Technische Bedrijfskunde (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Zorg jij voor vooruitgang? Ben jij een verbeteraar en durf jij te vernieuwen? Dan is de praktische, uitdagende en brede technische managementopleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou. Als technisch bedrijfskundige ga jij analytisch en oplossingsgericht aan de de slag met (verbeteringen in) bedrijfsprocessen en organisatieveranderingen.

Over de opleiding

Technische Bedrijfskunde studeren: dat doe je in en vooral met de Brainport Regio Eindhoven. Hier bedenken en verbeteren de slimste (technische) bedrijven de nieuwste producten. Jij leert om bij deze bedrijven de bedrijfsprocessen te verbeteren. Dit doe je samen met je medestudenten, je groepsbegeleider en vakdocenten. Na vier jaar studie ben jij klaar om bedrijven waar ook ter wereld te helpen en te verbeteren. Al tijdens de opleiding vul jij je cv met bedrijfservaring. Zo ben je aan het einde van je studie 'ready for business'! 

Waarom zou jij kiezen voor een opleiding Technische Bedrijfskunde?

 • Technische Bedrijfskunde is een brede opleiding met aandacht voor mens, organisatie, economie en techniek.
 • Je volgt de opleiding midden in de regio met de slimste bedrijven van het land, de Brainport Regio.
 • Je kunt deelnemen aan een excellentietraject en binnen je opleiding al starten met je masteropleiding.
 • Je werkt in kleine projectgroepen waar veel begeleiding en aandacht is voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
 • Docenten van de opleiding zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven.
 • Veel studenten vinden al tijdens hun afstudeerperiode een baan.
 • Na je opleiding start je met het hoogste brutostartsalaris voor hbo-studenten. (Bron)

 

Wat ga je leren?

Als manager moet je initiatief nemen, durven, doen, vooruit denken en van veel bedrijfsprocessen iets weten. Zo help jij een bedrijf beter te presteren. Technische Bedrijfskunde bereidt je hierop voor door:

 • je te laten werken aan veel (bedrijfs-)opdrachten en projecten bij grotere technische bedrijven en multinationals;
 • je te leren: samenwerken, analyseren, organiseren en zelfstandig beslissingen te nemen;
 • je vakken aan te bieden als productielogistiek, economie, communicatie, marketing & organisatie en productietechniek.

Wij heten je graag welkom!

 
afspelen

Rick van Ham, student

"Tijdens je studie kom je veel in contact met bedrijven, zodat je niet alleen maar in de schoolbanken zit." Bekijk de studieweek van Rick >>

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit:

 • Het ene moment volg je een les operations management;
 • Het volgende moment ga je naar een bedrijf toe om de doorlooptijd van een productieproces te verbeteren;
 • Tijdens een expertmeeting met onze docenten ontvang je feedback en feedfoward over je opdracht;
 • Samen met je medestudenten presenteer je aan het bedrijf hoe dit proces sneller en efficiënter kan;
 • Na een week hard werken vier je de goede resultaten met je projectgenoten.

Meer weten? Bekijk de Sneakpreview studieweek!

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 482 respondenten
4 gemiddeld, 2392 respondenten
Aantal eerstejaars
 
348
119
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
72%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
51%
Doorstuderen
 
19%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Opfriscursus wiskunde 
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie. 

Snelstroomprogramma 
Heb jij het vwo N&T-diploma of een technisch mbo-diploma niveau 4, dan kun je studieduurverkorting krijgen. We gaan hierover graag met je in gesprek. 

Check-in gesprek (Studiekeuzecheck)
Nadat je jezelf hebt aangemeld via Studielink, ontvang je van ons een welkomstmail. Daarin verzoeken we je de vragenlijst van de Studiekeuzecheck in te vullen. Als je de vragenlijst ingevuld hebt, word je uitgenodigd een keuze te maken uit één van de check-in bijeenkomsten. Daarna volgt een individueel gesprek met een studieloopbaanbegeleider. De resultaten van de door jou ingevulde studiekeuzecheck worden hier besproken en er is ruimte voor het stellen van je vragen. Aan het einde van het gesprek volgt er een goed onderbouwd advies in hoeverre wij inschatten dat de opleiding bij je past. Dit advies is bedoeld om je zo goed mogelijk te helpen bij je definitieve studiekeuze en de start van je studie. Er wordt dus niets getest!

