Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Tijdens deze opleiding leer je over drie belangrijke onderwerpen: onderwijs, communicatie en pedagogiek. Na de opleiding kun jij gaan werken als docent omgangskunde die alles weet van sociologie en communicatie, maar ook van het ontwerpen van onderwijs en het verbeteren van lesmethoden.
Je loopt ieder jaar stage. Je leert je eigen lessen ontwikkelen en trainingen geven.
Je verdiept je in ontwikkelingspsychologie, groepsdynamica, burgerschap, begeleiden van leerlingen, specifieke behoeften en innovatief ontwerpen van onderwijs.
Met zelfstudie én door jezelf te bestuderen.
Leraar Omgangskunde word je in de gezellige studentenstad Tilburg. Je verdiept je in de domeinen van omgangskunde en in het leraarschap. Wat je leert pas je toe in je stage op o.a. een praktijkschool of in het mbo.
Je leert hoe je jouw studenten kan ondersteunen in hun ontwikkeling en hen helpt bij het ontdekken van hun eigen drijfveren en ambities. De focus ligt op het begeleiden van persoonsvorming en loopbaanoriëntatie. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden en strategieën om hierin goed les te kunnen onderwijzen. Samen met medestudenten en docenten leg je een stevige basis voor je verdere opleiding. Wat je leert, pas je toe in je stage.
Groepsvorming staat centraal. Je verdiept je in de diverse taken van de docent, de groepsdynamica en ethiek. Je onderzoekt de ontwikkeling van de mens, met ook aandacht voor specifieke behoeften. Daarnaast ligt de focus op het ontwerpen van een onderwijsleertraject, waarbij je je specialiseert in het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van burgerschapsonderwijs. Zo draag jij bij aan de ontwikkeling van jongeren.
Tijdens diverse stages ontdek je het leraarschap verder.
In de postpropedeuse ga je je ook specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Kies jij voor meer verdieping of verbreding in jouw vak? Wat dacht je van de track Nederlands als tweede taal (NT2)? Je kunt ook studeren in het buitenland of onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid (bi-certificeren). De keuze is aan jou!
Het leren op de werkplek (stage) wordt steeds belangrijker; zo krijg je steeds meer ervaring. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en docenten ondersteunen jou op weg naar het worden van de docent die jij wilt zijn.In je laatste jaar ben je voornamelijk zelfstandig aan de slag binnen de school en als leraar in de klas, in het beroepsonderwijs.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven (waar het vak omgangskunde onderdeel is van het rooster).
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.