Onderzoeksassistent
D.C.F. (Dieuwertje) Roks
‘Na de havo ben ik Toegepaste Psychologie gaan studeren, hier op Fontys. Ik vind het heel interessant om zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken en om te kijken hoe mensen in elkaar zitten. Ik wil graag begrijpen waar iemand vandaan komt en voer het liefst gesprekken die verder gaan dan over koetjes en kalfjes. Daarom heb ik ook een minor Filosofie, Wereldreligie en Spiritualiteit gedaan. Daarbij werd geleerd om op verschillende manieren na te denken en hier heb ik nog dagelijks profijt van.
Mijn afstuderen deed ik over de vraag welke invloed Virtual Reality (VR) kan hebben op mensen met dementie. Ik had eigenlijk helemaal niet zoveel met technologie, maar die technologie blijft zich wel ontwikkelen en we krijgen er dus allemaal mee te maken. Daarom vroeg ik me af hoe je dat positief kunt inzetten. Met een VR-bril kun je een persoon met dementie op een strand laten wandelen, of door z’n oude woonplaats. Dan krijgen mensen ineens een lach op hun gezicht en dat is natuurlijk heel erg waardevol. Zo was er iemand die vroeger bij festivals had gewerkt. Met een VR-bril namen we hem nu weer mee naar zo’n festival en hij ging helemaal glunderen. Het voelde voor hem écht alsof hij er weer was. Dat was echt geweldig om te zien.
Door mijn afstudeeronderzoek kreeg ik feeling met zowel ouderen als technologie. Ik deed dat onderzoek bij het lectoraat Mens en Technologie en daarna ben ik daar gaan werken. Tegen het einde van mijn afstuderen in juni 2022 werd ik getipt over deze functie. Het sloot heel mooi aan.
Als onderzoeksassistent werk ik niet alleen voor het lectoraat Mens en Technologie, maar ook voor Dynamische Talentinterventies en Ethisch Werken. De functie is heel breed. Ik help op allerlei manieren bij het doen van onderzoek. Kwalitatieve en kwantitatieve data-analyse, meedenken over interventie ontwikkeling, maar ik kan ook helpen bij dataverzameling of literatuurverzameling. Net wat er gevraagd wordt. Ik weet inmiddels ook het één en ander over privacywetgeving, research data management en open access. Daarnaast ben ik ook eerste aanspreekpunt voor studenten en organiseer ik bijvoorbeeld studentbijeenkomsten.
Die diversiteit vind ik heel leuk. Het is mijn eerste baan, dus het is fijn om me breed te kunnen ontwikkelen. In deze baan kan ik ervaring opdoen en kijken waar ik enthousiast van wordt en wat bij me past. Daardoor kan ik me goed oriënteren op de vraag waar ik nog een master in zou willen doen.’