Sprint naar content
Foto van persoon

Docent

M. (Manon) van den Brekel

Manon van den Brekel

Manon van den Brekel (1989) is onderzoeksjournalist en historicus in opleiding. Ze is gespecialiseerd in koloniale geschiedenis en in het doen van archiefonderzoek. Eerder werkte ze voor onder meer het Eindhovens Dagblad, de Correspondent en de Ware Tijd. Tegenwoordig geeft Manon les op bij Fontys Journalistiek.

In 2017 publiceerde ze haar boek Massaexecuties op Sulawesi: Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië, waarin ze beschrijft hoe Nederlandse militairen in 1947 ruim 1.500 Indonesische burgers doodden.

Manon weet door intensief archiefonderzoek de juiste feiten in een historische context op te diepen. Voor haar onderzoek aan bij Fontys Journalistiek kijkt ze naar de rol van welvarende Tilburgers die in het verleden profiteerden van de slavernij.

“Als we aan het Nederlandse slavernijverleden denken en aan de mensen die daarvan profiteerden, denken we al snel aan Amsterdamse kooplieden in weelderige grachtenpanden. Maar wist je dat lang niet alleen de Nederlandse kustgebieden profiteerden van de trans-Atlantische mensenhandel?”, vertelt Van den Brekel.

“Ook rijke families in andere gebiedsdelen bezaten plantages in bijvoorbeeld Suriname en de handel in onder andere textiel kan eenvoudig in verband worden gebracht met de handel in mensen uit Afrika. In dit project ga ik op zoek naar de manieren waarop de inwoners van Tilburg en omstreken profiteerden van de slavernij.” .

Deelnemer werkplaats FHJ

Onderwerp

Slavernijgeschiedenis in Nederland (Brabant)

Techniek

Archiefonderzoek

Journalistieke vraag

  • Hoe zit het met het slavernijgeschiedenis in de Tilburgse textielindustrie?
  • Wat weten we van provinciale slavernijgeschiedenis aan de hand van historische landgoederen?


Contact

Foto van persoon

M. (Manon) van den Brekel

Docent