Toelating

 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

.

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

.

  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Werkplekeis bachelor
Je bent tenminste 8 uur per week werkzaam in het pedagogisch/didactisch werkveld. Dit mag zowel vrijwilligerswerk als een betaalde baan zijn. Overigens hoeft dit niet perse een hbo-functie te zijn (minimaal mbo niveau 4).

Contract tussen Fontys, student en werkplek
We vinden het belangrijk dat we goed contact hebben met jouw werkplek. Daarom stellen we een contract op. Van belang is dat de werkplek eerst door ons wordt goedgekeurd (werkplekscan). Het contract maak je bij start van je opleiding in orde. Zo weten zowel Fontys, de begeleider van de werkplek als jij als student wat er van je verwacht wordt.

Vrijstellingen
Op basis van elders verworven competenties (uit eerdere opleidingen, bijvoorbeeld Ad Pedagogisch Educatief Professional, en/of relevante werkervaring) kun je in aanmerking komen om de opleiding in verkorte tijd af te ronden of met minder studiebelasting. Vrijstellingen kunnen worden verleend op basis van een ervaringsportfolio en een assessment (relevante werkervaring, overige scholing/professionalisering e.d.).

Verkorte trajecten Leraar Pedagogiek
Voor studenten met een diploma Leraar Basisonderwijs (Pabo), Social Work (profiel welzijn en samenleving, zorg), CMV of MWD is een 2-jarig traject van 4 modules mogelijk. Studenten met een diploma Pedagogiek, Social Work (profiel Jeugd), SPH of Pedagogische Wetenschappen kunnen een traject volgen van 1,5 tot 2 jaar. Kijk voor meer informatie bij de opleiding Verkorte bachelor Leraar Pedagogiek.