Technische Bedrijfskunde

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven

Ben je onderzoekend, creatief en een team player? Wil jij álles te weten te komen over hoe technische bedrijven werken en hoe je ze kunt verbeteren? Dan is de praktische, uitdagende en brede technische managementopleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou. Als technisch bedrijfskundige ben jij hét aanspreekpunt voor bijna alle denkbare vragen over bedrijfsprocessen en organisatieveranderingen.

Over de opleiding

Technische Bedrijfskunde studeren: dat doe je in en vooral met de Brainport Regio Eindhoven. Hier bedenken en verbeteren de slimste (technische) bedrijven de nieuwste producten. Samen met je medestudenten, je groepsbegeleider en vakdocenten leer je om echte bedrijfsprocessen te veranderen. Na vier jaar studie ben je klaar om bedrijven waar ook ter wereld te helpen en te verbeteren. Al tijdens de opleiding vul je je CV met bedrijfservaring. Zo ben je aan het einde van je studie ready for business! 

Waarom opleiding Technische Bedrijfskunde?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en begeleiding
 • Excellentietraject voor gemotiveerde studenten: binnen je opleiding al starten aan je masteropleiding
 • Een opleiding midden in de regio met de slimste bedrijven van het land, de Brainport Regio
 • Brede technisch bedrijfskundige opleiding met aandacht voor mens, organisatie, economie en techniek

 

Wat ga je leren?

Als manager moet je initiatief nemen, durven, doen, vooruit denken en van veel bedrijfsprocessen iets weten. Zo breng je je bedrijf verder. Technische Bedrijfskunde bereidt je hierop voor.

 • Je doet veel (bedrijfs-)opdrachten en projecten
 • Je leert samenwerken, analyseren, organiseren en zelfstandig beslissingen nemen
 • Met vakken als: economie, communicatie, marketing & organisatie, logistiek en productietechniek
 
afspelen

Rick van Ham, student

"Tijdens je studie kom je veel in contact met bedrijven, zodat je niet alleen maar in de schoolbanken zit." Bekijk de studieweek van Rick >>

 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit:

 • Het ene moment volg je een les
 • Het volgende moment leer je een bedrijf kennen
 • En voer je spannende opdrachten uit voor echte bedrijven
 • Samen met je medestudenten en onder begeleiding van onze docenten

Vergelijkbare technisch bedrijfskundige opleidingen

Automotive Management, Bedrijfsmanagement MKB, Industrial Engineering & Management

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,9 gemiddeld, 482 respondenten
4 gemiddeld, 2392 respondenten
Aantal eerstejaars
 
348
119
Lesuren per week
 
12-18
12-18
Door naar het tweede jaar
 
72%
66%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 55%
45%
 
HBO-bachelor of hoger 58%
51%
Doorstuderen
 
19%
27%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
2%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Intakegesprek  Om te kijken of je geschikt bent voor onze opleiding en of je de juiste keuze hebt gemaakt, houden we een intakegesprek met je. Van jou verwachten we volledige inzet met bijbehorende resultaten. Van ons mag je verwachten dat we je een curriculum aanbieden dat studeerbaar is, zodat jij je propedeuse in één jaar haalt. Waar nodig met extra begeleiding. 

Snelstroomprogramma 
Heb je het vwo N&T-diploma of een technisch mbo-diploma niveau 4, dan kun je studieduurverkorting krijgen. We gaan hierover graag met je in gesprek. 

Opfriscursus wiskunde 
Kun jij wel een opfriscursus wiskunde gebruiken? Klik hier voor meer informatie. 

 

De studie Technische Bedrijfskunde is zo ingericht dat je veel zelf kan bepalen.”

Lars van Gerwen, student

Bekijk meer uitspraken van studenten >>

 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit:

 • 20 contacturen met docenten (les)
 • 12 uur projecten/praktijk
 • 8 uur zelfstudie

Je krijgt vakken als economie, communicatie, natuurkunde, wiskunde, marketing & organisatie, business creativity, sociologie en productietechniek.