 

De studie Technische Bedrijfskunde is zo ingericht dat je veel zelf kan bepalen.”

Lars van Gerwen, student

Lees meer over ervaringen van studenten >>

 

Opbouw

In het eerste jaar werk je aan fictieve cases om voldoende basiskennis op te doen en je maakt kennis met het brede vakgebied van Technische Bedrijfskunde.

Hoeveel uren ben je per week met je studie bezig?

 • 20 contacturen met docenten (les)
 • 12 uur projecten/praktijk
 • 8 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als productielogistiek, economie, communicatie, natuurkunde, wiskunde, marketing & organisatie, business creativity, sociologie en productietechniek.

Je leert samenwerken, projectmatig werken en bedrijfskundig naar een organisatie kijken. Tijdens de projecten zoek je naar antwoorden op vragen als: hoe gaan we efficiënter produceren, hoe organiseren we onze nieuwe fabriek, kunnen we meer verdienen als ons bedrijf gaat uitbesteden?

Propedeuse in één jaar
Vanwege het afschaffen van de basisbeurs door de overheid besteden wij extra aandacht aan het nominaal doorlopen van je opleiding. Daarom hebben wij besloten dat je in één jaar je propedeuse moet halen. Het grote voordeel is dat je hiermee na een jaar duidelijkheid hebt over of je op de opleiding kan blijven en
als je mag blijven, kun jij je aandacht ook echt richten op je tweede jaar. Ruim 70% behaalt de Propedeuse in één jaar. Dit is hoger dan het hbo-gemiddelde in twee jaar. Er halen dus meer studenten hun propedeuse en ook nog eens in een kortere tijd.

Uitleg eerste jaar

Twee studenten leggen uit met welke begeleiding jij je Propedeuse in één jaar kunt halen.

Waar leer je beter dan in de praktijk? Al in het tweede jaar doe je projecten in en voor het bedrijfsleven. Je leert beter als je begrijpt hoe jij je kennis in de praktijk kunt gebruiken. Daarom voer je praktijkopdrachten uit bij bedrijven en volg je ondersteunende colleges over onderwerpen waarmee je bezig bent. Je gaat één dag per week ervaring opdoen in een bedrijf. In een groepje met medestudenten, samen met je groepsbegeleider en vakdocenten verbeter je een bedrijfsproces van een bedrijf. Je doorgrondt processen, pakt problemen aan en maakt kansen zichtbaar. Vragen die jij jezelf stelt op het gebied van tijdigheid, kwaliteit en productiviteit zijn bijvoorbeeld: hoe verkorten we de doorlooptijd, hoe halen we het meeste uit de productiemogelijkheden en wat willen de klanten? Je leert samen te werken en tegelijkertijd zelfstandig beslissingen te nemen; onmisbare vaardigheden voor een technisch bedrijfskundige ingenieur.

Je krijgt vakken als statistiek, inkoop, verandermanagement, B2B marketing, logistiek, operational excellence, methoden van onderzoek en operations management. 

Excellentietraject
Zoek je meer uitdaging en ben je bereid en in staat om een extra inspanning te doen tijdens je opleiding Technische Bedrijfskunde vanaf het tweede studiejaar? Dan bieden wij je samen met de TU/e en Tilburg University tijdens je hbo-studie een voorbereidend studieprogramma voor de universitaire masterstudies Operations Management Logistics, Innovations Management, Master in Information Management, Master in Strategic Management en Master in Supply Chain Management. Hierdoor kun je binnen vier jaar bij Fontys al starten aan je masteropleiding.

Stage 
Het derde jaar bestaat uit twee modules van een half jaar die je naar eigen keuze mag plannen en invullen. Eén daarvan is stage. Je gaat een deel van het derde jaar op stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je lost een bedrijfskundig probleem op en voert een verbetering door. Denk bijvoorbeeld aan het verkorten van een doorlooptijd of het verlagen van productiekosten. Je wordt begeleid vanuit de opleiding en je stageplek. Je loopt je stage altijd individueel.  

