Veel gestelde vragen over de opleiding

We helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de opleiding MBRT. Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je liever iemand persoonlijk spreken? Neem gerust contact met ons op!

Zijn wiskunde B en natuurkunde echt nodig?

Binnen het vak stralingsdeskundigheid, maar ook binnen alle andere vakken zal je berekeningen moeten kunnen maken. Daarnaast gaat het natuurlijk veel over straling en de gevolgen daarvan. Niet alle studenten hebben wiskunde B en natuurkunde in hun pakket, belangrijk is dan dat je feeling hebt met de vakken, er plezier in hebt en bereid bent er zelf flink wat tijd in te steken. Denk aan:

Natuurkunde:

• soorten stralen;
  • atomen.

Wiskunde (zo gericht mogelijk):

• machten inclusief e-machten;
  • logaritmes inclusief natuurlijke logaritmes;
  • tekenen en aflezen (semi-)logaritmisch papier;
  • lezen van grafieken;
  • redactie sommen (leesvaardigheid);
  • gebruik rekenmachine (haakjes etc. in combinatie met machten).

Veel informatie en lessen zijn op internet te vinden. Zoek ook iemand in je omgeving die je kan helpen!

Heb ik biologie nodig?

Binnen Medische vakken, maar ook binnen alle andere vakken, ga je alles leren over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam. Een zekere kennis op het gebied van biologie is dus wel nodig. Heb je geen biologie gehad, dan is het verstandig je op deze onderwerpen voor te bereiden.

Wat is de verdeling tussen theorie en praktijk?

Je hebt in het eerste leerjaar ongeveer 40% theorie, 40% praktijklessen en 20% zelfstudie.

Is er een toelatingsexamen?

Als jij voldoet aan de toelatingsgseisen ben je welkom op onze opleiding. Wij hebben geen numerus fixus of een toelatingsexamen. Wel adviseren we je om een gesprek aan te vragen met een van onze studenten of docenten. Je krijgt dan de kans om meer te weten te komen over de opleiding en het werken als mbb-er. Heb je interesse in zo’n gesprek? Stuur dan een mailtje aan studiekeuzecheck-mbrt@fontys.nl

Welke vakken krijg je?

In het propedeusejaar krijg je de vakken; radiodiagnostiek, echografie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, stralingsdeskundigheid, interpersoonlijke vaardigheden, medische vakken en beroepsproduct. Deze lessen worden in verschillende werkvormen gegeven; hoorcolleges, werkcolleges, practica en projecten.

Ik heb dyslexie of een andere bijzondere omstandigheid, is er begeleiding?

Wanneer je bij ons komt studeren, word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (SLB-er). Deze docent zal je gedurende de tijd dat je bij ons studeert persoonlijk begeleiden en helpen met de aanvraag voor bijvoorbeeld extra tijd bij toetsen wanneer je dyslexie hebt. Ook wanneer je hulp nodig hebt bij het maken van een studieplanning, een moeilijke thuissituatie hebt, last hebt van faalangst enzovoort, dan is je SLB-er de persoon bij wie je terecht kan. Samen bekijk je de hulpvraag die jij hebt en de begeleiding die je daarvoor vanuit Fontys kan verwachten.

Hoe ziet een weekrooster eruit?

Reken op een studielast van ongeveer 40 uur per week. De lessen zijn gepland tussen 08.30 uur en 18.00 uur. Een enkele keer zal je ook later in de avond les krijgen Het rooster ligt voor 10 weken vast. Je hebt niet de hele dag ingeplande lessen, soms zullen er ook een aantal tussenuren zijn. Deze tijd kan je gebruiken om zelfstandig te werken aan je opdrachten, samen met andere studenten aan een project werken, of om te oefenen in het skillslab. Natuurlijk is het ook eens gezellig om in de tussenuren lekker naar het centrum van Eindhoven te gaan!

Wanneer ga ik op stage?

Stages in het ziekenhuis zijn vanaf het eerste studiejaar een vast onderdeel van de opleiding. In jaar één en twee loop je korte oriënterende stages. In het derde jaar kies je een minor en loop je een half jaar stage. Het vierde jaar is je afstudeerstage en werk je aan je afstudeerproject. De stageadressen zijn over een groot deel van Nederland verspreid. Er zijn ook stageadressen in België en Duitsland. De kans is dus redelijk groot dat je een keer stage loopt in een ander deel van het land of in België of Duitsland.

Is er wel voldoende werk na de opleiding?

Op het moment is er ruim voldoende werk, onze afstudeerders hebben vaak meteen of binnen een paar maanden na het behalen van de bachelor een baan gevonden. Kijken in de toekomst is moeilijk; jij zal over 4-5 jaar afstuderen. Het lijkt erop dat er dan ook voldoende werk zal zijn maar dat kunnen we natuurlijk niet garanderen.

Kun je na de opleiding verder studeren?

Dat kan. Sommige studenten kiezen voor een universitaire opleiding en anderen voor een master, bijvoorbeeld Gezondheidswetenschappen. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren bij het al bij jou vertrouwde FPH! Wij verzorgen namelijk verschillende post-hbo-opleidingen, cursussen en trainingen voor professionals