. Je raakt hierdoor op een speelse manier bekend met de uitdagingen en kansen van de energietransitie. Dit doe je samen met elkaar, met docenten en door praktijkbezoeken. Je leert verschillende perspectieven en belangen herkennen. Zo vorm je een eigen visie over hoe een succesvolle energietransitie eruit kan zien.

Dit zijn de challenges:

 • Tijdens WATT?!? maak je kennis met elkaar en de wereld van energie.
 • In FIRST FUEL pitch je een energiebesparende oplossing voor een opdrachtgever.
 • In HAPPY 2050 ontwikkel je een visie op hoe een succesvolle energietransitie eruitziet en verwerk je die in een escaperoom.
 • In BEATING THE HYDRA kies je een stelling over de energietransitie uit, en ga je hierover in debat met een voor- én een tegenstander.

Project voor een opdrachtgever

In de laatste tien weken werk je met een groep aan een project voor een opdrachtgever in de regio Eindhoven. Eerdere groepen keken bijvoorbeeld naar het warmtenetwerk in Eindhoven, maakten deel uit van studententeam CASA, dachten mee aan de Wijk van Toekomst voor Heijmans en kwamen met oplossingen voor duurzame materialen in de producten van Sunbeam en DENS.

Je wordt begeleid door docenten vanuit verschillende Fontys-opleidingen, met een diversiteit aan technische en sociaal-psychologische achtergronden.

Assessment as Learning

De toetsing gebeurt door Assessment as Learning. Dat betekent dat je gedurende de twintig weken van de minor de vrijheid hebt om zelf te bepalen welke activiteiten je wilt ondernemen die je helpen in jouw ontwikkeling. Centraal staat ook dat je kennis deelt met anderen en veel feedback vraagt en krijgt van medestudenten, docenten en professionals uit het werkveld.

Portfolio

Gedurende de minor bouw je een portfolio op. Hierin leg je vast:

 • Welke activiteiten je hebt ondernomen.
 • Welke bewijsstukken je hebt gemaakt.
 • Welke feedback je gekregen hebt (en wat je acties zijn geweest op basis van die feedback).
 • Hoe je terugkijkt en reflecteert op je eigen leerproces.

Leeruitkomsten

Met dit portfolio toon je de zes leeruitkomsten van de minor aan:

 • Je kunt meerdere actuele voorbeelden geven van de sociale, economische en technische kansen en uitdagingen in de energietransitie. Deze voorbeelden kun je typeren aan de hand van relevante theorie;
 • Je herkent perspectieven en belangen vanuit het sociale, economische en technische domein binnen een context (bijv. in een wijk, waterstoftechnologie, windmolen, zeetransport, …);
 • Je ontwikkelt een visie op 2050 en kunt verbeelden, verwoorden en/of berekenen hoe een succesvolle energietransitie eruit zou kunnen zien;
 • Je kunt effectief samenwerken in een interdisciplinaire, cross-sectorale context;
 • Je ontwikkelt een persoonlijke en professionele identiteit rondom jouw bijdrage aan de energietransitie;
 • Je kunt een concept ontwerpen voor een opdrachtgever met impact op de energietransitie.

30 ECTS

Je behaalt de minor als alle zes de leeruitkomsten zijn behaald. Elke leeruitkomst wordt met een behaald/niet behaald beoordeeld. Als alle zes de leeruitkomsten behaald zijn, ontvang je 30 ECTS.

De minor heeft twee toetsmomenten:

 • Halverwege kunnen in een tussentijds assessment de leeruitkomsten 1, 2 en 3 worden afgerond.
 • Aan het einde kunnen in een assessment de nog niet behaalde leeruitkomsten worden afgerond.
Hieronder vind je enkele nieuwsartikelen over onze minor. Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Volg dan onze LinkedIn pagina!
Sfeerafbeelding Fontys

Met nieuwe minor op zoek naar oplossing energiecrisis

De energiecrisis is al maandenlang het onderwerp van gesprek. Aan de ontbijttafel, op het nieuws, maar ook bij Fontys. In september is daar de toepasselijke en onbewust actuele minor Energy for Society van start gegaan...

Sfeerafbeelding Fontys

Nieuwe minor: Future Energy for Society

Fontys heeft een nieuwe minor: Future Energy for Society. In drie maanden gaat een multidisciplinair team van studenten op zoek naar oplossingen om de energievoorziening te verduurzamen...

Sfeerafbeelding Fontys

Zes studententeams presenteerden ideeën voor energiebesparing Nexus-gebouw

Hoe kunnen we meer energie besparen in het Nexus-gebouw? Zes studententeams van de minor Future Energy for Society bogen zich over deze vraag. Afgelopen vrijdag presenteerden zij hun plannen aan een jury.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.  

Kun je niet wachten om deze minor te doen? De inschrijving voor de lichting die start in februari 2023 is nu gesloten. Zou je toch nog mee willen doen? Wellicht zijn er nog wat plekken vrij. Neem contact met ons op om te kijken wat er mogelijk is.

Voor de start in september 2023 heeft de minor een beperkt aantal plekken beschikbaar. Als de minor vol is, kun je je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je:

 • De propedeuse behaald hebben.
 • Of: Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.

Leslocatie

de Horsten 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: de Horsten 1, Eindhoven

Het Disruptor gebouw op de TU/e campus is 5 minuten van af Nexus en 15 minuten lopen vanaf het station.