Unieke afstudeerrichtingen bij Toegepaste Wiskunde

De eerste twee jaar maak je kennis met de drie afstudeerrichtingen van de opleiding:

  • Data Science
  • Engineering Mathematics
  • Operations Research

Aan het eind van het tweede jaar kies je één van de afstudeerrichtingen en begint je specialisatie. Dit doe je door het volgen van vakken en stages bij organisaties die passen bij je gekozen richting. Daarnaast volg je een aantal keuzevakken uit een andere afstudeerrichting.

Data Science

Bij Data Science leer je behalve kansrekening en statistiek óók vaardigheden op het gebied van programmeren. De vakgebieden wiskunde en informatica vinden elkaar in deze richting. Naast het verzamelen van data leer je de gegevens te analyseren, modelleren, op te schonen en inzichtelijk te maken. Zo kun je patronen ontdekken, voorspellingen doen en conclusies trekken. Artificial Intelligence is in deze richting het centrale thema. Voorbeelden van deze afstudeerrichting zijn het programmeren van zelfrijdende auto’s, digitale marketing (denk aan gerichte online aanbiedingen) en slimme apparaten die zich aanpassen aan menselijk gedrag. Hoe maak je spraak- en beeldherkenning? Hoe bereken je een intelligent systeem voor sportrankings? En hoe voorspel je de verspreiding van een virus?

Engineering Mathematics

Bij Engineering Mathematics leer je een technologische systemen te vertalen naar een wiskundig model. Hiermee maak je de systemen beter en efficiënter. Het gaat vaak om grootschalige numerieke berekeningen. Bijvoorbeeld op medisch vlak “Hoe bepaal je de instellingen van een chirurgische robot zodat het operatiegebied zo groot mogelijk is?” Of in de industrie: hoe kun je er voor zorgen dat een robot die tomatenplanten verzorgt de juiste blaadjes plukt waardoor de plant meer gaat produceren? Ook dit is een voorbeeld van Artificial Intelligence toegepast op beeldherkenning.

Operations Research

Operations Research in de Logistiek richt zich volledig op de logistieke sector. Je leert relevante informatie te verzamelen en te structureren. Daarnaast leer je hoe je wiskundige modellen en technieken uit de Operations Research kunt toepassen om logistieke problemen aan te pakken. Voorbeelden hiervan zijn “hoe plan ik medewerkers en machines in, rekening houdend met alle eisen en wensen?” En hoe kan ik producten optimaal op een pallet plaatsen?”

Professionalisering

Ook heeft de opleiding de verplichte leerlijn “Professionalisering”. Je werkt aan persoonlijke ontwikkeling en ontwikkelt skills zoals samenwerken, presenteren en communiceren. Je krijgt hierbij o.a vakken als beroepsethiek, Engels, netwerken en solliciteren.

Sfeerafbeelding Fontys

Leerlijnen: De pijlers van Toegepaste Wiskunde