Sprint naar content

Leraar Omgangskunde

Leraar Omgangskunde

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Tijdens deze opleiding leer je over drie belangrijke onderwerpen: onderwijs, communicatie en pedagogiek. Na de opleiding kun jij gaan werken als docent omgangskunde die alles weet van sociologie en communicatie, maar ook van het ontwerpen van onderwijs en het verbeteren van lesmethoden.

Drie studenten bespreken iets met elkaar in een klaslokaal
  • Onderwijs, communicatie, sociologie en pedagogiek.

    Je loopt ieder jaar stage. Je leert je eigen lessen ontwikkelen en trainingen geven.

  • Je leert over de elf domeinen van omgangskunde.

    Je verdiept je in ontwikkelingspsychologie, groepsdynamica, burgerschap, begeleiden van leerlingen, specifieke behoeften en innovatief ontwerpen van onderwijs.

  • Jij ontwikkelt jezelf!

    Met zelfstudie én door jezelf te bestuderen.

Opbouw van de komende vier jaar

Leraar Omgangskunde word je in de gezellige studentenstad Tilburg. Je verdiept je in de domeinen van omgangskunde en in het leraarschap. Wat je leert pas je toe in je stage op o.a. een praktijkschool of in het mbo.

Studiebelasting

  • ±40 uur per week, incl. stage
  • in de loop van je studie werk je steeds zelfstandiger; hierdoor neemt contacttijd af en neemt leren op de werkplek en zelfstudie toe
Student staat voor de klas te vertellen over de stof
jaar 1
Tilburg

Je propedeusejaar

Je leert hoe je jouw studenten kan ondersteunen in hun ontwikkeling en hen helpt bij het ontdekken van hun eigen drijfveren en ambities. De focus ligt op het begeleiden van persoonsvorming en loopbaanoriëntatie. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden en strategieën om hierin goed les te kunnen onderwijzen. Samen met medestudenten en docenten leg je een stevige basis voor je verdere opleiding. Wat je leert, pas je toe in je stage.

Student in overleg met andere studenten
jaar 2, 3, 4
Tilburg

Postpropedeuse

Groepsvorming staat centraal. Je verdiept je in de diverse taken van de docent, de groepsdynamica en ethiek. Je onderzoekt de ontwikkeling van de mens, met ook aandacht voor specifieke behoeften. Daarnaast ligt de focus op het ontwerpen van een onderwijsleertraject, waarbij je je specialiseert in het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van burgerschapsonderwijs. Zo draag jij bij aan de ontwikkeling van jongeren.

Tijdens diverse stages ontdek je het leraarschap verder.

Student in overleg met andere studenten
wat kies jij?
Tilburg

Profileren naar interesse

In de postpropedeuse ga je je specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.

Kies jij voor meer verdieping of verbreding in jouw vak? Wat dacht je van de track Nederlands als tweede taal (NT2)? Je kunt ook studeren in het buitenland of onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid (bi-certificeren). De keuze is aan jou!

Groep studenten zijn bezig met een opdracht
leren door dóen
Tilburg

Zelf voor de klas

Tijdens je studie loop je ieder jaar stage en word je begeleid in jouw ontwikkeling. Je gaat steeds meer zelf lesgeven. In je laatste jaar ben je voornamelijk zelf als leraar aan de slag in het beroepsonderwijs. In de slotfase van je opleiding werk je aan de ontwikkeling van jouw onderzoekend vermogen.

En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven (waar het vak omgangskunde onderdeel is van het rooster).

Foto voor het talentgericht onderwijsmodel van Fontys Educatie
talentgericht onderwijs
Tilburg

Oog voor jouw talent

Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.

> Ontdek hoe jij de leraar wordt die je wilt zijn

Ervaringen van studenten

De docenten hier kijken echt naar de persoon achter de leerling; een goed voorbeeld

Lisa

Student Lerarenopleiding Omgangskunde Tilburg

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Eigenlijk gebeurde dat vrij impulsief. Eerder heb ik een opleiding tot theaterdocent gedaan en een opleiding toegepaste psychologie. Op de theateropleiding merkte ik dat ik het leuk vond om op de voorgrond te staan, wat je in de klas natuurlijk ook doet. Van de studie toegepaste psychologie vond ik juist de vakken inhoudelijk heel gaaf. Daarom besloot ik voor het vak omgangskunde te kiezen in combinatie met het docentschap. Vervolgens ben ik maar gewoon begonnen, zonder al te veel verwachtingen. Vanaf het allereerste moment ben ik verrast over de studie! Er wordt heel erg ingezet op vrijheid en je eigen leerproces. Het hebben van een eigen visie wordt gestimuleerd. Dat trekt mij erg aan.”

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?

“Dat zijn er meerderen. Eén van mijn hoogtepunten is het eerste onderzoek dat ik mocht doen op de opleiding. Ik besloot te onderzoeken of je empathie bij zestienjarige kan vergroten. Valt dit te ontwikkelen? Dat bracht mooie inzichten. Op deze leeftijd vinden zoveel ontwikkelingen plaats op sociaal en moreel gebied. Als Leraar Omgangskunde kunnen wij helpen deze ontwikkelingen zich op een juiste manier te manifesteren. Ook vind ik het interessant te achterhalen of omgangskunde een vak moet worden op de middelbare school, en zo ja waarom. Het leuke aan deze opleiding is dat je een groot deel zelf mag vormgeven. Dat werkt voor mij heel goed; ik moet ergens vuur voor voelen om er volledig voor te kunnen gaan. Dat gebeurt me nu wel, op mijn vorige opleidingen niet.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Fontys leert mij te staan voor de docent die ik wil zijn. Op de opleiding word je echt in je kracht gezet. Je positieve kanten worden vergroot en je wordt zeker niet naar een algemeen plaatje gestuurd. Er wordt echt gekeken naar het individu; wie ben jij en waar liggen jouw krachten? Sommige studenten vinden dat juist lastig, die werken liever met een stramien. Maar uiteindelijk maakt deze studie iedereen creatiever en leer je beter keuzes te maken.”

Hoe wil jij straks het verschil in het onderwijs maken?

“Wat ik merk is dat er in de wereld vaak een bepaald stramien zit. Iets is al jaren hetzelfde, dus moet het zo blijven. Dat past niet bij mij; ik vind het veel leuker om ergens vraagtekens bij te zetten. Om kritisch te kijken naar alles wat er speelt in de wereld. Maar tegelijkertijd wil ik ook veiligheid creëren in een klas en iedereen het gevoel geven dat hij of zij mee mag doen. Als docent moet je bijna een soort kunstenaar zijn met een groot palet. Je moet veiligheid kunnen handhaven en tegelijkertijd iedereen aandacht geven. Dat zijn ineens heel veel rollen ineen.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Met het vak omgangskunde ben je meer dan een docent. Het gaat ook heel erg om die psychologie. Mijn tip? Stuur je oude middelbare school een mailtje en vraag een snuffeldag aan. Zo krijg je een beter beeld van het docentschap. En anderzijds: sla alvast eens een boek open dat op de boekenlijst staat en betrekking heeft op psychologie. Dat geeft je waarschijnlijk een goed beeld van de inhoud, maar ook van het taalniveau waarmee je gaat werken. Verder kan ik alleen maar lovende woorden delen over de docenten van de opleiding. Zij zijn heel sociaal en pedagogisch, heel menselijk. Ze kijken echt naar de persoon achter de leerling. Een goed voorbeeld dat je meteen kunt overnemen!”

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Omgangskunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Omgangskunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg