Vastgoed & Makelaardij

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Eindhoven
Ben jij geïnteresseerd in hoe mensen wonen, werken en leven en het vastgoed dat daarbij hoort? Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan in de praktijk en na te denken over de toekomst van vastgoed? Dan is de opleiding Vastgoed & Makelaardij écht iets voor jou.

Over de opleiding

Naast een stevige kennisbasis, ontwikkel je vaardigheden die ervoor zorgen dat je een betekenisvolle rol in het vastgoed kunt spelen. Je gaat je bezighouden met de (her)ontwikkeling van gebouwen en gebieden, waardebepaling, de koop en verkoop van vastgoed en beleggingen. Na de opleiding Vastgoed & Makelaardij ben je klaar om als vastgoedprofessional aan de slag te gaan.

Waarom de opleiding Vastgoed & Makelaardij?

 • Een brede vastgoedopleiding met aandacht voor kennis, cijfers en vaardigheden
 • Met aandacht voor ondernemend en vernieuwend denken
 • We nemen je mee in de in de dynamische wereld van vastgoed, waarin politiek, maatschappelijke vraagstukken en stakeholders een belangrijke rol spelen

 

Wat ga je leren?

We leiden je op tot brede vastgoedprofessional. Je krijgt economische, juridische en specifieke vastgoedvakken. Je leert over het (her)ontwikkelen van gebouwen/gebieden, de waardebepaling van vastgoed en beleggingen. Naast de vakken die je volgt en de vaardigheden die je leert ga je aan het werk met projecten in de vastgoedpraktijk.

 

Wat zie je als jij kijkt?

(3.26 min)

 

Hoe ziet je week eruit?

Gedurende de lesweek ben je afwisselend bezig met lessen (hoorcollege en/of werkcolleges) en vastgoedgerelateerde projecten. Je werkt zowel in groepsverband als individueel.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,8 gemiddeld, 177 respondenten
3,9 gemiddeld, 723 respondenten
Aantal eerstejaars
 
159
177
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
49%
58%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 22%
33%
 
HBO-bachelor of hoger 25%
36%
Doorstuderen
 
0%
9%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
93%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2019
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

  UPDATE april 2020

  Laatste jaar mbo?
  Wij kunnen ons voorstellen dat je nu in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Fontys, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen.

Havo of VWO
Heb je een havo of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan krijg je de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen van een toelatingstoets.

Versneld traject voor VWO
Met een vwo-diploma kun je de hbo-opleiding Vastgoed & Makelaardij in 3 jaar afronden (in plaats van 4 jaar). Wil je hier meer informatie over, neem dan contact met ons op. Zie contact onderaan deze pagina.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Studiekeuzecheck
Na aanmelding bij Studielink ontvang je een uitnodiging voor het maken van de studiekeuzecheck die jouw persoonlijkheidskenmerken, interesse, motivatie en studie-aanpak meet. Deze online vragenlijst is onderdeel van toelatingsprocedure van alle studenten.

De resultaten worden - voor zover mogelijk - meegenomen in het studiekeuzecheckgesprek waarin je een studiekeuzeadvies krijgt. Indien de toelatingstoets na het studiekeuzegesprek wordt gemaakt dan worden deze op een later moment teruggekoppeld. Zo weet je of de gekozen studie bij je past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Het studiekeuzeadvies vormt ook de start van jouw studieloopbaanbegeleiding bij Fontys.

Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Of weet je niet precies in welke domein jouw mbo-opleiding valt? Neem dan contact met de instroomcoördinator.

 

Kom gerust eens bij onze opleiding kijken voordat je een studiekeuze maakt. We ontmoeten je graag op een open dag of kom een dag meelopen of proefstuderen."

 

Opbouw

Je weken bestaan uit ongeveer de volgende verdeling:

 • 16 uur les
 • 12 uur projectwerk
 • 12 uur zelfstudie

Je begint met een degelijke basis die iedereen nodig heeft om als vastgoedprofessional te functioneren. Een voorzichtige verkenning van de wereld van vastgoed hoort daar natuurlijk bij. Je krijgt niet alleen vakken als economie en recht maar ook bouwkunde en vastgoedrekenen. De diverse kennisvakken komen samen in de verschillende vastgoedgerelateerde projecten.

Switch mogelijkheden
Je hebt als Fontysstudent de mogelijkheid om vóór 1 februari van het lopende studiejaar over te stappen naar een andere opleiding binnen het aanbod van economische Fontys opleidingen. Hierdoor kun je succesvol doorstromen - met zo min mogelijk studievertraging - wanneer je erachter komt dat de studie toch niet goed bij je past.

In de hoofdfase verdiep je je verder in de wereld van vastgoed en de gebruikers. Daarbij leer je verbanden te leggen met maatschappelijke ontwikkelingen die daarop van invloed zijn en ga je verbanden zien tussen de verschillende kennisgebieden. Je gaat jouw kennis en skills verder ontwikkelen en toepassen in praktische situaties
In het derde jaar van de studie loop je een half jaar stage en volg je een minor.
In het vierde jaar volg je nog een aantal verdiepende vakken en doe je een afstudeerproject bij een externe vastgoedpartij of bij ons lectoraat.
 
 

Na je opleiding

Na de opleiding Vastgoed & Makelaardij ga je je bezighouden met de (her)ontwikkeling van gebouwen en gebieden, waardebepaling, de koop en verkoop van vastgoed en beleggingen in vastgoed.

Denk aan functies als:

 • Project- en gebiedsontwikkelaar
 • Vastgoedbeheerder
 • Assetmanager
 • Vastgoedadviseur
 • Beleidsmedewerker (woningcorporatie, gemeente enz.)

 
afspelen

"Je hebt echt persoonlijk contact met docenten. Je kunt met vragen gewoon bij ze binnenlopen."

 

Meer weten over de opleiding Vastgoed en Makelaardij

Tijdens een open dag kun je rondkijken, de sfeer proeven en presentaties bijwonen. En natuurlijk kun je in gesprek gaan met studenten en docenten. Vanwege de coronarichtlijnen zijn open dagen óp locatie bij de opleiding(en) op dit moment helaas niet mogelijk.

Toch de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten of een voorlichting bekijken?
Dat kan gelukkig wél.

Klik op de link/knop “Alternatief voor een open dag…?” bovenaan deze pagina en bekijk de “Online Open Dag” van de opleiding. Daar kun je in ieder geval iets verder kennismaken met deze opleiding!

Heb je nog een vraag?

Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op.
We beantwoorden graag jouw vragen.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn er op dit moment geen Proefstudeermomenten bij de opleidingen óp locatie.

Online Proefstuderen
De meeste opleidingen bieden wél online Proefstudeermomenten waarvoor je je nu kunt aanmelden.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Het studiejaar start op 31 augustus, zorg er voor dat je je ruim voor die datum hebt aangemeld via Studielink. Maar: hoe eerder hoe beter natuurlijk. Zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

 

Locatie en contact opleiding Vastgoed & Makelaardij