Sprint naar content
Wil je ontdekken hoe je wiskunde en artificial intelligence (AI) inzet om organisaties te verbeteren? Ben je kritisch en nauwkeurig? Hou je van puzzelen? En is wiskunde jouw passie? Dan ben je bij Toegepaste Wiskunde helemaal op je plek!

Over de opleiding Toegepaste Wiskunde

Bij de opleiding Toegepaste Wiskunde staan thema’s als Data Science en Artificial Intelligence (AI) centraal. Je krijgt een goede wiskundige basis en leert hoe je deze technieken kunt toepassen in verschillende domeinen zoals de logistiek en techniek. Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf tot professional, adviseur en teamspeler.

De eerste twee jaar van de opleiding Toegepaste Wiskunde werk je aan een brede wiskundige basis en voer je met medestudenten verschillende projecten uit. Ook doe je praktijkervaring op tijdens een stage. We begeleiden je in het wiskundig modelleren, analyseren en oplossen van complexere vraagstukken met gebruik van de nieuwste technieken in AI.

Toegepaste Wiskunde en Artificial Intelligence

Binnen de opleiding Toegepaste Wiskunde hebben we 3 afstudeerrichtingen:

  • Data Science
  • Engineering Mathematics
  • Operations Research

Artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie is een rode draad binnen alle afstudeerrichtingen. Het gaat hierbij om de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. De apparaten zijn zich echter niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen algoritmes en herkennen patronen. Hoe je AI op een goede manier inzet leer je bij de opleiding Toegepaste Wiskunde.

Wil jij Toegepaste Wiskunde in het Engels studeren?

De opleiding Toegepaste Wiskunde wordt ook in het Engels aangeboden. Deze opleiding heet Applied Mathematics / Data Science.

Waarom de opleiding Toegepaste Wiskunde?

  • Gebruik van de nieuwste AI technieken
  • Aandacht voor jouw wiskundige én je persoonlijke ontwikkeling
  • Projecten, opdrachten en stages voor échte bedrijven
  • Unieke afstudeerrichtingen Operations Research, Data Science en Engineering Mathematics
  • Een modern gebouw op het terrein van de TU/e in Eindhoven

 

Wat ga je leren?

Na je studie Toegepaste Wiskunde ben jij degene die in een bedrijf of organisatie problemen in kaart brengt en met behulp van wiskunde oplossingen bedenkt. Je leert samen te werken in een team en om de technische materie onder de knie te krijgen. 

Wat kan je verwachten?
  • Een goede mix tussen theorie (kennis) en praktijk.
  • (Bedrijfs)opdrachten en projecten.
  • Vaardigheden: je leert onder meer samenwerken, wiskundige materie begrijpelijk overbrengen, communiceren. Software skills: programmeren in MATLAB, Python, R, AIMMS, Excel, etc.
  • Vakken: calculus, lineaire algebra, kansrekening en statistiek, wiskundige optimalisatie en een breed scala aan gespecialiseerde vakken die horen bij de verschillende afstudeerrichtingen.
 

Student Summer van Dongen vertelt over de opleiding

"De opleiding besteedt super veel tijd aan samenwerking en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is hartstikke belangrijk als je later het bedrijfsleven in gaat. Daarnaast krijg je tijdens je stage meteen een duidelijk beeld van hoe wiskunde wordt toegepast in het bedrijfsleven. Je bent heel breed inzetbaar!"
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. En dat is niet erg want er is voldoende afwisseling. Hoe is dat bij Toegepaste Wiskunde: 

  • Het ene moment zit je in de collegezaal
  • Het volgende moment werk je aan een uitdaging in de logistieke sector
  • Of bedenk je oplossingen voor een bedrijf
  • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten

Weten of de opleiding Toegepaste Wiskunde in Eindhoven wat voor jou is?

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 111 respondenten
3,9 gemiddeld, 365 respondenten
Aantal eerstejaars
 
72
52
Door naar het tweede jaar
 
61%
61%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 33%
28%
 
HBO-bachelor of hoger 43%
35%
Doorstuderen
 
43%
40%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
100%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full

  • Unieke afstudeerrichtingen bij Toegepaste Wiskunde

    Maak kennis met de afstudeerrichtingen

    De eerste twee jaar maak je kennis met de drie afstudeerrichtingen van de opleiding:

    • Data Science
    • Engineering Mathematics
    • Operations Research

    Aan het eind van het tweede jaar kies je één van de afstudeerrichtingen en begint je specialisatie. Dit doe je door het volgen van vakken en stages bij organisaties die passen bij je gekozen richting. Daarnaast volg je een aantal keuzevakken uit een andere afstudeerrichting.

    Data Science

    Bij Data Science vinden wiskunde en informatica elkaar. Je leert behalve kansrekening en statistiek óók vaardigheden op het gebied van programmeren. Artificial Intelligence is het centrale thema binnen deze afstudeerrichting. Naast het verzamelen van data leer je de gegevens te analyseren, modelleren, op te schonen en inzichtelijk te maken. Zo kun je patronen ontdekken, voorspellingen doen en conclusies trekken. Dit is bijvoorbeeld heel goed bruikbaar voor het programmeren van zelfrijdende auto’s, digitale marketing (denk aan gerichte online aanbiedingen), spraak-en beeldherkenning en slimme apparaten die zich aanpassen aan menselijk gedrag. Maar ook voor bijvoorbeeld het voorspellen van de verspreiding van een virus.

    Engineering Mathematics

    Bij Engineering Mathematics leer je een technologische systemen te vertalen naar een wiskundig model. Hiermee maak je de systemen beter en efficiënter. Het gaat vaak om grootschalige numerieke berekeningen. Bijvoorbeeld op medisch vlak “Hoe bepaal je de instellingen van een chirurgische robot zodat het operatiegebied zo groot mogelijk is?” Of in de industrie: hoe kun je er voor zorgen dat een robot die tomatenplanten verzorgt de juiste blaadjes plukt waardoor de plant meer gaat produceren? Ook dit is een voorbeeld van Artificial Intelligence toegepast op beeldherkenning.

    Operations Research

    Operations Research in de Logistiek richt zich volledig op de logistieke sector. Ook in deze richting speelt Artificial Intelligence een belangrijke rol. Je leert relevante informatie te verzamelen en te structureren. Daarnaast leer je hoe je wiskundige modellen en technieken uit de Operations Research kunt toepassen om logistieke problemen aan te pakken. Zo houd je je bijvoorbeeld bezig met vragen als: Hoe zorg ik voor een optimale planning voor de inzet van medewerkers? Het onderhoud van machines? En hoe plaats ik producten optimaal op een pallet?

    Professionalisering

    Ook heeft de opleiding de verplichte leerlijn “Professionalisering”. Je werkt aan persoonlijke ontwikkeling en ontwikkelt skills zoals samenwerken, presenteren en communiceren. Je krijgt hierbij o.a vakken als beroepsethiek, Engels, netwerken en solliciteren.

    De 4 pijlers van Toegepaste Wiskunde

    Sfeerafbeelding Fontys