Educational Needs

 • 2 jaar
 • Master
 • Deeltijd
Start september | Eindhoven, Tilburg, Sittard, 's-Hertogenbosch, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Bergen op Zoom

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting

Wil jij als onderwijsprofessional bijdragen aan ontwikkelkansen voor jouw leerlingen of studenten? Wil jij complexe onderwijsvraagstukken analyseren en kritisch nadenken over aanpassingen hierin? Zijn er bepaalde onderwijsthema’s waarin jij je wil specialiseren? Dan is de flexibele deeltijdmaster Educational Needs de opleiding voor jou waarin jij je eigen studiepad kiest.

Over de opleiding

In de masteropleiding Educational Needs leer je uitgaan van de mogelijkheden van leerlingen, studenten, leraren en andere betrokkenen. Iedereen verdient een plek in de maatschappij, ongeacht zijn of haar mogelijkheden. Tijdens de opleiding leer je diversiteit te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je op een innovatieve manier leert omgaan met complexe onderwijsvraagstukken. Je kunt je specialiseren in allerlei facetten van Gedrag, Leren en Begeleiden. Dit zijn tevens de afstudeerrichtingen. Daarnaast kun je je verdiepen in diverse thema’s door één of twee specialisaties te behalen. 

Kom proefstuderen!

Kom je uit Vlaanderen?

Studeren in voltijd?

Waarom de master Educational Needs?

 • Door de vrije modulekeuze bepaal je zelf waarin jij je specialiseert
 • Directe koppeling vanuit de opleiding naar je eigen praktijk
 • Zeer flexibele deeltijdmaster op diverse locaties in Nederland
 • Studeren in je eigen tempo

 

Wat ga je leren?

Je kiest binnen de Master Educational Needs (EN) voor één of twee afstudeerrichting(en) (Leren, Gedrag of Begeleiden). De opleiding bestaat uit een generiek en specifiek deel. In het generieke deel werk je samen met medestudenten en je studiecoach onder andere aan je visie op Educational Needs en onderzoekend vermogen.

In het specifieke deel draait het om jouw inhoudelijke kennis, gekoppeld aan de gekozen afstudeerrichting(en). Deze kennis haal je vanuit de inhoud van onze modules of kennis die je elders hebt opgedaan. Dit verwerk je in je portfolio's. Daarnaast is het mogelijk je extra te specialiseren in een bepaald onderwijsthema.

Wil je meer weten over de modules en specialisaties binnen de Master Educational Needs? Bekijk dan hier alle informatie.

 • Volg inhouden van onze modules
 • Leer de ontwikkelkansen van leerlingen of studenten te herkennen
 • Specialiseer je bijvoorbeeld in motoriek, begaafdheid of het jonge kind
 

‘Fontys heeft door de persoonlijke aanpak echt aandacht voor wie ik ben.’

Janne (student)

 

Hoe ziet je week eruit?

Een masteropleiding volgen naast je baan vraagt behoorlijk wat energie en tijd. Per week besteed je gemiddeld 3,5 uur per module, 8 uur aan zelfstudie en 8 tot 16 uur aan verbeteringen en vernieuwingen van je eigen (onderwijs) praktijk.  

 • Je past de theorie direct toe in de praktijk
 • Afhankelijk van de modules die je kiest, weet je op welke dagen er les is

 
 

Toelatingseisen

Havo/Vwo
Niet toelaatbaar

MBO
Niet toelaatbaar

HBO & WO
Je bent in het bezit van een hbo- of universitair bachelor diploma/getuigschrift.

Heb je geen bachelor gericht op onderwijs gevolgd? Dan mis je de onderwijsachtergrond die verondersteld wordt in deze master. Houd daar rekening mee met het maken van je keuzes en de tijdsinvestering die je naast het volgen van de master nodig zult hebben om ontbrekende competenties aan te vullen.

Overige toelatingseisen
Je beschikt over een werkplek waar je de opdrachten vanuit de opleiding kunt uitvoeren.

Niet de juiste vooropleiding?

Beschik je niet over de juiste vooropleiding, neem dan contact op met het bedrijfsbureau: m: oso@fontys.nl / t: 08850 77133

 

afspelen

 

Opbouw

De master EN bestaat uit een generiek deel en een specifiek deel.

  In de studiecoachlijn van het generieke deel werk je samen met medestudenten en je studiecoach onder andere aan je visie op Educational Needs, onderzoekend vermogen en internationalisering.

   Je kiest voor één of twee afstudeerrichtingen uit Leren, Gedrag of Begeleiden. Je toont deze aan in twee portfolio’s: Meesterschap en Doorwerking. De kennis die je daarvoor nodig hebt kun je opdoen door vrije keuze uit ons ruime moduleaanbod en/of inzetten van kennis die je elders hebt opgedaan. Desgewenst kun je aanvullend kiezen voor één of twee nadere specialisatie(s) op een specifiek thema.

   Modules

   Benieuwd naar alle modules die je kunt volgen? Download het module overzicht hier.  

   Specialisatie

   Benieuwd waar je je in kunt specialiseren? Bekijk ze hier.

   • Bij het portfolio Meesterschap toon je de kennisverbreding en –verdieping aan. Dit doe je door binnen jouw afstudeerrichting(en) te laten zien hoe je deze kennis toepast in complexe onderwijssituaties;
   • Bij het portfolio Doorwerking laat je zien hoe je vanuit je eigen beroepsrol met de opgedane kennis een proactieve rol neemt binnen jouw organisatie.
    
    

   Werk/stage

   Binnen de Master Educational Needs is het belangrijk om een werkplek te hebben. Je past het geleerde toe in je praktijk en je haalt er feedback op bij bewijsmateriaal dat je in je portfolio’s wilt gebruiken. Het is dan ook een vereiste wanneer je deze master wil volgen.  

   Alle informatie over werkplekleren vind je hier.

   Na deze opleiding

   • bezit je een internationaal erkende titel Master of Education
   • heb je een kritische kijk op je eigen kracht, op de ontwikkelmogelijkheden van kinderen, collega’s, je team en de schoolorganisatie
   • ben je een erg gewilde professional in het onderwijs
   • kan je aan de slag als gedragsspecialist, leerspecialist of begeleidingsspecialist

    

   Hoe combineer je werk en prive met een Masterstudie bij Fontys?

    

   Meer weten over de opleiding Educational Needs (Master)

   Kom kennismaken

   • kom praten met studenten
   • bekijk een filmpje
   • stel je vragen
   • meld je aan voor events

   Voor inhoudelijke vragen over de opleiding kun je terecht bij onze coördinatoren.

   Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:

   • Belastingvoordeel
   • Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
   • Levenlangleren krediet
   • Beurzen voor leraren
   • Subsidieregeling tweede lerarenopleiding

   Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
   Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

   Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

   Stap 2: Je mag de Studiekeuzecheck doen.
   De Studiekeuzecheck voor bachelors en associate degrees in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.

   De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys

   Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
   De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

   Meer informatie over je collegegeld vind je hier.