Sprint naar content

Eva Saeboe

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

‘Ik gun jongeren dat ze van zichzelf meer mogen ontmoeten.’

Tijdens haar afstudeerstage voor Fontys Hogeschool Pedagogiek in Den Bosch legde Eva Saëboe (’94) de basis voor haar baan bij regio Hart van Brabant, een jongerennetwerk in Tilburg en omstreken. Ze is aanjager van betekenisvolle en duurzame jongerenparticipatie en creëert op die manier samen mét de jeugd en volwassenen mogelijkheden tot meer inspraak, invloed en initiatief in het jeugdbeleid van de deelnemende gemeenten.

“Ik heb tijdens de opleiding veel ruimte gekregen om mijn eigen keuzes te maken. Ik wilde niet bezig zijn met ‘probleemjongeren’ maar juist met oplossingen die voorkomen dat jongeren in de problemen raken. Ik wil uitgaan van wat jongeren wél kunnen. Wat hebben ze nodig om goed in hun vel te zitten? Wat vinden ze belangrijk? Wat werkt wel en wat werkt niet voor hen? Het is voor veel jongeren van nu een hele opgave om dichtbij hun eigen gevoel te blijven. Ze moeten zoveel. Ik gun jongeren dat ze van zichzelf meer mogen ont-moeten.

Ik vind het belangrijk dat er naar jongeren geluisterd wordt en dat ze invloed krijgen op het jeugdbeleid bij hen in de buurt, want dat beleid gaat juist over de jongeren! Om dit te bereiken heb ik tijdens mijn afstuderen twee instrumenten structureel ingevoerd, die we inzetten bij gemeenten in regio Hart van Brabant: Adviesvangers en Inspiratie Cafés.

De Adviesvangers zijn jongeren (van het ROC Zorg en Welzijn) die wij trainen en met ons samenwerken. Ze halen adviezen op onder leeftijdgenoten over bepaalde vraagstukken. De opdrachtgevers zijn gemeenten uit het netwerk. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een opdracht van de gemeente Tilburg over rechten en plichten bij 18-plussers. Brieven aan jongeren hierover verdwijnen soms ongelezen bij het oud papier, waardoor jongeren in (schuld)problemen komen. De vraag is hoe de gemeente Tilburg jongeren beter kan bereiken. Inmiddels hebben onze adviesvangers met allerlei jongeren op het ROC en bij verschillende instellingen voor jeugdhulpverlening gesprekken gevoerd. Een van de tips is dat de ambtelijke brief vervangen zou kunnen worden door een verjaardagskaart met daarin een link naar een app met makkelijk leesbare informatie. Uiteindelijk koppelen wij alle tips en adviezen terug naar - in dit geval - de gemeente Tilburg. Inspraak van jongeren met betrekking tot jeugdbeleid hebben we daarmee goed geregeld.

De volgende stap is dat hun invloed vergroot wordt. Vaak wordt nog teveel over jongeren in plaats van mét jongeren gesproken. Cees - mijn collega - en ik grappen vaak over jongerendecoratie in plaats van jongerenparticipatie: ‘Welk potje jongeren willen jullie opentrekken? Voorkeuren nog in leeftijd? Opleidingsniveau?’ Zo werkt dat dus niet. Samen met is ook écht samen mét.

Dat lukt wel goed bij de Inspiratie Cafés: bijeenkomsten voor en door jongeren rondom thema’s die hen bezighouden, zoals diversiteit, gamen of geluk. Doel hiervan is dat we zicht krijgen op behoeften en drijfveren van jongeren. De bijeenkomsten geven een inkijkje in de leefwereld van jongeren over allerlei onderwerpen. Tot nu toe delen we de uitkomsten met de netwerkpartners via visuele verslagen; in de toekomst willen we hiervoor graag een online platform, zodat alle kennis rondom jongerenparticipatie voor iedereen beschikbaar wordt. Wat ik gaaf vind aan de Inspiratie Cafés is dat jongeren zich kwetsbaar durven opstellen, met elkaar in gesprek gaan en tot nieuwe inzichten komen. Of een andere ‘mindset’ krijgen, zoals die jongen het omschrijft in de aftermovie over Geluk op Youtube. Mooi toch?”