Technische Bedrijfskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Start februari en september | Eindhoven

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Kom proefstuderen
 • En meer...

Zorg jij voor vooruitgang? Ben jij een verbeteraar en durf jij te vernieuwen? Dan is de praktische, uitdagende en brede technische managementopleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou. Als technisch bedrijfskundige ga jij analytisch en oplossingsgericht aan de slag met (verbeteringen in) bedrijfsprocessen en organisatieveranderingen.

Over de opleiding

Technische Bedrijfskunde studeren: dat doe je in en vooral met de Brainport Regio rondom Eindhoven. Hier bedenken en verbeteren de slimste (technische) bedrijven de nieuwste producten. Jij leert om bij deze bedrijven de bedrijfsprocessen te analyseren en te verbeteren. Je onderzoekt de technische processen, de organisatie en de rol van mensen daarin, waarbij je oog hebt voor de economische gevolgen voor het bedrijf. Dit doe je samen met je medestudenten, je groepsbegeleider en vakdocenten. Na vier jaar studie ben jij klaar om bedrijven waar ook ter wereld te helpen, te verbeteren, weer gezond te maken en organisatieveranderingen door te voeren. Al tijdens de opleiding vul jij je cv met bedrijfservaring. Zo ben je aan het einde van je studie 'ready for business'! 

Deze afstudeerrichting start in september en februari!

Waarom kiezen voor Technische Bedrijfskunde?

 • Technische Bedrijfskunde is een brede opleiding met aandacht voor mens, organisatie, economie en techniek.
 • Je volgt de opleiding midden in de regio met de slimste bedrijven van het land, de Brainport Regio.
 • Je kunt deelnemen aan een excellentietraject en binnen je opleiding al starten met je masteropleiding.
 • Je werkt in kleine projectgroepen waar veel begeleiding en aandacht is voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
 • Docenten van de opleiding zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven.
 • Veel studenten vinden al tijdens hun afstudeerperiode een baan.
 • Na je opleiding start je met het hoogste brutostartsalaris voor hbo-studenten. (Bron)

 
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit:

 • Het ene moment volg je een les, zoals logistiek of operations management;
 • Het volgende moment ga je naar een bedrijf toe om de doorlooptijd van een productieproces te verbeteren;
 • Tijdens een expertmeeting met onze docenten ontvang je feedback en feedfoward over je opdracht;
 • Samen met je medestudenten presenteer je aan het bedrijf hoe dit proces sneller en efficiënter kan;
 • Na een week hard werken vier je de goede resultaten met je projectgenoten.

Spreekt deze studieweek je aan? Bezoek dan onze (online) events en leer meer over de opleiding Technische Bedrijfskunde!

In onderstaande infografic is het aantal eerstejaarsstudenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde in Eindhoven bij elkaar opgeteld. Dat zijn de eerstejaarsstudenten van vier afstudeerrichtingen: Technische Bedrijfskunde, Automotive and Mobility Management, Bedrijfsmanagement MKB en Industrial Engineering and Management.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 508 respondenten
3,7 gemiddeld, 2339 respondenten
Aantal eerstejaars
 
295
91
Door naar het tweede jaar
 
82%
78%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 43%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 47%
51%
Doorstuderen
 
28%
31%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je:
- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,
- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?
Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Opfriscursus wiskunde 
In het eerste jaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde wordt er een basiscursus wiskunde gegeven. Daarnaast biedt de Junioracademie een optionele opfriscursus Wiskunde aan in de zomervakantie. Klik hier voor meer informatie.

Snelstroomprogramma 
Heb jij een vwo-diploma met wiskunde B en natuurkunde? Dan kun je studieduurverkorting krijgen. We gaan hierover graag met je in gesprek

Check-in gesprek (Studiekeuzecheck) Nadat jij jezelf hebt aangemeld via Studielink, ontvang je van ons een welkomstmail met de uitnodiging voor de Studiekeuzecheck. Deze vul je in waarna je een nieuwe mail ontvangt met de uitnodiging voor een individueel Check-in gesprek met een studieloopbaanbegeleider. De resultaten van de door jou ingevulde studiekeuzecheck worden hier besproken en er is ruimte voor het stellen van je vragen. Aan het einde van het gesprek volgt er een goed onderbouwd advies in hoeverre wij inschatten dat de opleiding bij je past. Dit advies is bedoeld om je zo goed mogelijk te helpen bij je definitieve studiekeuze en de start van je studie. Er wordt dus niets getest!

Wil je goed voorbereid deelnemen aan het gesprek, oriënteer je dan goed via een van onze 'events'.

Heb jij nog praktische vragen? Bekijk dan deze video waarin Ramon je helpt een goede start te maken bij de opleiding Technische Bedrijfskunde!

 

"Het mooie aan de opleiding Technische Bedrijfskunde is dat het je laat proeven van alle vakgebieden in het bedrijfsleven."

