Sprint naar content

Studiekeuze

 

Veelgestelde vragen

Dat kan zeker. Wij bieden zowel (online) proefstudeerdagen als meeloopdagen aan. Meer informatie hierover vind je op onze website.
Nieuwsgierig, zelfstandig, taalvaardig, iets durven, flexibel, kritisch, creatief, een brede interesse en actief met (social) media zijn eigenschappen die je goed kunt gebruiken.
Jazeker, dat ga je leren en oefenen. Bij de meeste studenten komt dit goed.
Omdat je je zo ontwikkelt tot een autonoom en kritisch denker. Belangrijk daarbij is dat je zelf ziet wat een journalistieke ontwikkeling voor jou betekent. Studenten die voor deze studie kiezen doen dat omdat ze het leuk vinden om verhalen te vertellen, om verschillende doelgroepen te informeren, om misstanden in de wereld aan de kaak te stellen. En om producties op verschillende manieren te maken.
Zeker. Lenigheid van geest, creatief en innovatief denken is een must als journalist (bijvoorbeeld in het bedenken van verschillende invalshoeken of het ontwikkelen van formats.
Hiermee ga je kennismaken in de hoofdfase bij de 'Ontwikkelaars' of op andere plekken waar je zelf een journalistiek platform ontwikkelt. Vormgever is een apart beroep, dus je wordt niet helemaal vakbekwaam op dit gebied.
Met een studie Nederlands kun je best in de journalistiek terechtkomen, maar de kans dat je in de journalistiek terecht komt is groter met een opleiding journalistiek dan met een opleiding Nederlands. Voor een master journalistiek heb je eerst een bachelor nodig.
Het publieke belang staat altijd centraal in journalistiek werk en dan moet je ook een politieke of economische invalshoek aankunnen. Maar je hoeft ook weer geen expert te zijn op dit gebied.
Nee, maar je moet wel de financieel-economische kant van een verhaal kunnen belichten. Als journalist moet je dat kunnen overbrengen aan je publiek. Dat betekent dat je iets moet weten van financiën en economie en dat je ook (eenvoudige) berekeningen moet kunnen uitvoeren. Je hoeft geen economie in je pakket of profiel te hebben.

Sommige studenten die van het mbo komen vinden het moeilijk, anderen niet. Dat hangt ook af van hoe je zelf leert en doet.

Er zijn elk jaar zo’n 50-60 mbo-ers die starten met de opleiding. Een deel van hen valt af, maar dat geldt ook voor havisten en vwo-ers. Het is niet per definitie gezegd dat als je van het mbo komt de opleiding niet geschikt zou zijn. Veel mbo-ers doen het prima en halen het ook.

Amusement moet een journalistiek haakje hebben, anders is het entertainment en dat is iets anders.
Kijk vooral bij opleidingen die daar veel aandacht aan besteden. Op de opleiding journalistiek leer je om journalist te zijn. Daarbij moet jij in de eerste plaats de inhoud van je verhaal samenstellen. Daarnaast kun je je video skills, naast andere mediumtypen, tijdens de hele opleiding ontwikkelen. Bij onze minor Audiovisual Storytelling (AVS) ben je een semester lang bezig met het maken van documentaires.
Belangrijk is om het nieuws te volgen, dat je belangstelling hebt of ontwikkelt voor de wereld om je heen en ervoor te zorgen dat je Nederlands op peil (liefst foutloos) is.
Je kunt proefstuderen of meelopen (online of fysiek indien mogelijk). Bekijk ook de 'sneakpreview studieweek' op onze website. Je kunt eventueel ook een studiekeuzetest doen of een workshop studiekeuze volgen. Kijk voor meer informatie over hulp bij studiekeuze op de website van Fontys.