Opleiding Talentontwikkeling

 • Over de opleiding
 • Waarom deze opleiding
 • Voor wie is deze opleiding
 • Inhoud lessen
 • Over de docenten
 • Studiebelasting
 • Certificering
 • Lesdata
 • Kosten

Als deelnemer van de opleiding ‘Talentontwikkeling’ wordt u in vier dagen opgeleid tot ‘talentdeskundige’. Na het afronden van de opleiding bent u als medewerker beter in staat uw organisatie te ondersteunen in het ontdekken, ontwikkelen en benutten van talent.

Voor veel organisaties is het binden en boeien van talent één van de grootste uitdagingen voor de toekomst: Hebben we werknemers met de juiste competenties en specialistische kennis in huis? Zijn we in staat om genoeg jong talent aan te trekken? Is ons zittende personeel in staat en bereid om mee te groeien met de veranderende eisen? Hoe halen we het beste uit onze mensen? 

Veel organisaties zetten dan ook in op het aantrekken, ontwikkelen en benutten van talent. Toch is dit niet altijd even makkelijk en zijn organisaties zoekende naar de juiste insteek en aanpak. In de opleiding ‘Talentontwikkeling’ leert u wat belangrijke aandachtsgebieden zijn voor een effectief talentbeleid binnen organisaties, worden de meest recente inzichten rondom talentontwikkeling met u gedeeld en krijgt u concrete handvatten om talent in uw organisatie te versterken.

Voor HR-professionals en leidinggevenden die verantwoordelijk zijn dan wel vorm willen geven aan het ontwikkelbeleid in hun organisatie. De opleiding heeft grote meerwaarde voor professionals en leidinggevenden die zich bezig houden met vragen als:

 • Wat is onze visie op de (talent)ontwikkeling van medewerkers?
 • Hoe brengen wij het talent van onze medewerkers in kaart?
 • Hoe kan leiderschap bijdragen aan de ontwikkeling van individuele medewerkers?
 • Hoe zijn teams in staat elkaars talenten te leren kennen, te benutten en te ontwikkelen?
 • Hoe werken we toe naar een talentgericht werkklimaat?

  Dag 1: Visie op talent

  • Kennismaking en verkennen talentvraagstukken binnen uw organisatie.
  • Wat is talent?
  • Hoe identificeer je talent?

  Dag 2: Talentgericht Leiderschap

  • Wat is leiderschap?
  • Hoe kan leiderschap bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers?

  Dag 3: Talent in Teams

  • Teamdefinities, teamontwikkeling en condities voor succesvol talentbeleid binnen teams
  • Talentinterventies voor talent in teams

  Dag 4: Talentgericht werkklimaat

  • Wat is een talentgericht werkklimaat en hoe creëer je het?
  • Evaluatie en uitreiking certificaten.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Peter Bos

  Peter Bos (1983) behaalde zijn master Strategisch Human Resource Management aan de Utrechtse School voor Bestuur- en Organisatiewetenschap (USBO). Zijn masterscriptie concentreerde zich op het effect van prestatiebeloning binnen de publieke sector. Als docent-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en vanuit het Fontys lectoraat Duurzaam Werken heeft hij zich vervolgens beziggehouden met thema’s als functiecreatie en de invloed van de sociale omgeving op de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Momenteel is Peter afstudeercoördinator aan de Fontys-opleiding Human Resource Management en tevens onderzoeker aan het Fontys-lectoraat Dynamische Talentinterventies. Vanuit dit lectoraat concentreert hij zich op het onderwerp leiderschap. Samen met de HR-praktijk kijkt hij naar de invloed van leiderschap op met name de ontwikkeling van medewerkers.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Marian Thunnissen

  Marian Thunnissen (1971) heeft Sociale- en Organisatiepsychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Na haar afstuderen is onderzoek naar de inzetbaarheid van mensen in organisaties de rode draad in haar loopbaan. Sinds 1 april 2016 is zij lector Dynamische Talentinterventies bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Haar persoonlijke onderzoeksinteresse ligt in talentmanagement en HRM in organisaties van professionals, met name in de publieke sector en in het hoger onderwijs. Ook is zij geïnteresseerd in de invloed van de context en actoren in die context op de ontwikkeling en uitvoering van talentbeleid. Marian heeft diverse publicaties over talent en talentgericht werken in internationale wetenschappelijke en praktijkgerichte tijdschriften en boeken op haar naam staan. Ook geeft zij regelmatig presentaties, workshops en masterclasses aan professionals in de praktijk en aan studenten.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Kazimier Helfenrath

  Kazimier Helfenrath (1980) heeft Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en is momenteel werkzaam als docent-onderzoeker aan Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Naast het verzorgen van onderwijs houdt hij zich binnen het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys HRM en Psychologie bezig met onderzoek naar de invloed van organisatiecultuur en organisatieklimaat op talentontwikkeling. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar re-integratie, waarbij hij de invloed van organisatiecultuur en organisatieklimaat onderzoekt op het duurzaam plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  4 bijeenkomsten van 8 uur

  Voor deelnemers is er per bijeenkomst 2 uur zelfstudie (bekijken video lectures, lezen literatuur en uitvoeren praktijkopdrachten).

  Indien de deelnemers alle bijeenkomsten hebben bijgewoond en de praktijkopdrachten hebben uitgevoerd, ontvangen zij aan het einde van de opleiding het certificaat Talentdeskundige.

  De cursus start bij minimaal 10 en maximaal 15 deelnemers.

  Lesdata 2020
  Dag 1: donderdag 2 april 2020
  Dag 2: donderdag 16 april 2020
  Dag 3: donderdag 7 mei 2020
  Dag 4: donderdag 28 mei 2020

  Lestijd dag 1: 14:30 - 21:00 uur. Vanaf 14:00 uur inloop. Om 20:30 uur stopt het inhoudelijk programma. Voor wie wil is er t/m 21:00 uur gelegenheid om na te praten.

  Interesse in ons aanbod
  Indien u graag op de hoogte gehouden wil worden over het zakelijk aanbod van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie laat dan via onderstaand formulier uw gegevens achter.

  € 2.450,- (BTW vrijgesteld, inclusief het boek Talent Mobiliseren, aanvullend studiemateriaal en een broodmaaltijd).
  Cursusniveau
  HBO
  Kosten
  € 2450,– (BTW Vrijgesteld)
  Lesplaats(en)
  Eindhoven
  Lesdagen en -tijd
  2 april, 16 april, 7 mei en 28 mei (14.30 - 21.00 uur)
  Studiebelasting
  Per bijeenkomst 2 uur zelfstudie
  MAIL BEL: 08850 77433

  Contact

  Fontys Hogeschool voor HRM en Psychologie. Contactpersoon: Grace Hoop

  telefoon: 08850 77433
  zakelijkhrmenp@fontys.nl

  Certificering

  Indien de deelnemers alle bijeenkomsten hebben bijgewoond en de praktijkopdrachten hebben uitgevoerd, ontvangen zij aan het einde van de opleiding het certificaat Talentdeskundige.

  Fontys Hogeschool HRM en Psychologie

  Emmasingel 28, Eindhoven

  Locatiekaart op adres: Emmasingel 28, Eindhoven