Jules Simons, student Technische Bedrijfskunde

Lees meer over ervaringen van studenten >>

 

Opbouw

In het eerste jaar van je opleiding werk je samen met medestudenten aan opdrachten gebaseerd op echte uitdagingen van bedrijven om op deze manier voldoende basiskennis op te doen. Je bestudeert de theorie, waardoor je met een bedrijfskundige blik naar een organisatie leert te kijken. Daarnaast heb je de ruimte om te ontdekken welke bedrijven en specifieke invalshoeken je interessant vindt. Tijdens jaar 1 neem je al een kijkje bij verschillende bedrijven door er op bezoek te gaan en een korte periode mee te lopen. Zo maak je dus kennis met het vakgebied van Technische Bedrijfskunde in de gehele breedte.

Hoeveel uren ben je per week met je studie bezig?

 • 20 contacturen met docenten (les)
 • 12 uur projecten/praktijk
 • 8 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als productielogistiek, economie, communicatie, system technology, wiskunde, organisatie & management, business intelligence, kwaliteitsmanagement, marketing en productietechniek.

Bezoek een Proefstudeerdag en ontdek meer over de inhoud van deze vakken!

Tijdens de projecten zoek je naar antwoorden op vragen als: hoe kunnen we efficiënter produceren, hoe organiseren we onze nieuwe fabriek, kunnen we meer verdienen als ons bedrijf gaat uitbesteden en hoe kunnen we mensen meekrijgen met de verbeteringen die wij voorstellen?

Naast de projecten die jij met je groep uitvoert, voer je zelf individueel onderzoek uit en leer jij hoe je concrete doelen stelt om beter te worden in die onderwerpen die jou interesseren.

Propedeuse in één jaar
Vanwege het afschaffen van de basisbeurs door de overheid besteden wij extra aandacht aan het nominaal doorlopen van je opleiding. Daarom geldt bij ons dat je in één jaar je propedeuse moet halen. Het grote voordeel is dat je hiermee na een jaar duidelijkheid hebt over of je op de opleiding kan blijven. Bovendien kun je op die manier je aandacht ook écht richten op het tweede jaar van je studie. Ruim 70% van onze studenten behaalt de Propedeuse in één jaar. Dit is hoger dan het hbo-gemiddelde in twee jaar. 

Het eerste jaar

Bekijk de animatievideo en leer alles over het eerste studiejaar bij Technische Bedrijfskunde

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Waar leer je beter dan in de praktijk? Ook in het tweede jaar doe je projecten in en voor het bedrijfsleven. Je leert beter als je begrijpt hoe jij je kennis in de praktijk kunt gebruiken. Daarom ga je in onze opleiding je praktijkopdrachten uitvoeren bij bedrijven en volg je ondersteunende colleges over onderwerpen waarmee je bezig bent. Je gaat één dag per week ervaring opdoen in een bedrijf. In een groepje met medestudenten, samen met je groepsbegeleider en vakdocenten verbeter je daar een bedrijfsproces. Je doorgrondt processen, pakt problemen aan en maakt kansen zichtbaar. Vragen die jij jezelf stelt op het gebied van tijdigheid, kwaliteit en productiviteit zijn bijvoorbeeld: hoe verkorten we de doorlooptijd, hoe halen we het meeste uit de productiemogelijkheden en wat willen de klanten? Je leert samen te werken en tegelijkertijd zelfstandig beslissingen te nemen; onmisbare vaardigheden voor een technisch bedrijfskundige ingenieur.

Je krijgt vakken als statistiek, inkoop, verandermanagement, B2B marketing, logistiek, operational excellence, methoden van onderzoek en operations management. 

Onze studenten kunnen je alles vertellen wat dit in de praktijk inhoudt tijdens de online open dagen of bijvoorbeeld een 'Meet the student' event. Klik hier voor onze evenementen.

Bart en Medya vertellen

Hoe vinden onze studenten het om te studeren bij Technische Bedrijfskunde?

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Stage 
Het derde jaar bestaat uit twee modules van een half jaar die je naar eigen keuze mag plannen en invullen. Eén daarvan is stage. Je gaat een deel van het derde jaar op stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je lost een bedrijfskundig probleem op en voert een verbetering door. Denk bijvoorbeeld aan het verkorten van een doorlooptijd of het verlagen van productiekosten. Je wordt begeleid vanuit de opleiding en je stageplek. Je loopt je stage altijd individueel.

Djim liep stage bij Kuhn en vertelt je hoe hij dit heeft ervaren. Bekijk het filmpje hier.

Minor 
In de andere helft van het derde jaar kies je een minor in binnen- of buitenland. Deze duurt een half jaar. Je kunt kiezen wat bij je past: zo bepaal jij je eigen toekomst en leer je meer over waar je kwaliteiten liggen. In een minor kun jij je kennis verdiepen of verbreden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in ondernemerschap of operational excellence? Dan kies je voor één van die minoren.

