Sprint naar content
Foto van persoon

Onderzoeksleider 3D-Printen in Metalen

Ir. R. (Rein) van der Mast

Rein van der Mast studeerde in Delft Industrieel Ontwerpen en verdiepte zich bij Werktuigbouwkunde in verschillende vervaardigingstechnieken. Halverwege de jaren ‘90 liet hij zijn eerste prototypen 3D-printen. Hij ontwikkelde ’s werelds eerste 3D-geprinte (titanium) vulpen (2013) en vond de 3D-geprinte vulpenpunt uit (2016). Sinds 1998 adviseert hij anderen over 3D-printen. Hij was jarenlang als manager Design & Engineering werkzaam bij de Eindhovense metaalprinterbouwer Additive Industries. In 2016 maakte hij de overstap naar Fontys Engineering. Zijn expertise is 3D-printen in metalen op basis van poederbed metaalprinten met laser.


Rein is werkzaam op de Brainport Industries Campus (BIC). Hij heeft er de algemene leiding over Objexlab Metal, een Fontys-onderdeel dat beschikt over een moderne Renishaw RenAM 500S. Hij leidt de bijdragen van Fontys Engineering (Eindhoven), Fontys Innovation Business School (Venlo) en Fontys Avans Juridische Hogeschool (Tilburg) in Castlab Proeftuin, een onderzoek naar het vervangen van onderdelen op en langs het spoor waarvoor geen reservedelen (meer) bestaan (OPZuid EFRO). Verder is Rein de initiatiefnemer van Industrial Additive Manufacturing in Metals (IAMM), een duurzaam samenwerkingsverband tussen de hogescholen Windesheim, Saxion en Fontys gericht op 3D-printen in metalen. Meerdere universiteiten, brancheorganisaties, opleidingscentra en hightech bedrijven hebben zich aangesloten (Regieorgaan SIA SPRONG).

Promotieonderzoek
Op dit moment voert Rein zijn promotieonderzoek uit bij de KU Leuven (Additive Manufacturing Research Group), met als zijn promotor Prof Dr Brecht Van Hooreweder en co-promotoren Dr Bart Van der Schueren (CTO Materialise) en Dr Erik Puik (lector Smart Manufacturing bij Fontys). Dit onderzoek is een vervolg op zijn eigen onderzoek, dat hij eerder met private middelen verrichtte ten behoeve van zijn vulpennen. Hij is tevens de initiatiefnemer van RoSuRF, een project met onder meer Dunlee (Philips Healthcare) dat het automatisch verwijderen van de bij het metaalprinten tijdelijk benodigde steunstructuren betreft (PPS-toeslag, uitgevoerd door Holland High Tech).

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys


Rein van der Mast (december 2022) Hogescholen werken samen om van 3D-metaalprinten - eindelijk - succes te maken,
Artikel Link Magazine

Rein van der Mast (november 2022) Samenwerking hogescholen rondom 3D-metaalprinten, Artikel Made in Europe

Rein van der Mast (december 2021) Gaat AM vliegwiel in beweging krijgen, Artikel 3D Print Magazine

Rein van der Mast (oktober 2020) AM vergt toch echt een andere manier van werken, Artikel 3D Print Magazine

Rein van der Mast (september 2019) 3D geprinte grijper voor folie, Artikel 3D Print Magazine

Rein van der Mast (maart 2018) Efficiente inzet am vraagt brede blik, Artikel High-Tech Systems

Rein van der Mast (maart 2017) AM Design Paradigm, Artikel 3D Print magazine

Rein van der Mast (nov 2016) Ken de beperkingen van 3D metaalprinten, Artikel 3D Print magazine


Contact

Foto van persoon

Ir. R. (Rein) van der Mast

Onderzoeksleider 3D-Printen in Metalen