Sprint naar content

Leraar Omgangskunde

Leraar Omgangskunde

Jouw toekomst

Na je opleiding tot Leraar Omgangskunde heb je jouw tweedegraads lesbevoegdheid voor het vak omgangskunde.

Waar kun je werken?

Als leraar omgangskunde kun je in het middelbaar beroepsonderwijs aan het werk. Het vak omgangskunde is daar vaak onderdeel van het lesrooster. Soms kun je op een middelbare school of het praktijkonderwijs werken als (groeps)leerkracht. Ook buiten het onderwijs kun je veel kanten op.

Groep studenten omgangskunde

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Jij geeft les in het vak omgangskunde op voornamelijk het mbo. Jij werkt met leerlingen aan het samenwerken in een team. Je organiseert lessen over lichaamstaal of over het oplossen van meningsverschillen. Jij leert samen communiceren en maakt jongeren zelfredzaam voor de maatschappij.

Als trainer werk je voor bedrijven of organisaties. Je geeft workshops over het gebruik van sociale media of communicatie in de zorg. Voor de ene klus werk je in groepen, voor de andere één op één. Waar je ook werkt, jij leert anderen communiceren en omgaan met verschillen.

Als consultant geef je advies over het verbeteren van communicatie. Bijvoorbeeld binnen een bedrijf of organisatie, of binnen teams. Zijn er problemen op de werkvloer? Dan help jij die oplossen.

Als onderwijsadviseur hou je de kwaliteit van het onderwijs in de gaten. Je zorgt ervoor dat scholen op een goede manier lesgeven: een manier die past bij de leerlingen van nu. Je denkt ook mee over het verbeteren van het onderwijscurriculum voor jouw schoolvak of verwante vakken.

Als begeleider in het onderwijs werk je samen met leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Je geeft één-op-één begeleiding aan leerlingen met leerstoornissen. Of omdat ze hulp nodig hebben om hun gedrag te verbeteren. Je kunt ook werken als loopbaanbegeleider of als mentor bij jeugdzorginstellingen.

Volg een masteropleiding of cursus na je studie

Studeer jij graag nog even verder? Bijvoorbeeld om meer te leren over behoeften van leerlingen of het verbeteren van het onderwijs? Of volg een verdiepende cursus. Er is keuze genoeg om jezelf verder te ontwikkelen.

Jouw toekomst in cijfers

32

eerstejaars

3.7

studenttevredenheid, 1 (zeer ontevreden) - 5 (zeer tevreden)

Meer cijfers

Ervaringen

Jij helpt bijdragen aan gedragsverandering

Michael Matulessy

Docent Lerarenopleiding Omgangskunde

Omgangskunde betreft de studie van gedrag en gedragsverandering. De docent omgangskunde heeft oog voor de mens achter de student, werkt vanuit gelijkwaardigheid en is in staat om zichzelf als instrument in te zetten om gedragsverandering van binnenuit te bewerkstelligen. Het gaat om het uitnodigen van de ander om vanuit zichzelf - ook van binnenuit dus - mee te veranderen.

Als docent omgangskunde zie jij de leerlingen zoals zij willen zijn en faciliteer je hen in kansen om het beste uit zichzelf te halen.

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Omgangskunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Omgangskunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg