Sneakpreview studieweek Journalistiek

Sfeerafbeelding Fontys

Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of Journalistiek bij je past.

Als toekomstig journalist helpt het om bepaalde eigenschappen en vaardigheden te hebben zoals taal- en schrijfvaardig, nieuwsgierig, kritisch, ondernemend, lef, onderzoekend, en maatschappelijk betrokken.

Heb je vragen? Stel deze dan aan Kaylee of Frederique via WhatsApp:

03
Ma sept
04
Di sept
05
Wo sept
06
Do sept
07
Vr sept
03
Ma sept

Start school

dag uit leven student

Start school

Benieuwd hoe een dag uit het leven van student Bram eruit ziet?

3 minuten

Rondleiding

in 360°

Rondleiding

In het gebouw van de hogeschool vind je een professionele digitale radio- en televisiestudio, crossmediale redactieruimtes, edit-suites en een tafelvoetbal. Je kunt er als journalist aan de slag met audio, video, webtools, fotografie, social media, virtual reality, 360 en alle andere vertelvormen die het journalistieke vak zo spannend maken.

Wil je zien wat er dagelijks gebeurt op de Fontys Hogeschool Journalistiek? Ga dan naar onze Facebookpagina.

3 minuten

17u Vergadering studievereniging RAAK met pizza!

Sfeerafbeelding Fontys
04
Di sept

Vergadering nieuwsredactie

Vergadering nieuwsredactie

Hoe is het om te werken op een nieuwsredactie? Elke dag artikelen, video, audio en webtools te maken? En deze te publiceren op eigen platforms? Daar kom je achter als je journalistiek studeert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Check deze korte video voor een impressie. De verhalen van de studenten journalistiek die werken op de Nieuwsredactie vind je op nieuwsredactie.fhj.nl

2 minuten

Opdracht ethische kwesties

Wat zou jij doen?

Opdracht ethische kwesties

Vijf kwesties waar op redacties over na is gedacht. Kwesties waarbij belangrijke waarden botsen, zoals bijvoorbeeld het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting. Het zijn vragen waar geen eenduidig antwoord op is. Media gaan er verschillend mee om. Welke keuzes zou jij maken? En waarom?

10 minuten

Denk Groter Debat

Peter R. de Vries

Denk Groter Debat

Peter R. de Vries is al decennialang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich tevens ontwikkeld tot een tv-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat op het gebied van misdaad, politiek, media en sport. Op 9 maart 2017 ging hij in met studenten in gesprek over onder andere zijn carrière, internetpesten en tbs-haaien

45 minuten
Sfeerafbeelding Fontys
05
Wo sept

Minicollege nepnieuws

door Theo

Minicollege nepnieuws

Minicollege over nepnieuws door docent Theo Dersjant. Het checken van de feiten: het is misschien wel het belangrijkste principe binnen de journalistiek. Zeker nu, in tijden van ‘fake news’ en ‘alternative facts’, zijn onafhankelijke journalisten die de juistheid van beweringen controleren van groot belang.

Kijk ook eens op FACTORY. FACTORY heeft zich volledig toegelegd op het controleren van de feiten. Studenten checken niet alleen uitspraken van politici, maar controleren ook beweringen van bedrijven, NGO’s, bn’ers en journalisten. Ook foto- en videoverificatie hebben onze aandacht.

7 minuten

Opdracht factchecking

Ben jij een speurneus?

Opdracht factchecking

Soms lees, hoor of zie je dingen waarvan je denkt: klopt dit wel? Nieuws verspreidt zich vaak razendsnel en wordt al snel voor waar aangenomen. Maar hoe weet je of nieuws echt is of verzonnen, hoe kun je nepnieuws van echt nieuws onderscheiden? Er zit maar één ding op: onderzoeken of de feiten kloppen, of de gegevens wel volledig zijn en of de juiste conclusies getrokken zijn. Het controleren van feiten en nieuws behoort tot de kerntaken van journalisten. In onderstaande opdracht ga je aan de slag met het kritisch analyseren van 3 beelden. Bekijk de foto’s en video en beantwoord de bijbehorende vragen.

15 minuten

19u Squashen in Sport Center

06
Do sept

Minicollege taaltips

door Jos

Minicollege taaltips

Voor een journalist is een goede taalbeheersing essentieel. Taal is het belangrijkste gereedschap dat een journalist gebruikt voor het verzamelen van informatie, het stellen van vragen en het maken van journalistieke producten. Tijdens de opleiding is taal een belangrijk onderdeel. Hoe staat het met jouw taalvaardigheden?

Bekijk hier alvast het minicollege van onze docent Jos.

1 minuten

Taaltoets

Hoe goed is jouw spelling?

Taaltoets

Voor een journalist is een goede taalbeheersing essentieel. Taal is het belangrijkste gereedschap dat een journalist gebruikt voor het verzamelen van informatie, het stellen van vragen en het maken van journalistieke producten.

Hoe is het met jouw taalvaardigheid? Test jezelf en maak de 10 oefenvragen uit de taaltoets Nederlands. Deze voorbeeldvragen hebben betrekking op verschillende domeinen en geven een indruk van het soort vragen dat je op de opleiding kunt verwachten.

5 minuten

Stageplek regelen

AD, BNR nieuwsradio of Spuiten en Slikken?

Stageplek regelen

Studenten vertellen over hun eerste journalistieke stage. Rochelle, Wesley en Iris liepen hun stage bij respectievelijk Spuiten en Slikken van BNNVARA, Business News Radio (BNR) en AD De Dordtenaar. De studenten maakten zelf deze video-impressies.

21u Kroeg in met Daan start Piusplein :-)

07
Vr sept
Sfeerafbeelding Fontys

Gastcollege

Maarten van Rossem

Gastcollege

Maarten van Rossem was te gast bij de talkshow Spraakwater om de studenten wat over hemzelf te vertellen. Spraakwaterwordt georganiseerd door studievereniging RAAK. In anderhalf uur interviewden vier eerstejaars studenten de historicus over zijn persoonlijke verhaal, over de politiek en over de staat van de huidige media. Van Rossem was niet geheel tevreden over hoe talkshows met hun gasten omgaan. “Je komt als deskundige op de televisie niet tot je recht,” vindt Van Rossem. “Het moet allemaal snel, snel, snel. Veel van de talkshows die er zijn bestaan tegenwoordig uit zestien verschillende onderdelen. Filmpje dit en een leuk momentje dat, een slang op tafel. Het is meer varieté dan dat het een serieuze talkshow is. Ik vind dat bezwaarlijk, maar ik lig er ook niet wakker van.”

90 minuten

13u deadline artikel

Bekijk het werk van studenten op PROPS

13u deadline artikel

PROPS is de werkplaats voor eerstejaarsstudenten Journalistiek. Hierop publiceren zij interviews, reportages en artikelen die ze maken tijdens hun onderwijsprojecten.

TIP!

Neem ook eens een kijkje op de pagina 'Kennismaken met Journalistiek' >

Stel je vraag: