Sprint naar content
 

Opbouw

In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied Toegepaste Psychologie, de opleiding en de beroepspraktijk. Wat kan je als TP’er? Welke kennis en vaardigheden kan je gebruiken? Waar liggen de grenzen van wat je wel en niet kan? Dit ontdek je in 4 perioden van 10 weken. Elke periode werk je aan een project en aan je theoretische kennis. Tijdens het project met ‘challenges’. Dit zijn opdrachten die je individueel of met medestudenten in de echte praktijk uitvoert. Alle studenten starten met periode 1. De volgende perioden voer je in wisselende volgorde uit.

Dynamische leergemeenschap

Bij Fontys TP zit je niet in een traditionele klas, maar in een leergemeenschap met studenten, experts en coaches. De experts zijn docenten nieuwe stijl. Dat wil zeggen: zij geven niet lineair les van A tot Z, maar helpen je om kennis en vaardigheden op te doen op het moment dat jij het nodig hebt. Bijvoorbeeld als je vastloopt tijdens een challenge. Of als je met een groep medestudenten meer over een bepaald onderwerp wilt leren. De expert organiseert dan een workshop, korte uitleg of feedbacksessie. Op deze manier is het onderwijs voor een groot deel vraaggestuurd, ontzettend dynamisch en elke dag anders. Maar: het onderwijs is zeker niet vrijblijvend. Samen werken we gestructureerd naar jouw einddoelen.


Persoonlijke talentgerichte begeleiding

Bij Fontys TP willen we jou optimaal begeleiden om het allerbeste uit jezelf te halen. Daarom heeft elke leergemeenschap een vaste coach die jou het hele jaar door helpt om de keuzes te maken die het best bij jouw talenten en ambities passen. Zo groei je niet alleen als professional, maar ook als mens!

Meer weten over de opbouw van de propedeuse? Bekijk de video hieronder.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

De hoofdfase omvat twee leerjaren en is in vier semesters (halve jaren) verdeeld. In jaar 2 volg je de blokken van de hoofdfase. In deze blokken ga je de kennis en skills, die je in de propedeuse hebt geleerd, verder ontwikkelen en verdiepen. Steeds staat een praktijkvraagstuk centraal. Het is nu aan jou om te bepalen wat je nodig hebt om deze challenge uit te voeren. Hier ga je individueel of in groepjes en met de hulp van jouw coach en experts aan werken.

Brede keuze en specialisaties

In de hoofdfase heb je volop mogelijkheden om jouw eigen richting te bepalen. Vind jij het leuk om in de sportpsychologie te werken? Dan ga je jouw challenges uitvoeren in samenwerking met een van onze sportpartners. Wil je liever met jongeren of ouderen werken, of bij een gemeente? Dan zoeken we daar een mooie partner bij.

Stage en minor

In jaar 3 ga je stage lopen en doe je een minor. De volgorde mag je zelf bepalen.

De stage is een echte meewerkstage. Vier dagen in de week loop je mee in de praktijk van jouw stagebedrijf. Je leert hoe het is om samen te werken met collega’s, snel te schakelen en uiteenlopende vraagstukken op te lossen. Onder deskundige begeleiding verwerf je het niveau van een beginnend professional. Het is ervaring opdoen, al doende leren en het geleerde toepassen. Je legt relaties tussen theorie en praktijk, reflecteert en maakt jouw ontwikkeling zichtbaar.

Naast beroepsspecifieke kennis, vaardigheden en attitude wordt er ook een beroep gedaan op basisvaardigheden zoals het kunnen samenwerken in een team, creativiteit en een flexibele kritische houding. Tegelijkertijd werk je aan een opdracht om de praktijk bij jouw stagebedrijf te verbeteren. Loop je bijvoorbeeld stage op een school waar veel kinderen met faalangst zijn? Dan kan je voor hen een training ontwikkelen om hiermee om te gaan of een bestaande methode verbeteren. Zo help je de kinderen en de school, en bewijs jij jezelf als TP’er.

De minor is een ideale kans om jezelf een half jaar lang nog meer te specialiseren. Volg bijvoorbeeld een minor vitaliteit, leefstijlcoaching of verlieskunde, zodat je jouw vakkennis verder kunt verdiepen. Of doe een minor filosofie, taal of cultuur om jouw horizon te verbreden. Je kan ook een buitenlandminor doen of een pre-masterprogramma in samenwerking met Tilburg University. Kijk eens op fontys.nl/minor en kies iets dat echt bij jou past. Zo onderscheid je jezelf en maak je jouw studie nog persoonlijker.

Alles geleerd en ervaren? Dan ga je afstuderen! Nu ga je al jouw geleerde kennis en vaardigheden in praktijk brengen. Het hele jaar staat namelijk in het teken van een interventie die jij gaat ontwikkelen. Dit kan van alles zijn: een nieuwe training of coachingmethode, een voorlichtingscampagne of zelfs een app waarmee je gedrag kunt beïnvloeden. Je verricht onderzoek, doet aanvullende kennis op en je toont aan dat jij expert bent in het beoordelen van gedrag.

Je kiest zelf de organisatie waarvoor je jouw afstudeerproject wilt uitvoeren en de doelgroep voor wie de interventie is bedoeld. Zo krijg jij ook in het laatste jaar alle kansen om jezelf te ontwikkelen. De ideale voorbereiding op jouw boeiende toekomst als TP’er: dé gedragsexpert!