Sprint naar content

Alumnus Thom over Technische Bedrijfskunde

Kun je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Thom Adams, ik ben 22 jaar en woon in Waalre. Eind 2019 ben ik afgestudeerd bij Fontys Technische Bedrijfskunde. Voordat ik bij Fontys ben gaan studeren heb ik havo (Economie & Maatschappij pakket) gevolgd op het Sint-Joris College in Eindhoven. Inmiddels werk ik bijna een jaar bij VDL GL Precision in Eindhoven.

VDL GL Precision maakt hoog nauwkeurige fijnmechanische onderdelen voor de machines van onder andere ASML, Thermo Fisher en de Lucht- en ruimtevaart. Het unieke aan VDL GL Precision is dat bijna alles ‘in-house’ gemaakt kan worden door middel van 10+ verschillende productieafdelingen, inclusief een grote cleanroom. Ik werk hier samen met 185 collega’s. Het bedrijf is extreem aan het groeien, de verwachting is dat we over 3 jaar richting de 260+ medewerkers gaan. Binnenkort wordt er ook een compleet nieuwe fabriekshal bijgebouwd.

Waarom ben je Technische Bedrijfskunde gaan studeren?

Ik vond mijn studiekeuze heel erg lastig, ik had een Economie & Maatschappij pakket maar vond de techniek en de hightech bedrijven in de regio altijd al erg interessant. Technische bedrijfskunde was voor mij de perfecte balans tussen de verschillende aspecten (Mens, Organisatie, Techniek en Economie) binnen een technische bedrijf. Het werken in projectgroepen bij bedrijven gedurende de opleiding en de vele loopbaanmogelijkheden spraken mij erg aan.

Kun je de functie die je nu vervult op je werk toelichten?

Op het moment ben ik Operations Trainee bij VDL GL Precision. Dit is een tweejarig Management Traineeship programma waarin ik allerlei verbeter- en implementatieprojecten mag uitvoeren bij verschillende afdelingen. Daarnaast ben ik onlangs verantwoordelijk geworden voor de logistieke taken en het productieproces van een van de productieafdelingen. Een Traineeship biedt mij de kans om zo veel mogelijk van de organisatie te zien en te kijken waar mijn interesses liggen. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden ga ik vanuit VDL een Management opleiding volgen. Het Traineeship stoomt mij klaar om dadelijk te starten op een mooie positie als bijvoorbeeld manager van meerdere productieafdelingen of als Project Manager. 

Na je afstuderen ben je aan het werk gegaan, hoe verliep deze overgang?

De overgang van studeren naar werken beviel mij goed. Ik had al vrij snel voor mijzelf besloten dat ik graag een traineeship wilde doen. Ik wist nog niet precies welke functie bij mij zou passen, daarom ben ik erg blij met de vrije rol die ik nu heb binnen het bedrijf zodat ik kan ontdekken waar mijn interesses liggen. Daarnaast biedt technische bedrijfskunde de kans om al bij veel bedrijven in de keuken te kijken door middel van projecten. Hierdoor raak je al een beetje gewend aan de werkvloer en de verwachtingen die er zijn.

Op welke manier komt wat je tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde hebt geleerd terug in je werk?

Vooral de projectmatige aanpak, theoretische modellen en tools pas ik veel toe om problemen te tackelen. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie in projectgroepen met veel verschillende typen mensen moeten omgaan, hier heb ik ook veel van geleerd en dit is iets waar je in het werkleven ook mee wordt geconfronteerd.  Niet iedereen is altijd even enthousiast of actief, toch moet je deze mensen proberen mee te krijgen. Ook heb je als technische bedrijfskundige zeker een voorsprong op de rest omdat je al zo actief bent geweest bij echte bedrijven door middel van projecten. Veel dingen die ik heb gezien bij de bedrijven waar ik in de keuken heb kunnen kijken kan ik toepassen bij het bedrijf waar ik nu werk.

Wat voor activiteiten heb je naast je studie kunnen ondernemen?

