Docentonderzoeker
A.A. (Tina) ten Bruggencate
Tina ten Bruggencate werkt met veel plezier als docent bij de opleiding toegepaste psychologie en als onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie, ‘hoewel ik eigenlijk meer met mensen heb dan met technologie’. Ze houdt zich vooral graag bezig met de oudere mens. Wat zijn hun sociale behoeften en welke rol speelt technologie in het vervullen ervan?’
‘Na mijn studie Klinische Neuropsychologie in Tilburg ging ik aan de slag bij Reed Elsevier in Amsterdam. Ik werd uitgever van allerlei (neuro)psychologische tests zoals tests voor faalangst, iq-testen of loopbaanassessments. Doordat mijn man een andere baan kreeg, gingen we verhuizen en moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Het instituut HRM was net gestart met de opleiding Toegepaste Psychologie en via de uitgever had ik daar contacten. Ik kreeg een baan als docent TP en ben ook vrij snel bij het lectoraat aangesloten. In 2023 bestaan het lectoraat tien jaar.
Mijn specialiteit ligt op het gebied van ouderen en vooral hun sociale leven. Hoe kunnen we, eventueel met behulp van technologie, hun leven beter, aangenamer maken, hoe kunnen ze langer zelfstandig blijven. Dat soort vragen. Ik vind het interessant om te zien hoe we met ouderen omgaan, en hoe dat in andere landen is. Waarom worden mensen in sommige gebieden (de Blue Zones) beduidend ouder dan in andere landen? Dat heeft te maken met levensstijl, bewegen en eten, maar heeft ook een sociale component. Dus de vraag is hoe we met onze ouderen omgaan en wat hun sociale behoeften zijn. En vooral welke interventies er zijn om hun sociale behoeften te vervullen.
Mijn proefschrift heeft de subtitel When you are old you have all the answers but nobody asks you the questions. Een soort van Ageimse. Dat vind ik best droevig, maar ook interessant. Hoe kunnen we dat negatieve beeld van ouderen veranderen. Daarbij kunnen we kijken naar hun sociale behoeften en hoe technologie daarin een rol kan spelen. Belangrijk hierbij is dat technologie nooit het doel op zich moet zijn, maar een middel om in sociale behoeften te voorzien.
Er is veel vraag naar dit soort onderzoek en daarom vind ik het ook leuk om te kijken hoe we studenten hiervoor warm kunnen maken. De doelgroep ouderen is niet direct iets waar studenten psychologie aan denken. Maar er liggen hier heel mooie onderwerpen en opdrachten.’