ICT & Artificial Intelligence (AI)

De laatste jaren is ‘intelligente software’ geleidelijk een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Denk aan chatbots die vragen beantwoorden, zelfrijdende auto’s, apps die persoonlijke adviezen geven over onze gezondheid, camera’s met gezichtsherkenning, online vertaaldiensten, etc. Voor eindgebruikers lijkt het of deze veranderingen geleidelijk aan zijn ontstaan, maar voor de software engineer is dit een revolutie. In de traditionele manier van software maken deel je een probleem op in deelstukken die je vervolgens met een op regels gebaseerde aanpak gaat oplossen. Software met AI maakt gebruikt van algoritmes die je kunt trainen met data om zelf de regels te leren. Het model dat hieruit komt, kan vervolgens gebruikt worden om slimme beslissingen te nemen. Sinds kort zijn er toegankelijke open-source programmeeromgevingen beschikbaar met een groot aantal standaardalgoritmes waarin je dit kunt doen. 

Binnen deze specialisatie leer je hoe je op een methodische en gestructureerde manier professionele softwareoplossingen met intelligent gedrag kunt bouwen. Technieken als machine learning en deep learning – oftewel algoritmes die regels kunnen leren van data – staan hierbij centraal. De specialisatie is ontwerpgericht. In elk semester doorloop je het proces van ‘business-idee’ tot ‘AI-product’. Data is hierbij essentieel, in de praktijk gaat het vaak om grote hoeveelheden data, ook in de vorm van plaatjes en teksten. Je leert om kritisch te reflecteren op dit soort data-gedreven oplossingen. Je maakt ook kennis met ethiek en wetgeving rondom data. 

Als je deze specialisatie gevolgd hebt, kun je als machine learning engineer of AI-engineer aan de slag bij ICT-bedrijven. Ook kun je als ICT-er aansluiten bij een bedrijf of overheidsorganisatie binnen een data-science team waar gewerkt wordt een nieuwe innovaties die gebaseerd zijn op data.