Docentonderzoeker / metaalprint expert

Rein van der Mast

Rein van der Mast studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft. Ruim twintig jaar geleden liet hij al prototypen van onderdelen van consumentenproducten 3D-printen. Sinds 1998 adviseert hij anderen op het vlak van additive manufacturing (AM), een andere benaming voor 3D-printen, via zijn bureau SOLide in Dordrecht. Ook werkte hij als manager Design & Engineering bij Additive Industries in Eindhoven, ’s lands eerste bouwer van metaalprinters voor de industrie. Docentonderzoeker Rein van der Mast heeft als expertise: integraal ontwerpen voor AM, ontwerprichtlijnen voor AM, AM procestechnologie, software voor AM


Additive manufacturing

Hij noemt zich 'Revelator AM Design Paradigm'. ‘AM’ staat voor additive manufacturing, een andere, vooral in de industrie gebruikte naam voor 3D-printen. ‘Design Paradigm’ betreft het complex van elkaar veelal tegenwerkende factoren, waarbij de beste oplossing een compromis betreft. Wie bij het rechtstreeks 3D-printen van metalen voorwerpen bijvoorbeeld een zo hoog mogelijke dichtheid wil behalen, voegt veel energie toe. De uitzetting en krimp die daardoor ontstaat doet de positienauwkeurigheid echter afnemen. Zo ook bij ondersteunende structuren. Meer ervan leidt veelal tot een nauwkeuriger resultaat, maar ook tot meer verbruik, langer printen en meer nabewerken. Meer dan voorheen moet volgens Van der Mast de ontwerper met deze aspecten en hun onderlinge wisselwerking bekend zijn. Een ontwerper die simpelweg zijn ontwerp bij de werkvoorbereider neerlegt zonder verdere betrokkenheid is hierbij niet op zijn plaats. Hij moet bekend zijn met de mogelijkheden en beperkingen die met 3D-printen samenhangen evenals hoe ze te slim te combineren met conventionele vervaardigingsoplossingen, iets dat hij als ‘revelator’ met liefde verkondigt.

Rein is werkzaam op Brainport Industries Campus [BIC]. Hij heeft hier de algemene leiding over Objexlab M en Objexlab C.

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Succesful case of topolygy optimazation and 3D printing in high-tech equipment

Ir Rein van der Mast, Fontys University of applied Sciences, Engineering Talk on 26 June 2019 at Rapid.Tech + FabCon 3.D, Session Education.

Onderzoeksprojecten

- PRinting Insert Dies (Pride); sept 2019 t/m jan 2020

- Printed Extrusion Die (PrExiD): jan t/m jul 2019

- 3D middels plating (feb 2018 t/m jul 2019)

- Personaliseren met 3D printen (apr 2018 t/m jul 2019)


Rein van der Mast (oktober 2020) AM vergt toch echt een andere manier van werken, Artikel in 3D Print Magazine

Rein van der Mast (september 2019) 3D geprinte grijper voor folie, Artikel in 3D Print Magazine

Rein van der Mast (maart 2017) AM Design Paradigm, Artikel: in 3D Print magazine

Rein van der Mast (nov 2016) The pen mightier than the sword, Artikel in: 3Ders, taal: Engels

Rein van der Mast (nov 2016) Ken de beperkingen van 3D metaalprinten, Artikel in: 3D Print magazine


Contact

Ir. Rein van der Mast

Docentonderzoeker / metaalprint expert