 
Minor 
In de andere helft van het derde jaar kies je een minor in binnen- of buitenland. Deze duurt een half jaar. Je kunt kiezen wat bij je past: zo bepaal jij je eigen toekomst en leer je meer over waar je kwaliteiten liggen. In een minor kun jij je kennis verdiepen of verbreden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in ondernemerschap of operational excellence? Dan kies je voor één van die minoren.  

In het laatste jaar van je studie kom je terug naar de opleiding voor een laatste groepsproject. Je gaat een internationaal georiënteerd bedrijf doorlichten en vaststellen hoe je dit bedrijf kunt helpen nog beter te presteren. Je verbetert bijvoorbeeld de logistieke keten of het innovatieproces, of de internationale marketing. 

Vakken die je in het vierde jaar kan verwachten Maatschappelijk ondernemen, innovatie, organisatie en IT, international marketing, supply chain management, finance & law, business English en business analysis.

Afstuderen 
Aan het einde van het vierde jaar is het tijd om af te studeren. De laatste fase voordat je de wijde wereld in mag als technisch bedrijfskundige. Je legt individueel een meesterproef af om aan te tonen dat je klaar bent voor de praktijk. Je analyseert een ingewikkeld bedrijfsprobleem en geeft advies aan je afstudeerbedrijf. Je laat zien dat je de kennis en vaardigheden, die je tijdens je opleiding hebt opgedaan in de praktijk, kan toepassen. 

Afstudeeropdracht over circulariteit (verduurzaming)

Lars studeert af bij Heijmans en maakte deze animatie over zijn opdracht.

 
 

Na je opleiding

Met een Bachelor of Science-diploma voor de opleiding Technische Bedrijfskunde kun je met trots zeggen dat je van waarde bent voor het bedrijfsleven. Als afgestudeerde kom je vaak terecht in het management van (technische) bedrijven. Dat kan op allerlei afdelingen zijn, zoals planning, marketing, organisatie, onderzoek, automatisering, logistiek of inkoop. Een manager draagt, samen met een team, verantwoordelijkheid en is continu bezig om de onderneming te coachen bij het stellen en realiseren van de juiste doelen. Na afronding van de opleiding heb je dus veel verschillende mogelijkheden. 

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • (technische) bedrijven in de Brainportregio;
 • ontwikkelcentra;
 • productiebedrijven;
 • handels- of dienstverlenende bedrijven;
 • een eigen bedrijf.

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Met de TU/e en Tilburg University hebben wij een speciaal programma ontwikkeld zodat je direct kunt doorstromen. 

 

Djim: "Tijdens mijn stage bij Kuhn komen theorie en praktijk bij elkaar."

 

Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

Vergelijkbare technisch bedrijfskundige opleidingen

 • Wil je de opleiding Technsiche Bedrijfskunde in het Engels volgen? Neem dan een kijkje bij de internationale opleiding Industrial Engineering & Management.
 • Heb jij iets met auto's, bussen, trams, motoren of mobiliteit in het algemeen? Ben jij ondernemend, veelzijdig en praktisch ingesteld? Automotive Management combineert kennis van mobiliteit met managementskills en bereidt je voor op een functie als technisch bedrijfskundige in de automotive branche.
 • In een mkb-bedrijf werken, een eigen bedrijf starten of een (familie)bedrijf overnemen, is dat wat jij na je studie wilt? Lijkt het je wat om in een klein tot middelgroot bedrijf de touwtjes in handen te hebben? Je bezig te houden met financiën, commercie, logistiek en ondernemerschap binnen een technische omgeving? Dan past Bedrijfsmanagement MKB perfect bij jou.

Techstart: een gezamenlijke propedeuse van alle technologische opleidingen in Eindhoven

Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Wat houden de opleidingen in? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je vanaf nu kiezen voor Techstart, een gezamenlijke propedeuse van verschillende technologische opleidingen binnen Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.