Sprint naar content

Toelatingseisen

 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Landelijke aanvullende toelatingseisen pabo

Wil je met een havo diploma Pabo-ALO gaan studeren? Dan moet je aan kenniseisen voldoen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Dit kan betekenen dat je een of meer toelatingstoetsen moet doen. Je mag deze toetsen ook nog gedurende je eerste studiejaar behalen.


Wil je meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt? Kijk dan op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan bij Fontys, ontvang je informatie m.b.t. het aanmelden voor de toelatingstoetsen.


Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Landelijke aanvullende toelatingseisen pabo

Ben je in het bezit van een VWO-diploma? Dan hoef je geen landelijke toelatingstoetsen af te leggen. Wil je toch meer weten over de landelijke toelatingstoetsen? Kijk dan hier.

  • Met een mbo-diploma (niveau 4) kun je je inschrijven voor Pabo-ALO. Je dient wel de drie toelatingstoetsen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek te doen. Je mag deze toetsen ook nog gedurende je eerste studiejaar behalen.

    Kijk voor meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en eventuele voorbereiding op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan, ontvang je informatie m.b.t. het aanmelden voor de toelatingstoetsen. 


    Meer informatie over toelatingstoetsen en ondersteuningsaanbod kun je hier vinden.


Toelaatbaarheid Pabo-ALO

Je bent toelaatbaar tot dit traject, wanneer je je in Studielink voor 1 mei 2024 hebt aangemeld (zie onderaan deze pagina), en:

  • een afgeronde mbo, havo, vwo of hogere vooropleiding behaald hebt, of het 21+ toelatingsonderzoek bij Fontys hebt behaald;
  • een adviesgesprek hebt gevoerd als onderdeel van het toelatingstraject Pabo-ALO.

Toelatingstraject Pabo-ALO

Een toelatingstraject is een manier om na te gaan of een specifiek opleidingstraject bij je past. Een check die uiteindelijk uitmondt in een persoonlijk advies namens de opleiding. Om toegelaten te kunnen worden tot het Pabo-ALO traject is deelname aan een toelatingstraject Pabo-ALO verplicht. Het mondt uit in een advies, om te starten met dit traject. Het toelatingstraject van Pabo-ALO bestaat uit een aantal verplichte en een aantal optionele onderdelen.

De verplichte onderdelen zijn:

  • Het aanleveren van een persoonlijke motivatie. Dit mag in de vorm van een motivatiebrief of een videopresentatie. Zorg dat in de gekozen vorm je motivatie om aan dit opleidingstraject te willen beginnen duidelijk naar voren komt.
  • Een fysieke toets op je eigen bewegingsvaardigheid. Alle informatie daarover vind je hier.
  • En wordt afgesloten met een persoonlijk adviesgesprek. Op basis van de uitkomsten van bovengenoemde onderdelen wordt door de opleiding aan jou een advies afgegeven om te starten met het Pabo-ALO traject.


Optionele onderdelen zijn:

  • Deelname aan de Hogeschooltaaltoets, HTT.
  • Deelname aan de entreetoets rekenvaardigheid, Wiscat.
  • Landelijke aanvullende toelatingseisen pabo ten aanzien van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek

Nadat je je aanmelding voor dit traject in Studielink hebt ingediend, word je aanvullend geïnformeerd over de onderdelen van je toelatingstraject.


Medische keuring

Om de aanmelding voor Pabo-ALO of ALO af te kunnen ronden moet nog wel een medische keuring ondergaan worden. Doel daarvan is dat zowel jij als wij weten met welke fysieke beginsituatie je aan de opleiding begint. Voor deze keuring kun je terecht bij een erkend Sportmedisch Adviescentrum (SMA). Kijk op deze website voor een SMA bij jou in de buurt. De uitslag hiervan is bindend.

Buitenlands diploma

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

  • Toelichting op aanvullende eisen toelating

    1. Toelatingstest

    Als je de opleiding Pabo-ALO wilt volgen, moet je deelnemen aan een fysieke toelating.

    Planning toelatingsdagen

    Deze fysieke toelatingsdagen staan gepland van januari t/m juni 2022. Na inschrijving bij Studielink krijg je een uitnodiging voor deze dag. Na jouw aanmelding voor een toelating, ontvang je meer informatie over de inhoud en voorbereiding van de toelating.

    Programma toelating

    Praktijk: eigen vaardigheid
    Als toekomstig leraar Lichamelijke Opvoeding beschik je over voldoende eigen vaardigheid. Je moet tenslotte het goede voorbeeld geven, kennis hebben van de techniek en een veilige les kunnen creëren. Die eigen vaardigheid op de verschillende beweegdomeinen willen we toetsen tijdens een fysieke toelatingsdag. Deze filmpjes geven je een beeld van het niveau wat we vragen om goed te kunnen starten aan het fysieke gedeelte van onze opleiding.

    Voorbereiding op de toelating

    Voorbereiden op het praktijkgedeelte van de toelatingstest
    Schakel je eigen gymdocent in om jou te helpen en vorm een oefengroep met medeleerlingen die ook naar deze opleiding willen. Jouw gymdocent is namelijk uitstekend in staat om je voor te bereiden op deze toelating.

    De beweegdomeinen welke getoetst worden zijn: turnen, atletiek, zwemmen, bewegen en muziek, stoeien, treffen en weerbaarheid, spel en klimmen. Klik op het domein om te kijken waarop je wordt getoetst. Bekijk daarnaast de filmpjes op YouTube om een beeld te krijgen van de verschillende praktijkonderdelen.

    2. Medische sportkeuring

    Voor de start van de opleiding Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) moet je een medische (basis)sportkeuring laten doen. De uitslag hiervan is bindend. Doel daarvan is dat zowel jij als wij weten met welke fysieke beginsituatie je aan de opleiding begint. We adviseren om de keuring na je toelatingplaats te laten vinden. Voor deze keuring kun je terecht bij een erkend Sportmedisch Adviescentrum (SMA). Kijk op deze website voor een SMA bij jou in de buurt. De kosten zijn zo’n € 121,- (Fontys basis sportkeuring).