Omscholingstraject Make IT Work

 • Over het programma
 • Waarom dit omscholingstraject
 • Opzet programma
 • Voor wie
 • Voor werkgevers
 • Aanmelden en assessment
 • Vakgebied ICT verkennen
 • Deelnemende werkgevers
Sfeerafbeelding Fontys

Ben je geïnteresseerd om in de kansrijke IT-sector aan de slag te gaan, dan is omscholing met het unieke opleidingstraject van Make IT Work misschien wel iets voor jou!

Make IT Work maakt het voor hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond mogelijk zich te laten omscholen naar een IT-functie op bachelorniveau en in een baan van start te gaan. Cursisten worden via een tool geselecteerd voor Make IT Work.

Werkgevers en kandidaat-cursisten ontmoeten elkaar tijdens een werkgeversmarkt. Wanneer de werkgever en de kandidaat een akkoord hebben, kan de kandidaat als cursist mee doen in de omscholing tot de volgende IT-functies.

Software Engineering

Startdatum: 29 augustus 2022

Sfeerafbeelding Fontys
download flyer

BI & Data Analytics

Startdatum: 29 augustus 2022

Sfeerafbeelding Fontys
download flyer

Doel van het omscholingsproject is de mismatch op de huidige arbeidsmarkt aan te pakken. Inspelen op de urgente vraag van werkgevers en tegelijk kans bieden aan mensen die een carriereswitch willen en werkzoekende hoogopgeleiden een uitdagende IT-baan bieden.

Make IT Work is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en startte in 2015. Inmiddels hebben ruim 400 cursisten Make IT Work succesvol doorlopen en is daarvan 97% werkzaam in een IT-baan. In samenwerking met andere hogescholen lopen er verschillende trajecten in het land. Vanaf 2020 is Fontys Hogeschool ICT uitvoerder in Zuid-Nederland.

Lees meer op de website: it-omscholing.nl.

Fontys startte in het voorjaar van 2020 een eerste traject van Make IT Work in de opleidingsrichting Software Engineering en opnieuw in 2021. In 2022 start naast Software Engineering tevens Business & Data Analytics en naar verwachting later ook Security Specialist.
Op ieder moment kunnen kandidaten zich aanmelden voor Make IT Work door het online assessment te maken. Bij het inloggen bij het assessment kun je aangeven dat je voor standplaats Eindhoven kiest.

Start en duur 
De opleiding bestaat uit twee fases. De eerste vijf maanden word je opgeleid door Fontys Hogeschool ICT. Na succesvolle afronding van het eerste deel ga je zes maanden fulltime aan de slag bij een van de aangesloten werkgevers en word je tegelijkertijd verder geschoold. Tijdens de tweede fase ga je meteen een salaris verdienen. Er zijn enkele terugkomavonden bij Fontys.

Na afronding van het gehele traject ontvang je een certificaat met skills van een Software Engineer, BI & Data Analytics specialist of Security specialist. Je beschikt dan over de in het omscholingstraject opgedane kennis en vaardigheden en je hebt een half jaar werkervaring. Gezien de grote vraag naar deze functies is het zeer waarschijnlijk dat je een glansrijke carrière tegemoet gaat in de zich steeds verder ontwikkelende en groeiende IT-sector.

Hoog opgeleid (HBO/WO) en op zoek naar (ander) werk?

Make IT Work biedt omscholing voor hoogopgeleiden zonder specifieke ICT-achtergrond naar een ICT-functie op bachelorniveau. Make IT Work is een investering in jezelf!

meer info kandidaten

Het profiel van de IT'er in wording is vastgesteld. Minimale vereisten zijn:

 • diploma op bachelor- of wo-niveau
 • de juiste motivatie om zich te laten omscholen naar een IT-functie op bachelorniveau
 • kennis van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • goede analytische vaardigheden
 • goede communicatie- en adviesvaardigheden
 • accuraat kunnen werken
 • zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • proactieve werkhouding
 • gedurende het eerste deel van de omscholing een beschikbaarheid van 40 uur per week en gedurende het tweede deel eveneens 40 uur per week beschikbaarheid

Werkgever en op zoek naar ICT-talent?

