Sprint naar content

Toegepaste Psychologie (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Ben jij nieuwsgierig naar het gedrag, de gedachten en gevoelens van mensen? Wil je praktisch aan de slag? Ben je kritisch en durf je op onderzoek te gaan? Dan past de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie helemaal bij jou! Je gaat jouw onderzoekende houding inzetten om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden.

Over de opleiding

Wat er ook gebeurt in de wereld: gedrag is er altijd en overal. Tijdens de opleiding leer je over het menselijke gedrag.Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Als je dit weet dan kun je inspelen op vragen als Hoe vergroot je het studiesucces onder jongeren? Wat kan een werkgever doen om de vitaliteit van zijn werknemers te vergroten? Hoe kunnen mensen een meer duurzame leefstijl aannemen? Je leert op professionele wijze gedrag te verklaren en te beinvloeden.

Waarom Toegepaste Psychologie bij Fontys?

 • Een open leeromgeving waar je leert van en mét elkaar
 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • Vanaf het tweede jaar krijg je de keuze om voor bedrijven en organisaties aan de slag te gaan

 

Wat ga je leren?

Je gaat direct praktisch aan de slag tijdens de opleiding om gedrag van (jong) volwassenen te leren begrijpen en veranderen. Je leert bijvoorbeeld hoe je mensen kunt coachen en trainen. Je leert gesprekken voeren en cijfers van psychologisch onderzoek verwerken.

 • Vaardigheidslessen zoals gespreksvaardigheden en adviesvaardigheden
 • Werken in projectgroepen én zelfstandig
 • Professioneel handelen en regie op je eigen ontwikkeling
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Julia

"Als je Toegepaste Psychologie wil gaan studeren is het belangrijk dat je je betrokken voelt bij de maatschappij en dat je interesse hebt in de mens en zijn gedrag."
 

Hoe ziet je week eruit?

Vol afwisseling! Het ene moment zit je met je neus in de literatuur, het andere moment voer je gesprekken met de doelgroep van je onderzoek en daarna volg je een hoorcollege over stress. Verder werk je met medestudenten aan een teamopdracht of studeer je zelfstandig op onderzoeksmethoden. Check hier de studieweek van Arjen en probeer online de studie Toegepaste Psychologie uit...

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 433 respondenten
3,7 gemiddeld, 2218 respondenten
Aantal eerstejaars
 
674
373
Door naar het tweede jaar
 
69%
70%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 27%
34%
 
HBO-bachelor of hoger 41%
48%
Doorstuderen
 
28%
32%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
77%
werkloos
4%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

 

Opbouw

In het eerste jaar ben je het merendeel van de tijd aan het werk voor en met je projectgroep, volg je een keer in de week een hoor- en werkcollege en minimaal twee keer in de week een vaardigheidsles. Daarnaast zijn er ook nog lessen en gesprekken die gaan over jou en je studieloopbaan. De rest van de week ga je zelf aan de slag.

 • sociale psychologie
 • psychodiagnostiek
 • onderzoeksmethoden
 • psychologie van de persoonlijkheid

Je gaat vaardigheden oefenen in presenteren, coachen en gesprekken voeren. Met een projectgroep ga je concrete opdrachten uitwerken zoals het ontwikkelen van een gezondheidscampagne om veilig vrijen te bevorderen. Al deze hoor- en werkcolleges, opdrachten en trainingen staan met elkaar in verbinding en bereiden je samen voor op de beroepspraktijk.

Ook in het tweede jaar vallen theorie, vaardigheidslessen en projecten met elkaar samen. Je verdiept je dit jaar onder meer in psychopathologie, interculturele communicatie en talent in organisaties. Verder ga je je vaardigheden uitbreiden op het gebied van coaching, advies en voorlichting.
In dit jaar krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor projectonderwijs of het praktijkatelier.

Het derde jaar staat in het teken van je minor en je stage. Je kunt er zelf voor kiezen of je eerst een minor doet of dat je liever eerst stage gaat lopen.

Stage
Je kunt een stage kiezen in binnen- of buitenland die twintig weken duurt. Je draait dan mee in een organisatie en krijgt een goed beeld van de praktijk. Je bepaalt zelf in welk werkveld je stage wil lopen. Je kunt ervoor bijvoorbeeld kiezen om je te richten op leerlingen die het op school moeilijk hebben. Bijvoorbeeld met leren, studiehouding of assertiviteit. Of je ontwikkelt een campagne over bijvoorbeeld pestgedrag, autisme of gezond eten.

Minor
In het derde jaar kies je een extra vakkenpakket wat aansluit op jouw specifieke interesses over een onderwerp of vakgebied waar jij je meer in wilt verdiepen of specialiseren (minor). Kijk eens op fontys.nl/minor wat Fontys aanbiedt aan minoren. Een minor volg je in het binnen- of buitenland.

Tijdens het derde jaar kun je deelnemen aan het doorstroomprogramma van Tilburg University. Studenten die aan de selectiecriteria voldoen kunnen, in plaats van een minor, kiezen voor het keuzeprogramma Academische Oriëntatie (waarbij je vakken volgt bij Fontys en Tilburg University). Direct na het behalen van je getuigschrift Toegepaste Psychologie kun je instromen in een master klinische of sociale psychologie bij Tilburg University.

In het laatste jaar van de opleiding ga je je meer verdiepen in psychodiagnostiek, onderzoek en gedragsbeïnvloeding. Ook kies je vakken om je te verdiepen in thema’s waar jij nieuwsgierig naar bent. Denk aan organisatieontwikkeling of neuropsychologie.
Tegelijkertijd help jij een opdrachtgever door zijn probleem te onderzoeken en een interventie voor dit probleem te ontwikkelen.
 

 

Na je opleiding

kun je in veel verschillende werkvelden en rollen aan de slag. Juist omdat je je hebt verdiept in praktische zaken zoals vaardigheden, methoden en technieken. Een greep uit de functies van afgestudeerden:

De deskundigheid van de toegepast psycholoog bestaat uit het beoordelen en beïnvloeden van gedrag. Deze professional draagt zo bij aan een duurzame en inclusieve samenleving. De toegepast psycholoog benut de talenten van mensen en weet hoe je die goed kunt waarnemen, interpreteren en versterken. De toegepast psycholoog benadrukt de veerkracht van mensen en werkt zowel met individuen (coaching) als met groepen (trainen, beleid, campagnes). De toegepast psycholoog is onder andere actief op de terreinen arbeid, gezondheid, techniek, onderwijs & ontwikkeling, welzijn, duurzaamheid en veiligheid. Alle opleidingen in Nederland maken gebruik van dezelfde gedegen kennisbasis, een ondernemende insteek en praktijkgerichte onderzoeksmethodologie en kennen eigen accenten.

 

 

Meer weten over de opleiding Toegepaste Psychologie

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.