Sprint naar content

Sneakpreview studieweek Journalistiek

Sfeerafbeelding Fontys

Scroll door de agenda en krijg een sneakpreview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of Journalistiek bij je past.

Als toekomstig journalist helpt het om bepaalde eigenschappen en vaardigheden te hebben zoals taal- en schrijfvaardig, nieuwsgierig, kritisch, ondernemend, lef, onderzoekend, en maatschappelijk betrokken.

Heb je vragen? Stel deze dan aan Jennifer via WhatsApp:

04
Ma sept
05
Di sept
06
Wo sept
07
Do sept
08
Vr sept
03
Ma sept

Welkom in MindLabs

Welkom in MindLabs

Fontys Journalistiek is sinds 6 februari 2023 gehuisvest in MindLabs, een prachtig gebouw in de Tilburgse Spoorzone. Deze centrale ligging in de stad biedt een optimale omgeving voor het leren werken als journalist!

De centrale nieuwsvloer is omringd met de opnamestudio's en montagestudio's voor audio en video en biedt een open en realistische werkomgeving. Hier ga je zelf aan de slag!

Wil je zien wat er dagelijks gebeurt bij Fontys Journalistiek? Ga dan naar onze Instagram.

3 minuten

Televisiestudio

Aan de slag in de televisie studio

Televisiestudio

Fontys Journalistiek beschikt over een professionele televisiestudio. Studenten kunnen hier zelf aan de slag. Ook de uitzendingen van FJ Live worden opgenomen in deze studio.

17u Vergadering studievereniging RAAK met pizza!

Sfeerafbeelding Fontys
04
Di sept

Vergadering nieuwsredactie

Vergadering nieuwsredactie

Hoe is het om te werken op een nieuwsredactie? Elke dag artikelen, video, audio en webtools te maken? En deze te publiceren op eigen platforms? Daar kom je achter als je journalistiek studeert bij Fontys Journalistiek in Tilburg. Check deze korte video voor een impressie.

2 minuten

Opdracht ethische kwesties

Wat zou jij doen?

Opdracht ethische kwesties

Zes kwesties waar op redacties over na is gedacht. Kwesties waarbij belangrijke waarden botsen, zoals bijvoorbeeld het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting. Het zijn vragen waar geen eenduidig antwoord op is. Media gaan er verschillend mee om. Welke keuzes zou jij maken? En waarom?

10 minuten

Research Battle

Ga de strijd aan en neem het op tegen je medestudenten

Research Battle

Tijdens de Research Battle ga je met je coachgroep ga je aan de slag om een lijst met vragen te beantwoorden. Op deze vragen moet een accuraat antwoord gegeven worden. Maar: het antwoord op de vragen is bijna nooit zomaar (helemaal) op het internet te vinden. Hulp inschakelen is toegestaan: vriend, buurvrouw, tante, achterneef of buschauffeur mogen geraadpleegd worden om te helpen bij de Battle. Zolang het antwoord uiteindelijk maar aantoonbaar betrouwbaar is!

2 minuten
05
Wo sept

Minicollege nepnieuws

door Theo

Minicollege nepnieuws

Minicollege over nepnieuws door docent Theo Dersjant. Het checken van de feiten: het is misschien wel het belangrijkste principe binnen de journalistiek. Zeker nu, in tijden van ‘fake news’ en ‘alternative facts’, zijn onafhankelijke journalisten die de juistheid van beweringen controleren van groot belang.

7 minuten

Opdracht factchecking

Ben jij een speurneus?

Opdracht factchecking

Soms lees, hoor of zie je dingen waarvan je denkt: klopt dit wel? Nieuws verspreidt zich vaak razendsnel en wordt al snel voor waar aangenomen. Maar hoe weet je of nieuws echt is of verzonnen, hoe kun je nepnieuws van echt nieuws onderscheiden? Er zit maar één ding op: onderzoeken of de feiten kloppen, of de gegevens wel volledig zijn en of de juiste conclusies getrokken zijn. Het controleren van feiten en nieuws behoort tot de kerntaken van journalisten. In onderstaande opdracht ga je aan de slag met het kritisch analyseren van 3 beelden. Bekijk de foto’s en video en beantwoord de bijbehorende vragen.

15 minuten

19u Squashen in Sport Center

06
Do sept

Minicollege taaltips

door Jos

Minicollege taaltips

Voor een journalist is een goede taalbeheersing essentieel. Taal is het belangrijkste gereedschap dat een journalist gebruikt voor het verzamelen van informatie, het stellen van vragen en het maken van journalistieke producten. Tijdens de opleiding is taal een belangrijk onderdeel. Hoe staat het met jouw taalvaardigheden?

Bekijk hier alvast het minicollege van onze docent Jos.

1 minuten

Taaltoets

Hoe goed is jouw spelling?

Taaltoets

Voor een journalist is een goede taalbeheersing essentieel. Taal is het belangrijkste gereedschap dat een journalist gebruikt voor het verzamelen van informatie, het stellen van vragen en het maken van journalistieke producten.

Hoe is het met jouw taalvaardigheid? Test jezelf en maak de 10 oefenvragen uit de taaltoets Nederlands. Deze voorbeeldvragen hebben betrekking op verschillende domeinen en geven een indruk van het soort vragen dat je op de opleiding kunt verwachten.

5 minuten

Stageplek regelen

AD, BNR nieuwsradio of Spuiten en Slikken?

Stageplek regelen

Studenten vertellen over hun eerste journalistieke stage. Rochelle, Wesley en Iris liepen hun stage bij respectievelijk Spuiten en Slikken van BNNVARA, Business News Radio (BNR) en AD De Dordtenaar. De studenten maakten zelf deze video-impressies.

21u Kroeg in met Daan start Piusplein :-)

07
Vr sept
Sfeerafbeelding Fontys

Gastcollege

Maarten van Rossem

Gastcollege

Maarten van Rossem was te gast bij de talkshow Spraakwater om de studenten wat over hemzelf te vertellen. Spraakwater wordt georganiseerd door studievereniging RAAK. In anderhalf uur interviewden vier eerstejaars studenten de historicus over zijn persoonlijke verhaal, over de politiek en over de staat van de huidige media. Van Rossem was niet geheel tevreden over hoe talkshows met hun gasten omgaan. “Je komt als deskundige op de televisie niet tot je recht,” vindt Van Rossem. “Het moet allemaal snel, snel, snel. Veel van de talkshows die er zijn bestaan tegenwoordig uit zestien verschillende onderdelen. Filmpje dit en een leuk momentje dat, een slang op tafel. Het is meer variété dan dat het een serieuze talkshow is. Ik vind dat bezwaarlijk, maar ik lig er ook niet wakker van.”

90 minuten

13u deadline artikel

TIP!

Kom een dag 'proefstuderen of meelopen'

Stel je vraag: