Sprint naar content

Leraar Basisonderwijs - Academische Pabo Tilburg

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • En meer...

Wil jij leraar basisonderwijs worden én een universitaire master behalen? Ontwikkel je dan tot leraar basisonderwijs met expertises op het gebied van cultuurwetenschappen of psychologie. Dit opleidingstraject is een samenwerking tussen Fontys en Tilburg University en bedoeld voor studenten die extra uitdaging in hun studie zoeken.

Over de opleiding

Deze opleiding betreft een geïntegreerd opleidingstraject van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in samenwerking met Tilburg University. Fontys Hogeschool Kind en Educatie verzorgt hierbij de Pabo opleiding en Tilburg University de geïntegreerde (pre)master voor Psychologie of Cultuurwetenschappen. Door deze unieke samenwerking kun je na het behalen van het bachelorprogramma doorstromen naar een universitaire master aan Tilburg University op het gebied van psychologie of cultuur.

Het betreft een kleinschalig opleidingstraject waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Word leerkracht met een master
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 

Wat ga je leren?

Bij deze opleiding leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, denk aan het overdragen van kennis en het omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.

 • Goede mix tussen theorie en stage in de praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Masteropleidingen: Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie, Jeugdliteratuur, en Digital Culture Studies
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Je studententijd is de tijd van je leven. En dat begint natuurlijk bij een leuke studie, met voldoende afwisseling in het programma. Dat zit wel goed bij de Academische Pabo Tilburg: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal;
 • Het volgende moment loop je stage;
 • Je voert onderzoek uit;
 • Je werkt samen met medestudenten aan gezamenlijke opdrachten
 

Let op: De cijfers hieronder zijn gebaseerd op het aantal studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs in Tilburg, inclusief studenten van de Academische Pabo Tilburg.

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 119 respondenten
3,6 gemiddeld, 7958 respondenten
Aantal eerstejaars
 
105
136
Door naar het tweede jaar
 
73%
68%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 46%
48%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
57%
Doorstuderen
 
16%
13%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Wiscat

Binnen de opleiding leraar basisonderwijs moet je aan landelijke eisen voldoen op het gebied van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse onder andere de Wiscat (rekentoets) behalen. Vanaf instroom per september 2022 ga je deze toets ook voor de start van de opleiding maken. Zo weet je hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse de drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Schrijf je dus op tijd, maar uiterlijk 1 mei, in voor de opleiding via Studielink. Daarna ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.

Met een vwo-, hbo- of wo-diploma word je direct toegelaten tot de Psychologietrack van de Academische Pabo. Nadat je je in Studielink hebt aangemeld word je in het voorjaar uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek, waarbij we bespreken hoe je tot jouw studiekeuze gekomen bent, welk beroepsbeeld je voor ogen hebt, wat je ambities zijn en waar we je tijdens je opleiding in kunnen begeleiden. Heb je interesse in het volgen van de Cultuurtrack? Dan meld je je aan voor de reguliere pabo en kun je na het behalen van je propedeuse (uiterlijk op 31-8) doorstromen in het hoger jaar van de Academische Pabo Tilburg. Instroom in de Cultuurtrack is voor het eerst mogelijk op 1 september 2023.
De richting Psychologie is niet toegankelijk met een havo- of mbo-diploma. Heb je interesse in het volgen van de Cultuurtrack? Dan meld je je aan voor de reguliere pabo en kun je na het behalen van je propedeuse (uiterlijk op 31-8) doorstromen in het hoger jaar van de Academische Pabo Tilburg. Instroom in de Cultuurtrack is voor het eerst mogelijk op 1 september 2023. Kijk voor alle informatie voor de reguliere pabo op onze website. Een onderdeel van de toelating is het voldoen aan de kenniseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Dit kan betekenen dat je een of meer toelatingstoetsen moet doen. Wil je meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt? Kijk dan op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan voor de propedeuse van de reguliere pabo (meer info vind je hieronder bij 'inschrijven richting Cultuurwetenschappen'), ontvang je informatie van ons m.b.t. het aanmelden voor de toelatingstoetsen.
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
 
Placeholder for Fontys video
Omdat ik een vwo-achtergrond heb, was ik heel blij dat ik hiermee iets kon doen bij deze opleiding."
Lobke, student
 

Opbouw

Je maakt direct bij aanvang van je studie een keuze of je gaat voor de richting Cultuurwetenschappen of de richting Psychologie. Beide richtingen hebben hun eigen studiepad, zoals je hierboven kunt lezen. Klik hieronder om te zien hoe de opbouw van de richtingen eruit ziet.

 
 

Na je opleiding

Na het afronden van je Bachelor of Education kun je aan het werk in het basisonderwijs. Een master aan Tilburg University is daarop een waardevolle aanvulling. Met een universitaire master ben je breed georiënteerd en kun je zowel binnen als buiten het onderwijs terecht. Van cultuurcoördinator tot uitgever of van politicus tot communicatieconsultant. 

 • Leraar basisonderwijs
 • Kinderpsycholoog
 • Intern begeleider
 • Onderzoeker
 • Consultant
 

 

Praktische info

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan, zodat er voldoende tijd is om jouw inschrijving te voltooien en jouw check-in gesprek te voeren. Aanmeldingen na deze datum kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. De Studiekeuzecheck is vanaf studiejaar 2022/2023 een verplicht onderdeel van de toelating voor deze opleiding. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Stuur voor 15 juli een scan van jouw identiteitsbewijs naar fhke@fontys.nl. Deze is nodig om jouw inschrijving bij Tilburg University in orde te maken.

Stap 4: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september. Maak z.s.m. deze gegevens in orde zodat Fontys (samen met jouw kopie ID bewijs) een 'Bewijs Betaald Collegegeld' naar Tilburg University kan sturen. Beide documenten zorgen ervoor dat je bij Tilburg University een inschrijving krijgt en kosteloos het onderwijsaanbod kunt volgen van dit traject.

NB Er wordt niet eerder collegegeld geïncasseerd dan op de 25ste dag van de maand waarin de opleiding start. Als je in Studielink jouw aanmelding vóór de startmaand annuleert, incasseren we niet.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen, hebben we de veelgestelde vragen gebundeld.