Je leert samenwerken, projectmatig werken en bedrijfskundig naar een organisatie kijken. Je doet vooral kennis op van verschillende vakken. In fictieve projecten zoek je naar antwoorden op vragen als: hoe gaan we efficiënter produceren, hoe organiseren we onze nieuwe fabriek, kunnen we meer verdienen als ons bedrijf gaat uitbesteden?

Uitleg 1e jaar

Twee studenten leggen uit met welke begeleiding je je P in 1 jaar kunt halen.

Waar leer je beter dan in de praktijk? Al in het tweede jaar doe je projecten in en voor het bedrijfsleven. Je gaat één dag per week ervaring opdoen in een bedrijf. In een groepje met medestudenten, samen met je groepsbegeleider en vakdocenten verbeter je een bedrijfsproces van een bedrijf.  Zo pas je je vakkennis via projecten toe in de praktijk. Je doorgrondt processen, pakt problemen aan en maakt kansen zichtbaar. Vragen die je jezelf stelt op het gebied van tijdigheid, kwaliteit en productiviteit zijn bijvoorbeeld: hoe verkorten we de doorlooptijd, hoe verhogen we de kwaliteit en hoe halen we het meeste uit onze productiemogelijkheden. Wat willen de klanten? 

Je krijgt vakken als statistiek, inkoop, verandermanagement, B2B marketing, logistiek, operational excellence, methoden van onderzoek en operations management. 

Stage 
Het derde jaar bestaat uit twee modules van een half jaar die je naar eigen keuze mag plannen en invullen. Een daarvan is stage. Je gaat een deel van het derde jaar op stage bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je lost een bedrijfskundig probleem op en voert een verbetering door. Denk bijvoorbeeld aan het verkorten van een doorlooptijd of het verlagen van productiekosten. Je wordt begeleid vanuit de opleiding en je stageplek. Je loopt je stage altijd individueel.  

 
Minor 
In de andere helft van het derde jaar kies je een minor. Deze duurt een half jaar. Je kunt kiezen wat bij je past: zo bepaal je je eigen toekomst en leer je meer over waar je kwaliteiten liggen. In een minor kun je je kennis verdiepen of verbreden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in ondernemerschap of operational excellence? Dan kies je voor een van die minoren.  

In het laatste jaar van je studie kom je terug naar de opleiding voor een laatste groepsproject. Je gaat een internationaal georiënteerd bedrijf doorlichten en vaststellen hoe je dit bedrijf kunt helpen nog beter te presteren. Je verbetert bijvoorbeeld de logistieke keten of het innovatieproces, of misschien de internationale marketing. 

 

Afstuderen 
Aan het einde van het vierde jaar is het tijd om af te studeren. De laatste fase voordat je de wijde wereld in mag als technisch bedrijfskundige. Je gaat individueel een ingewikkeld bedrijfsprobleem analyseren en een bedrijf advies geven. Je laat zien dat je de kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt opgedaan in de praktijk kan toepassen.  

 
 

Na je opleiding

Als afgestudeerde van Technische Bedrijfskunde kom je terecht in het management van (technische) bedrijven. Bijvoorbeeld op de afdeling planning, marketing, organisatie, onderzoek, automatisering, logistiek of inkoop.  

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij:

 • technische bedrijven in de Brainportregio
 • ontwikkelcentra
 • productiebedrijven
 • handels- of dienstverlenende bedrijven
 • een eigen bedrijf

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Met de TU/e en Tilburg University hebben we een speciaal programma ontwikkeld zodat je direct kunt doorstromen. 

 

Djim loopt stage bij Kuhn

 

Meer weten over de opleiding Technische Bedrijfskunde

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Eindhoven
21 mrt 2020
10:00 - 14:00 uur
Selecteer

Heb je inmiddels een goed beeld van de opleiding Technische Bedrijfskunde, maar wil je een keertje de sfeer komen proeven? Meld je dan aan voor een meeloopdag!

Tijdens de meeloopdag volg je alle lessen die de student ook volgt. Je krijgt een goed beeld van het gebouw, de sfeer, de docenten en de studenten.

Maak kennis met een studieweek. Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere minicolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.

Open de Sneakpreview

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Aanvullende kosten: voor deze opleiding is de aanschaf van een laptop verplicht.

Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 mei - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet