Sprint naar content
 

Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Leraar Basisonderwijs

Wil je weten hoeveel collegegeld je dient te betalen voor deze opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Hier staat ook meer informatie over betaling collegegeld door je werkgever of een ander.

Lees meer over subsidieregelingen:

- Leven Lang Leren Krediet

- Beurzen voor leraren

- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

    Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.

    Stap 1: Je meldt je vóór 1 september aan via Studielink. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard. Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

    Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
    De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

    De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

    Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

    Meer informatie over je collegegeld vind je hier.

    Het is in Tilburg en Eindhoven ook mogelijk om in februari te beginnen met de pabo deeltijdopleiding. Benieuwd hoe dat werkt?

    meer informatie februari instroom

    Stel je vraag aan een docent of student

    Studiekeuze / adviesgesprek 

    Wil je graag hulp bij het oriënteren op jouw studiekeuze of wil je een gesprek over de verschillende routes naar het leraarschap? Maak dan een afspraak voor een studieadviesgesprek met studieadviseur Judith Boetzkes. 

    Wil je meer weten over de stage, de locaties of regelingen?

    Naar alle veelgestelde vragen

    Inkijkje bij de locaties

    Benieuwd hoe het is om aan de pabo te studeren in een van de steden? Neem hieronder een kijkje!


    In het echt is het nóg leuker. Je bent van harte welkom om onze locatie(s) tijdens een open dag live te komen ervaren! Je kunt ook een dagje meelopen of proefstuderen. Houd onze agenda in de gaten.

     

    • FAQ
       

      Veelgestelde vragen

      Fontys Kind en Educatie: Elke dinsdag loop je stage op een school binnen het partnerschap opleiden in school (POS). Je kunt daarover meer lezen op de website.

      Ja, je kunt jouw werkplek eventueel inzetten als stageplek door gebruik te maken van de mijlpalenregeling of subsidieregeling voor onderwijsassistenten. Bekijk hier alle subsidies.

      De opleiding bemiddelt voor een stageplaats met een opleidingsschool binnen het partnerschap opleiden in school (POS). Je hoeft dus zelf geen stageplek te zoeken. Je kunt wel voor de start van de studie een voorkeur uitspreken voor een stageplaats op een van de opleidingsscholen binnen het partnerschap opleiden in school (POS). We proberen dan zoveel mogelijk met je mee te denken. Streven is om die voorkeur te honoreren. De stageplaats wordt gekozen op basis van postcode.
      Dag mag. Je mag je voorkeur uitspreken en dit kan dus ook in een andere regio zijn. Het moet uiteraard wel in een regio zijn van één van onze leslocaties (Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Venlo).
      Iedere student van de FDT-opleiding loopt op dinsdag stage. Er is mogelijkheid tot meer dagen stage als je privé/werksituatie het toelaat; Je stage start al in de tweede week van je opleiding (streven). Je maakt in het eerste jaar kennis met zowel de onderbouw (groep 1 t/m 4) als de bovenbouw (groep 5 t/m groep 8) van je stageschool.
      Na het behalen van de propedeuse is het ook mogelijk om stage te lopen in het speciaal onderwijs. Je voert hierover overleg met jouw studiebegeleiders. Deze school voor speciaal onderwijs maakt deel uit van het partnerschap opleiden in school (POS).

      Zij-instroomopleiding: Zij-instroom studenten komen vaak vanuit een andere sector of een ander beroep. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsassistente of arts. Je komt hiervoor in aanmerking als je een hbo of wo-diploma op zak hebt en over relevante (werk)ervaring beschikt. Om te kunnen starten is het belangrijk dat je een geschiktheidsonderzoek afrondt, een Verklaring Omtrent Gedrag aanlevert en een school hebt waar je als zij-instromer bent aangenomen (fte 0.4 – 0.8). In het geschiktheidsonderzoek wordt er vastgesteld of je voldoende geschikt bent om direct voor de klas te staan, of je binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid kunt halen en welke begeleiding je hierbij nodig hebt vanuit Fontys. Dit traject en de lesstof wordt op maat gemaakt, op basis van jouw vooropleidingen en werkervaring.

      De school waar je werkt betaalt jouw opleidingstraject vanuit een subsidie van DUO en betaalt ook jouw salaris. Vanaf dag 1 sta je daarom betaald voor de klas, zelfstandig maar met begeleiding vanuit Fontys.

      Naar pabo zij-instroom

      Flexibele Deeltijdopleiding: Als je de pabo deeltijdopleiding volgt, ga je een dag of twee avonden in de week naar school. Op locatie Eindhoven en Venlo is dit een dagdeel en in Tilburg twee avonden. Je hebt dus minder contacturen dan tijdens het voltijdprogramma. Daarnaast loop je één dag stage in de week. Je kunt werk en studie op die manier goed combineren. Het werk dat je daarnaast doet, hoeft niet aan te sluiten op de studie: de onderwijservaring die je opdoet vindt plaats in de stageperiodes van de opleiding.

      Bij de pabo deeltijdopleiding behaal je een volledig pabo-diploma. Kenmerkend voor een zij-instroomtraject is juist dat je via een maatwerktraject wel een lesbevoegdheid behaalt, maar géén pabo-diploma ontvangt.
      Ja dat kan. Meer informatie vind je hier.
      We vinden het belangrijk dat je meteen ervaringen op doet in de praktijk. Natuurlijk verwachten we niet dat je meteen zelfstandig voor de klas staat. Je begint met opdrachten in kleine groepjes, zoals bijvoorbeeld het voorlezen van een boekje of het uitleggen van een spel. Je wordt begeleid door een stagebegeleider vanuit het kindcentrum of de basisschool. Ook staat er vanuit Fontys een opleidingsdocent voor je klaar, die je helpt met het vormgeven van jouw leerproces.
      De ene locatie is wat groter, de andere wat kleiner, de ene locatie bevindt zich op een campus met allerlei andere opleidingen, de andere locatie staat meer op zichzelf. Op alle locaties staat kwaliteit van het onderwijs hoog in het vaandel en hechten we veel waarde aan persoonlijke aandacht voor jou als student. We raden je aan om verschillende locaties te bezoeken om een beeld te krijgen wat bij jou het beste past, van de pabo in Brabant tot aan de pabo in Limburg. Elke locatie van pabo deeltijd volgt hetzelfde programma.