Excellentietraject
Zoek je meer uitdaging en ben je bereid en in staat om een extra inspanning te doen tijdens je opleiding Technische Bedrijfskunde vanaf het tweede studiejaar? Dan bieden wij je samen met de TU/e en Tilburg University tijdens je hbo-studie een voorbereidend studieprogramma voor de universitaire masterstudies Operations Management Logistics, Innovations Management, Master in Information Management, Master in Strategic Management en Master in Supply Chain Management. Hierdoor kun je binnen vier jaar bij Fontys al starten aan je masteropleiding.

Jetske en Sukena vertellen

Studenten vertellen over het contact met bedrijven. Hoe ervaren zij dit?

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

In het laatste jaar van je studie kom je terug naar de opleiding voor een laatste groepsproject. Je gaat een internationaal georiënteerd bedrijf doorlichten en vaststellen hoe je dit bedrijf kunt helpen nog beter te presteren. Je verbetert bijvoorbeeld de logistieke keten of het innovatieproces, of de internationale marketing. 

Vakken die je in het vierde jaar kan verwachten Maatschappelijk ondernemen, innovatie, organisatie en IT, international marketing, supply chain management, finance & law, business English en business analysis.

Afstuderen 
Aan het einde van het vierde jaar is het tijd om af te studeren. De laatste fase voordat je de wijde wereld in gaat als technisch bedrijfskundige. Je legt individueel een meesterproef af om aan te tonen dat je klaar bent voor de praktijk. Je analyseert een ingewikkeld bedrijfsprobleem en geeft advies aan je afstudeerbedrijf. Je laat zien dat je de kennis en vaardigheden, die je tijdens je opleiding hebt opgedaan in de praktijk, kan toepassen.

Afstudeeropdracht

Lars studeert af bij Heijmans en maakte deze animatie over zijn opdracht over circulariteit (verduurzaming).

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Alumni over de opleiding

Sfeerafbeelding Fontys
lees hier ervaringen van oud-studenten
 
 

Na je opleiding

Met een Bachelor of Science-diploma voor de opleiding Technische Bedrijfskunde kun je met trots zeggen dat je van waarde bent voor het bedrijfsleven. Als afgestudeerde kom je vaak terecht in het management van (technische) bedrijven. Dat kan op allerlei afdelingen zijn, zoals planning, marketing, organisatie, onderzoek, automatisering, logistiek of inkoop. Een manager draagt, samen met een team, verantwoordelijkheid en is continu bezig om de onderneming te coachen bij het stellen en realiseren van de juiste doelen. Na afronding van de opleiding heb je dus veel verschillende mogelijkheden. 

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • (technische) bedrijven in de Brainportregio;
 • ontwikkelcentra;
 • productiebedrijven;
 • handels- of dienstverlenende bedrijven;
 • een eigen bedrijf.

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Met de TU/e en Tilburg University hebben wij een speciaal programma ontwikkeld zodat je direct kunt doorstromen. 

Bekijk hier ervaringsverhalen van onze alumni.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.

Voor start in februari

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Voor start in september

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Andere afstudeerrichtingen van Technische Bedrijfskunde

 • Wil je de opleiding Technische Bedrijfskunde in het Engels volgen, met een internationale groep klasgenoten? Neem dan een kijkje bij de internationale afstudeerrichting Industrial Engineering and Management.
 • Heb jij iets met auto's, bussen, trams, motoren of mobiliteit in het algemeen? Ben jij ondernemend, veelzijdig en praktisch ingesteld? De afstudeerrichting Automotive and Mobility Management combineert kennis van mobiliteit met managementskills en bereidt je voor op een functie als technisch bedrijfskundige in de automotive branche.
 • In een mkb-bedrijf werken, een eigen bedrijf starten of een (familie)bedrijf overnemen, is dat wat jij na je studie wilt? Lijkt het je wat om in een klein tot middelgroot bedrijf de touwtjes in handen te hebben? Je bezig te houden met financiën, commercie, logistiek en ondernemerschap binnen een technische omgeving? Dan past Bedrijfsmanagement MKB perfect bij jou.

Techstart: een gezamenlijke propedeuse van alle technologische opleidingen in Eindhoven

Je wilt een opleiding in de technologie volgen, maar welke? Wat houden de opleidingen in? Als je nog niet weet welke opleiding het beste bij jou past, kun je vanaf nu kiezen voor Techstart, een gezamenlijke propedeuse van verschillende technologische opleidingen binnen Fontys. Wil je er meer van weten? Kijk hier.

 

Locatie en contact

Eindhoven

De Rondom 1, Eindhoven
0885077288
technischebedrijfskunde@fontys.nl
31618347793
Facebook
Instagram
Youtube
LinkedIn
Twitter
De balie van Bureau Onderwijs (Service desk) in het Nexus gebouw vind je op de derde etage en is open van 11.00 - 14.00 uur. Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail.