Sprint naar content
 

Vier FHK-studenten maken buitenlanddroom waar

Sfeerafbeelding Fontys

Door Tim Durlinger l Tilburg, 9 juni 2018 l This article in English

Met een beurs stimuleert het VSBfonds afgestudeerden om een vervolg aan hun studie te geven in het buitenland. Dit jaar werden landelijk 165 beurzen toegekend, voor een totaalbedrag van 1,33 miljoen euro. Acht Fontysstudenten vielen hierbij ‘in de prijzen’ en liefst de helft daarvan is afkomstig van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK). Wie zijn deze vier en wat is hun motivatie?

Margot Kerstens

Sfeerafbeelding Fontys
Als (bijna) afgestudeerde student aan de Academie voor Danseducatie is Margot Kerstens opgeleid tot dansdocent, -maker en -performer. Toch beseft de 28-jarige Etten-Leurse dat het belangrijk is om zich te onderscheiden, wil ze een succesvolle danscarrière opbouwen.  “Ik wil me specialiseren in de expressie binnen de moderne dans”, weet ze al. En ook waar ze dat gaat doen: bij Kibbutz Contemporary Dance Company in het Noord-Israëlische Ga’aton. Het is volgens Margot een van de meest toonaangevende dansgezelschappen ter wereld, met een gerenommeerd internationaal dansprogramma van vijf maanden. Mede dankzij een beurs van 6.000 euro vanuit het VSBfonds kan ze in februari 2019 voor het eerst naar Israël. “Ik wil de verschillende turbulente gebeurtenissen in dat land onderzoeken en wat de invloed daarvan op dans is geweest. Die ervaring wil ik gebruiken om als docent en maker op andere manieren de wereld in te kijken dan alleen door een westerse bril.”

Jet Robert

Sfeerafbeelding Fontys
Voor haar afstudeeronderzoek aan de Academie voor Danseducatie besloot Jet Robert intuïtief dat ze iets wilde doen met de actualiteit: de vluchtelingenproblematiek. Jet stelde zich de vraag hoe dans vluchtelingen kan helpen om beter te integreren in de Nederlandse samenleving. “Ik heb dansles gegeven in een asielzoekerscentrum en een voorstelling gedanst met twee Syrische jongens”, vertelt de 23-jarige Utrechtse. Het werd een succes en in juli vorig jaar behaalde ze het diploma Docent Dans.
Nu gaat Jet op zoek naar verdieping. Afgelopen zomer maakte ze in New York kennis met Gibney Dance Center, gespecialiseerd in comtemporary dans. “Gibney brengt dans op plekken waar deze normaal niet zou zijn. Zo werken ze met kwetsbare doelgroepen die normaliter niet met dans in aanraking komen.” Jet is aangenomen bij Gibney en vertrekt begin september voor zes maanden naar New York. De beurs van 6.000 euro uit het VSBfonds helpt haar daarbij.

Sake Wijers

Sfeerafbeelding Fontys
In juni studeert Sake Wijers (21) af aan de Academie voor Muziek- en Musicaltheater. Met de 7.000 euro die hij uit het VSBFonds krijgt, kan hij op 3 september beginnen aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij de master ‘Musical Theatre’ gaat volgen. “Een jaar intensief werken aan jezelf als performer, samen met de beste mensen uit het vak. Ik heb van dichtbij gezien dat het enorm kan helpen wanneer mensen op het podium een verhaal zien waarin zij zich herkennen of waar ze juist erg om moeten lachen of huilen. Wanneer ik in Nederland carrière kan maken, hoop ik zoveel mogelijk mensen te bereiken met mijn werk. Mensen die het niet altijd gemakkelijk hebben en van wie ik hoop de zorgen enigszins te verlichten. Ook wil ik ouderen en hulpbehoevenden avonden van vermaak bieden. Ze helpen om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.”

Joost Nikkessen

Sfeerafbeelding Fontys
Het kunstenveld is volop in beweging. Joost Nikkessen (22) uit Chaam, net afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming, wil hierop als toekomstig kunst- en cultuureducator anticiperen. Hij is ervan overtuigd dat wat hij heeft geleerd tijdens de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving,  op enig moment weer achterhaald zal zijn. Het tweejarige schakel- en masterprogramma ‘Culturele Studies’ aan de Katholieke Universiteit Leuven bereidt hem nog beter voor op die toekomst. Zijn streven is het ‘dienen van de maatschappij’: “Ik wil haar als educator, schrijver, curator of spreker in aanraking laten komen met de kunsten. Omdat ik geloof dat zij het uitzonderlijke vermogen hebben om verschillende werelden met elkaar te verbinden. Een beurs brengt mij een stuk dichter bij dit ideaal omdat ik dan mijn engagement, vooral op theoretisch gebied, kan professionaliseren.” VSBfonds beloonde zijn oproep met 10.000 euro.