Make IT Work helpt werkgevers om ICT-vacatures in te vullen. Make IT Work schoolt hoogopgeleiden tot ICT'er. Dit gebeurt volgens de actuele vraag uit de arbeidsmarkt en met specifiek op werkgever ontwikkelde competenties. Voor werkgevers een investering van €6000 excl. salaris van de nieuwe medewerker.

meer info werkgever

Sfeerafbeelding Fontys

Ervaart u problemen bij het invullen van IT-vacatures?

Deelname als werkgever aan Make IT Work is voor bedrijven of instellingen de oplossing om het tekort aan ICT-personeel aan te pakken. Het omscholingstraject Make IT Work maakt het voor hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond mogelijk zich te laten omscholen naar een IT-functie op bachelorniveau en direct in een baan te starten. Uiteraard is het ook mogelijk een interne medewerker te laten omscholen.

Kandidaten worden via een tool geselecteerd voor Make IT Work. Werkgevers en kandidaten ontmoeten elkaar tijdens een werkgeversmarkt. Wanneer de werkgever en kandidaat een akkoord hebben, kan de kandidaat als cursist meedoen in de omscholing tot Software Engineer, Business & Data Analytics Specialist of Security Specialist.

   Brochure werkgevers Make IT Work

   download brochure

   Plan een kennismakingsgesprek

   Wilt u meer weten over het programma en eventuele deelname voor uw bedrijf of organisatie?
   Neem dan contact op met Senne de Ruiter, Make IT Work Fontys Hogeschool ICT.

   0885080283
   makeitwork@fontys.nl
   0657091120.

   Je meldt je aan als kandidaat voor het assessment om toegelaten te kunnen worden tot het programma Make IT Work. Voor een goede voorbereiding volgt hier informatie over het assessment:

   • De aanmeldpagina en assessment is Engelstalig, maar antwoorden en documenten mogen in het Nederlands.
   • Elk onderdeel bij de cognitieve test begint met een lange uitleg en 3 oefenvragen. Neem hiervoor ruim de tijd en ga pas door als het onderdeel helemaal duidelijk is.
   • Na ieder afgerond onderdeel kun je het assessment stoppen en later weer op te pakken.
   • Duur assessment is ca. 1 uur, neem hier de tijd voor in een rustige ruimte.
   • Assessment vraagt om CV en motivatiebrief. Denk ook aan een pasfoto voor herkenning door potentiële werkgevers bij het speeddaten.
   • Zorg dat je je CV toevoegt vóór afronding van het assessment!
   • Neem het assessment serieus, op basis daarvan ga je al dan niet door in de procedure!

    Aanmelden assessment

    Interesse in het omscholingstraject Make IT Work?
    Lees meer over het volledige proces of ga direct door naar Registreren en Login voor het assessment.


    Sfeerafbeelding Fontys
    naar assessment tool

    Wil je het vakgebied ICT verkennen of zelf aan de slag? Dan zijn onderstaande websites een aanrader:

    Om te verkennen of de onderwerpen bij het omscholingstraject Software-engineering je inspireren, kun je het beste de tutorials gebruiken die basisprogrammeren aanbieden met Java of C#.

    Om te verkennen of de onderwerpen bij het omscholingstraject Business-Data-analist je inspireren, kun je het beste de tutorials gebruiken die basisprogrammeren met Python, SQL of R aanbieden. Ook tutorials waarin dataverwerking uitgelegd wordt, zijn daar interessant voor.

    Nieuwsgierig wat ICT-ers bezig houdt? Abonneer je dan op www.tweakers.net

    Social mediakanaal waar veel ICT-ers elkaar ontmoeten: www.reddit.com/r/ICT/

    • Online voorlichting kandidaten Make IT Work

    Direct aanmelden

    aanmelden toelatingsassessment
    Cursusniveau
    Post bachelor
    Lesplaats(en)
    Eindhoven
    Lesdagen en -tijd
    maandag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur
    Studiebelasting
    Theorie: 5 maanden* fulltime. Praktijk: 6 maanden* fulltime.
    Kosten
    Kosten: € 1000. Te betalen in twee termijnen (eerste termijn € 300, tweede termijn € 700)
    Bijdrage werkgever
    € 6000
    * Totale studieduur: 11 maanden