De studie staat je zeker niet in de weg om je hobby’s te kunnen doen. Ik heb naast mijn studie gehockeyd bij Oranje Rood in Eindhoven, hier trainde ik twee keer per week en nog een wedstrijddag op zondag. Daarnaast heb ik de laatste twee jaar van de studie een bijbaantje gehad. Maar het belangrijkste, ik heb vooral veel van het studentenleven kunnen genieten! Er was genoeg tijd om Stratumseind te verkennen. 

Wat heeft jou het meest geïnspireerd tijdens je studiejaren bij Fontys in Eindhoven?

Tijdens mijn studie heb ik projecten gedaan en stage gelopen bij onder andere ASML, Philips, VDL en Damen Shipyards. Ik ben het meeste geïnspireerd bij mijn afstudeerstage bij ASML. Hier mocht ik naast mijn afstudeeronderzoek ook meelopen met mijn stagebegeleider. Zij was de Productieleider van een aantal afdelingen in de Cleanroom. Ik vond het heel erg interessant om te zien hoe zij de verschillende afdelingen managede, daarnaast mocht ik ook bij veel gesprekken en vergaderingen van het hogere management zitten. Zo kreeg ik ook op strategische niveau een kijkje in de keuken. Onder andere deze stage bij ASML en de projecten bij de andere bedrijven hebben mijn interesse gewekt voor de hightech industrie.

Wat zou jij willen meegeven aan aankomend studenten die nog twijfelen over hun studiekeuze?

Ik wist tijdens mijn studiekeuze niet welke richting ik op wilde. Daarom heb ik voor een hele brede opleiding gekozen. Gelukkig is dit voor mij goed afgelopen en ben ik heel blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik zou de aankomende studenten willen meegeven niet alleen te kijken naar welke opleiding je leuk lijkt, maar ook te kijken welke functies/vakgebieden je interesses wekken.

Misschien ken je mensen in je omgeving die iets doen wat je interessant lijkt of eventueel kan je ook eens zoeken op LinkedIn naar personen met een leuke functie. Benader deze mensen en vraag ze eens hoe hun dag eruit ziet op het werk en wat zij hebben gestudeerd. Terugkijkend had dit mij ook meer zekerheid kunnen geven in mijn studiekeuze.

Plan ook vooral een meeloopdag in en ervaar eens hoe een dag eruit ziet van een Technische Bedrijfskunde student. 

Meelopen of proefstuderen? Bekijk hier de opties!

Sfeerafbeelding Fontys

Meer alumni over Technische Bedrijfskunde

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

Het machinepark van VDL GL Precision is uitgerust met extreem nauwkeurige machines. Deze moeten bewerkingen uitvoeren binnen het bereik van 0,01 cm. Een van de productieprocessen bij VDL GL Precision is laser welding, op de foto zie je een laser machine. Deze machine kan een hoog nauwkeurige las maken op het product.

Sfeerafbeelding Fontys

Een cleanroom is een ruimte waar (bijna) geen stofdeeltjes in de lucht zweven. Deze ruimte is geïsoleerd en kan je alleen betreden via een sluis.

Alles in deze ruimte is extreem schoon. Er mogen geen deeltjes op de producten van de klant zitten, dit kan extreme gevolgen hebben voor de machine waar het product uiteindelijk in wordt gemonteerd.

De cleanroom is de laatste stap in het productieproces, hier komen alle onderdelen samen en worden gemonteerd tot eindproduct.

Sfeerafbeelding Fontys

Bij VDL GL Precision wordt bij alle producten na het frezen en draaien onder een microscoop bekeken of er geen bramen aanwezig zijn.

Sfeerafbeelding Fontys

Op deze foto is een draai machine te zien met robot. De robot kan de machine beladen met producten, op deze manier kan er 24/7 geproduceerd worden. Veel van de machines bij VDL GL zijn uitgerust met een robot. Sommige robots zijn gemonteerd op een rails en kunnen meerdere machines beladen.