Cybercrisis voorkomen
Het is belangrijk om extra oplettend te zijn, aangezien we in deze periode al een toename van phishing-aanvallen hebben gezien. Zo studeer en werk je veilig thuis.
#1. Let op verdachte e-mails en in het bijzonder Corona phishing-aanvallen
Wees vooral voorzichtig met e-mails die verwijzen naar het corona-virus. Aanvallers misbruiken de situatie, dus kijk uit voor phishing-e-mails en oplichting. Een aantal voorbeelden van verdachte situaties:
- E-mails die vragen om je inloggegevens te controleren of te vernieuwen. Zelfs als deze afkomstig lijken te zijn van een vertrouwde bron. Probeer de echtheid van het verzoek op andere manieren te controleren, klik niet op verdachte links en open geen verdachte bijlagen.
- E-mails van mensen die je niet kent, vooral als ze vragen om verbinding te maken met links of bestanden te openen (bij twijfel, bel de IT Servicedesk).
- Mails die een beeld van urgentie of ernstige gevolgen creëren. Dit zijn ook belangrijke kandidaten voor phishing - verifieer in deze gevallen altijd via een extern kanaal voordat je eraan voldoet.
- E-mails die zijn verzonden door bedrijven of mensen die je kent, maar die om ongebruikelijke dingen vragen. Ook dit is verdacht, verifieer indien mogelijk telefonisch.
- Wees alert op malware verspreid via macro’s in Office-documenten.
Meld verdachte e-mails via: abuse@fontys.nl
Voor meer informatie om jezelf te beschermen tegen phishing, ga naar: https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/
#2. Wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s over thuis-studeren of -werken op sociale media
Een medewerker wilde graag delen dat ook zij met het team thuiswerken. Een foto over thuiswerken met opengeklapte laptop werd op de tijdlijn geplaatst. Op het scherm stond een mail open met privacy gevoelige informatie. Voorkom dat vertrouwelijke of privacy gevoelige informatie via bijvoorbeeld zo’n foto op sociale media terechtkomt.
#3. Zorg dat alle apparaten up to date zijn
Doordat je systeem niet up-to-date is, is het voor criminelen makkelijker om binnen te komen. Check daarom de updates van jouw besturingssysteem, Office, virusscanner, applicaties en add-ons voor browsers. Blijf dit regelmatig controleren. Voor instructies ga naar Fontys Connect (inloggen).
#4. Beveilig de wifi-verbinding
De meeste wifi-systemen thuis zijn tegenwoordig correct beveiligd, maar sommige oudere installaties zijn dat misschien niet. Met een onveilige verbinding kunnen mensen in de nabije omgeving je verkeer bekijken. Neem contact op met jouw internet provider, zij kunnen je hierbij helpen.
#5. Deel vertrouwelijke bestanden via OneDrive of SURF filesender
Het liefst deel je een bestand vanuit je OneDrive, maar als je het echt bijvoorbeeld extern moet verzenden, gebruik dan SURF filesender.
#6. Ga na wie bij welke bestanden kan
Wel zo handig, als je op afstand werkt: iedereen die bij alle bestanden kan. Toch? We wijzen in dit kader graag naar het motto: Wees terughoudend met vertrouwen!
#7. Zorg voor een veilig wachtwoord
Een extra wachtwoord reset helpt bij het weren van kwaadwillenden. Gelet op de recente ransomware aanval bij Universiteit Maastricht is daar besloten een wachtwoord van minimaal 15 karakters te nemen. Vooral de lengte maakt een wachtwoord moeilijk te kraken. Dit mag een zin zijn die makkelijk te onthouden is en moeilijk voor anderen te raden.
#8. Maak regelmatig een back-up
Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken van jouw eigen apparaten, ook van jouw smartphone.
#9. Wees voorzichtig met gratis software
Zorg voor een betaalde versie, want wie gratis software gebruikt, betaalt met zijn data. Gratis WhatsApp is populair en veel gebruikt. Gebruik dit echter niet voor vertrouwelijke informatie. Veilige software is (goedkoop) te verkrijgen via Surfspot (www.surfspot.nl).
#10. Gebruik een veilige internet browser
Maak gebruik van Microsoft Edge of Google Chrome en bij voorkeur geen Microsoft Internet Explorer. Deze internet browser is verouderd en daardoor erg kwetsbaar.
#11. Zorg dat anderen je Fontys apparatuur niet kunnen gebruiken
Iets waar u zich op kantoor waarschijnlijk geen zorgen over hoeft te maken, zijn kinderen, gasten of andere familieleden die uw werklaptop of andere apparaten gebruiken. Zorg ervoor dat familie en vrienden begrijpen dat ze uw Fontys apparaten niet kunnen gebruiken. Zij kunnen per ongeluk informatie wissen of wijzigen, of, misschien nog erger, het apparaat per ongeluk infecteren.
#12. Versnipper ook thuis te verwijderen vertrouwelijke documenten
Zorg dat vertrouwelijke documenten door rondsnuffelen in papierbakken en/of papiercontainers niet op straat komen te liggen.
#13. Neem voldoende pauze
De meeste IT-fouten worden nog steeds door mensen gemaakt. Door af en toe rust te nemen, ben je ook alerter op dit soort dingen.