Sprint naar content

Alumnus Stella over Technische Bedrijfskunde

Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Stella Pelzers en ik ben 24 jaar oud. Ik woon in Eindhoven, maar oorspronkelijk kom ik uit Nieuwstadt. Dit is een klein dorpje vlakbij Sittard in de buurt. Ik leer op dit moment Spaans en verder werk ik parttime bij Fontys als Onderwijsassistent.  

Waarom ben je Technische Bedrijfskunde gaan studeren? 

Dat is al meteen een hele goede vraag. Ik ben zelf een hele grote twijfelaar als het gaat over belangrijke beslissingen maken. Ik heb op de middelbare school bewust een breed profiel gekozen, NG en NT met economie. Ik wist nog niet zo goed wat ik later wilde en ik hoopte daarmee nog veel opties open te houden. Toen ik klaar was met de havo kwam ik erachter dat ik ontzettend veel mogelijkheden had als vervolgstudie en ik had geen idee wat ik moest kiezen. Wat mij vooral heeft geholpen om de definitieve keuze te maken is het praten met mensen in mijn omgeving. Ik heb aan veel kennissen gevraagd wat zij vroeger of nu studeerden en dat vergeleken met mijn interesses. Ook heb ik gevraagd wat ze bij mij vonden passen. Stewardess was een antwoord wat ik vaak hoorde bij het tweede, maar dat was het voor mij toch niet helemaal.  

Een manager van mijn toenmalige bijbaantje bij de bioscoop studeerde zelf ook aan de opleiding Technische Bedrijfskunde en hij zei dat hij dacht dat dit echt iets voor mij was. Ik was enthousiast geworden over de inhoud van de opleiding en de mogelijkheden die er zijn in het beroepenveld. Daarna ben ik mezelf beter gaan oriënteren door een open dag en meeloopdag van deze Fontys-opleiding te bezoeken. Ik werd meteen enthousiast van de leuke sfeer die er op de locatie hing. Ik had een erg goed gevoel bij de opleiding en heb toen de keuze gemaakt om me in te schrijven! Ik ben nog altijd erg blij met deze keuze.   

Waarom heb je ervoor gekozen om na de studie nog een master te gaan doen? 

Ik heb zelf de eerste drie jaar van de middelbare school op het atheneum gezeten. Het ging me daar wel altijd moeilijk af, ik moest hard studeren en haalde met moeite een 6 voor mijn proefwerken. Ik ben in overleg met mijn mentor en vader overgestapt naar de havo. Toch heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik heel graag wilde weten of ik het niveau van de universiteit aan kon. Dit heeft meegespeeld in de keuze om na het hbo nog verder te studeren. Daarnaast leek me de master Supply Chain Management gewoon heel erg interessant, ik wilde de materie van deze opleiding graag aan mijn eigen kennis toevoegen.  

Welke master heb je gevolgd en wat heb je geleerd bij deze opleiding? 

Zoals ik al eerder vertelde heb ik de opleiding Supply Chain Management gedaan op Tilburg University. Er zijn eigenlijk twee belangrijke aspecten die ik hier geleerd heb. Allereerst natuurlijk de inhoud van de opleiding: waar je bij Technische Bedrijfskunde vooral leert kijken naar het verbeteren van interne bedrijfsprocessen, leer je bij Supply Chain Management naar het gehele netwerk van bedrijven te kijken en hoe je hier de processen zo optimaal mogelijk kunt inrichten. Daarnaast leer je op de universiteit toch wel op een iets andere manier naar problemen kijken, je kijkt meer vanuit een wetenschappelijk oogpunt naar problemen. Daarnaast leer je ook op een ander 'level' te denken. Ik kan dit moeilijk uitleggen. Een voorbeeld: waar je op het hbo veel bezig bent om theorieën afzonderlijk van elkaar te bestuderen, leer je hier veel meer verbanden te leggen en theorieën echt te integreren met elkaar. Dit is een extra 'denkslag' die ik heb geleerd op de universiteit.

Heb je er al over nagedacht welke kant je in het werkveld op wilt?

Ik vind het nog steeds erg moeilijk om precies te kiezen welke kant ik op wil. Supply Chain Management en Technische Bedrijfskunde zijn beiden brede opleidingen. Dat is ook precies waarom ik vanaf september een traineeship ga doen, waarbij ik twee jaar lang op drie verschillende functies ga werken om erachter te komen wat echt goed bij mij past. Ik weet wel dat consultancy en projectmanagement twee aspecten zijn die mij aantrekken in een baan. Dat is waar ik mij het eerste in wil verdiepen tijdens het traineeship. 

Wat voor activiteiten heb je naast je studie Technische Bedrijfskunde bij Fontys kunnen ondernemen? 

Ik heb altijd een bijbaantje bij de bioscoop gehad. Hier werkte ik één doordeweekse avond en een dag of avond in het weekend. Dit voelde voor mij helemaal niet zo als werken, het was namelijk ook altijd heel gezellig. Wij werkten in totaal met meer dan 50 medewerkers, met sommigen heb ik nu nog steeds contact. Daarnaast was ik ook wel redelijk actief bij de studievereniging BGE (Bedrijfskundig Genootschap Eindhoven). Ik ging vaak naar de feestjes die werden georganiseerd en vond het heel leuk om op een informele manier met mijn medestudenten om te gaan. Eén jaar heb ik de introductieweek voor nieuwe studenten mee georganiseerd. Ook was ik geregeld te vinden bij mijn vrienden en vriendinnen, om lekker samen te borrelen en bij te kletsen. Al met al: er is echt wel tijd om nevenactiviteiten te doen! 

Wat heeft jou het meest geïnspireerd tijdens je studiejaren bij Fontys in Eindhoven? 

Wat ik heel leuk vond is dat veel docenten een achtergrond in het bedrijfsleven hebben. Het is erg interessant om erachter te komen wat de docenten hebben gedaan voordat ze docent werden. Er is zo’n diversiteit aan verschillende achtergronden aanwezig, dat het heel erg helpt om in gesprek te gaan om erachter te komen welk pad jij later wilt gaan bewandelen.

De gastcolleges vond ik daarnaast altijd heel erg interessant. Ik kan me herinneren dat er eens een gastspreker van Vanderlande is komen vertellen over hun systemen en bedrijfsprocessen. De complexe omgeving waarin zij opereren heeft me super enthousiast gemaakt om later binnen een écht technisch of hightech bedrijf aan de slag te gaan.  

Wat zou jij willen meegeven aan aankomend studenten die nog twijfelen over hun studiekeuze? 

Jezelf goed oriënteren is heel erg belangrijk. Uiteindelijk ben jij diegene die de studie moet gaan doen, je maakt de keuze voor jezelf. Vrienden en familie kunnen je helpen erachter te komen welke opleidingen er allemaal zijn. Probeer daar goed uit te zoeken wat matcht met je eigen interesses en sterktes. Probeer de voor- en nadelen van de opleiding(en) met elkaar af te wegen, niet alleen inhoudelijk, maar kijk vooral ook naar wat je later met de opleiding kan worden.

Meelopen of proefstuderen? Bekijk hier de opties!

Sfeerafbeelding Fontys

Meer alumni over Technische Bedrijfskunde